Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптеки прекратяват договорите си с НЗОК

Снимка: Радио Видин

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК.

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на «безплатна» терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват само спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, призовават фармацевтите.

Промените в Наредба 4 засягат предписването и отпускане на електронни предписания заплащани частично или напълно от НЗОК.

Проектът на Наредба 4 предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, БФС не може да подкрепи проектопромените без ясен модел, гарантиращ запазването на плащането към аптеките, подчертават от БФС.

БФС е за оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но това не може да става за сметка на аптеките! БФС смята, че въвеждането на предложените промени, без ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение.

Националната аптечна браншова организация (НАБО) е обезпокоена от нараствалото напрежение в сектор фармация и по-конкретно аптеките. Браншовата организация взе решение да подкрепи справедливите протестни действия на аптеките в резултат на предложената промяна от Министерство на здравеопазването (МЗ) в Наредба 4. Въпреки нашето противопоставяне за спирането на обслужването на пациенти, с уважение приемаме актът на протест на всяка аптека, като разбираме в пълнота исканията на колегите. Множество аптеки решиха да продължат работа по време на обявения период на стачни действия, което също уважаваме, и благодарим, че подкрепиха протестът с поставянето на протестни афиши на витрините на своите обекти. Този акт е символичен. Той показва позиция в знак на несъгласие.

Протестите във Варна започнаха вчера и ще продължат и днес. Те ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира, съобщи за Радио Варна заместник-председателят на Регионалната колегия във Варна Владимир Василев. Нито един пациент няма да бъде върнат, уточнява фармацевтът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информацие е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29

Подслон в село Стефан Караджово за хора, останали без дом след пожара във Воден

В българските села е пълно с празни къщи.  Необитаеми.  След опустошителните пожари във Воден много хора останаха бездомни. Къщата е дом, ако в нея има хора, които да я обитават и да й вдъхват живот. Затова Тодор Дросев от Габрово предоставя напълно безплатно къща в село Стефан Караджово с три спални.  Подходяща е за българи, останали без..

публикувано на 24.07.24 в 06:10

Адресите без ток

На 24.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бенковски - ул.4 та, ул. 3 та, ул. Янтра, ул. 9 та, ул. 10 та, ул. Стряма, ул. Въча, електрозахранени от ТП 4. На 24.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 24.07.24 в 05:00
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39