Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Шангри-Ла

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

През трийсетте години на 20-ти век излиза книгата на Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“. Авторът, който при своите проучвания не е стъпвал по-далеч от Британския музей в Лондон, създава едно измислено и съвършено място.

Хората, напрегнати между две войни и смачкани от Голямата депресия, с радост потеглят на въображаемо пътуване към забележителното райско местенце, наречено Шангри-Ла, за да открият в него хармония, безметежен, продължителен и щастлив живот.

Не правя паралел между тогава и сега, но всеки понякога търси своето Шангри-Ла, с надеждата поне за малко да се отдалечи от напрежението на околния свят. Още няколко разходки до избирателните секции в рамките на месеци плюс международна обстановка, и знае ли човек, идеята може да потрябва. Впрочем, тогава дори Франклин Рузвелт нарича президентското си имение „Шангри-Ла“.

Има времена, в които утопията предлага, макар и временно, спасение.

Класически рай... Спокоен и прекрасен във всяко едно отношение.

Сега се връщам обратно, откъдето тръгнахме – тук и сега.

Първият юлски ден.

Посрещнахме утрото. Красота, приятни емоции.

Който успя да стигне до брега, докосна се до омайващия първи юлски изгрев. Хората, които нямаха тази възможност, приветстваха юли, от вкъщи или от работното си място, може би седнали в офиса, между документите, но с мисли, зареяни там – край морето, в съвършенството на изгряващото слънце, в свободата на новия ден и на мечтаната ваканция, в радостта на всичко желано и предстоящо за сбъдване.

Сега се връщам обратно, там откъдето тръгнахме, за да оставя нещата каквито са: всеки от нас да се намира именно на мястото, където му е хубаво, в компанията и в ситуацията, които му харесват.

И юли навлезе в живота ни.

Разбъркваме леда в коктейлите, наслаждаваме се на красивия летен свят и обсъждаме приятни теми с обичани от нас хора. Вълните тихичко се приближават, сякаш за да чуят разговора, а после игриво отстъпват. Движението се повтаря, както е било хиляди години преди да седнем на брега и както ще продължи да бъде след време, когато на нашето място застанат други, развълнувани от морето хора.

Ледът тихичко пропуква в летните коктейли. Те греят в цветовете на ваканцията: зелено, жълто, синьо, оранжево. Чувството е, сякаш вкусваме заключителната ягодка от великолепната торта на съдбата... Защото сме щастливи: лято, слънце, море, близки хора, приятели, хубави мигове, прекрасен живот.

Ами... Ето го Шангри-Ла. По-хубаво и по-реално от всякога. На брега на морето. В началото на юли. Когато знаем, че пред нас се отваря целият шарен и радостен летен свят и всичко хубаво предстои. Предстоят кротки розови изгреви, красиви пясъчни замъци, които вълните отмиват за забавление. Предстоят детски смях от тук до залеза, сламени шапки, понесени от вятъра в неизвестна посока, любими песни, шумни компании, романтични моменти, ухание на море, смесено с аромата на летни цветя. Предстои цялата прелест на юли – в цветове, звуци, аромати, в неустоимия вкус на освежаващи зрели плодове и в топлото докосване на вълните.

Шангри-Ла е реално място. Намира се на брега на морето и всеки, който има привилегията да преживява тази прелест отново и отново, е щастливец. Дано осъзнава и оценява това!

Нататък всичко е лесна работа. Поемаме по живописния път на лятото и се наслаждаваме на чудесно юлско настроение.

Автор: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45