Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли "Мисия за мир 3.0" на Виктор Орбан

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се среща днес със Си Цзинпин. Той пристигна в Пекин на "Mисия за мир 3.0" след последните си посещения в Москва и Киев. 

Това е първата среща на европейски лидер с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна и първото посещение на Орбан оттогава, макар и двамата да са се срещали на други събития. В същото време Орбан призна, че не е упълномощен за посещението си от ЕС, но и че мирът не може да се създаде „от удобните кресла в Брюксел“. По думите му не можем да стоим и да чакаме войната чудодейно да приключи. Пристигането му в Пекин следва изненадващите посещения в Русия и Украйна през последната седмица в опит да постигне споразумение за мир .

В началото на юли Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз, което Орбан определи като мирна мисия. Агенциите отбелязват, че Орбан е най-приятелски настроеният към Москва лидер на ЕС, проведе разговори с президента Владимир Путин за войната в Украйна по време на пътуване, критикувано както от Киев, така и от ЕС, който заяви, че то заплашва да подкопае позицията на блока по отношение на конфликта.

Срещите на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин и с украинския му колега Володимир Зеленски предизвикаха възмущение сред някои европейски лидери, които предупредиха, че към Москва не трябва да води политика на отстъпки и допълниха, че Орбан не говори от името на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Всичко това се случва дни преди срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, по време на която ще бъде обсъдена военната помощ за Украйна срещу „непровокираната военна агресия“ на Русия.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

11 хиляди лева печалба отчита общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик

11 хиляди лева е печалбата за 2023-та на общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик.  Докладът за финансовото състояние на търговските дружества през 2023 година влиза на вниманието на местния парламент на 1 август. МБАЛ Балчик ЕООД е реализирало приходи от обичайната си дейност в размер на 3,579 млн.лв., от които предоставена..

публикувано на 31.07.24 в 17:35
Пожар край Харманли

Специалист за BG-ALERT: Липсва визия какво да се прави при бедствие

Системата за ранно оповестяване при аварии и бедствия  BG - ALERT   трябва да бъде последното звено от една всеобхватна организация за прецизно и последователно въвеждане на нива за предупреждение. Това каза за Радио Варна Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия от информационната платформа "Климотека". По думите..

публикувано на 31.07.24 в 17:10

Биляна Раева: Варна няма да изтърве тези 100 милиона, ако администрацията си свърши адекватно работата

ГЕРБ-Варна заподозряха кмета на морската столица Благомир Коцев в стартиране на предизборна кампания. Припомняме, че след последната сесия на Общинския съвет Коцев на свой ред обвини общинските съветници, които не подкрепиха гласуване на средства, с които да бъдат платени доклади за съвместимост на проекти, нужни за получаване на 100 млн. лева от..

публикувано на 31.07.24 в 16:09

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55
Завод

Авария във военния завод в Костенец, уточняват размера на щетите

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес. Пострадали няма, нанесени са материални щети. Изпълнителният директор на "Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров съобщи, че няма опасност за хората. От Министерство на отбраната определиха инцидента като "възникнала производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00