Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Снимка: Албена Иванова

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба, която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г. от историка на изкуството и теоретика Анри Фосийон. Гала Галактион описва Белия град, наречен така заради белите варовикови скали, които опасват Балчик, като „прекрасно селище на библейска медитация“. Ерудитът неслучайно споменава духовното измерение на това място, тъй като в района са построени едни от най-старите християнски базилики. 


Румънската кралица Мария се влюбва в неукротимия дух на мястото и неговия тих ритъм, който му придава изключителен живописен чар. Според писателя Еманоил Букуца пристанищният град се превръща в едно голямо ателие за рисуване на открито и за „някои румънски художници между двете световни войни светлината на света е равносилна на светлината на Добруджа“, както го цитира известният критик и историк на изкуството Йон Фрунзети. Кралица Мария намира убежище в кралския дворец Tenha Yuvah след смъртта на най-малкото си дете. В периода между двете световни войни тя пише и се разхожда из градината, която заобикаля двореца и която е уникална за Централна и Източна Европа, със своите лилии, рози, дървета и кактуси. Кралицата прегръща вярата на съпруга си и се моли в Стела Марис, неовизантийския параклис, построен в дворцовия комплекс и изрисуван от Георге Бръеску, Анастасе Демиан и Таке Папатриандафил в нюанси на избеляло червено, зелено и златисто-кафяво.


Художникът модернист Александру Сатмари, наставляван от Георге Татареску, Теодор Аман и скулптора Йон Джеорджеску, рисува портрети и интериори и се превръща в неофициален посланик на мястото за своята снаха, художничката Чечилиа Куцеску-Щорк, и за съпруга й, скулптора Фредерик Щорк. Двойката живее във Вила Елена, от лявата страна на Кралския дворец, където се помещава ателието на художниците, изящна колекция от произведения на изкуството, включваща произведения на Константин Брънкуши, и е вдъхновение за четири от големите изложби на художника. Десет години след първото си посещение пианистката Челла Делавранчеа води в Балчик сестра си, архитект Хенриета Делавранчеа-Джибори.


Тя се заема със сградата на кметството, заедно с двадесет и три други архитектурни проекта, които са изпъквали в тогавашната уникална атмосфера на Балчик. Важни личности от епохата са идвали за летен отдих тук, като Виктория Мелита от Сакс-Кобург и Гота, Александра от Хоенлое-Лангенбург, Мария (Миньон) и Александър I от Югославия, Илеана и Антон от Хабсбург, Роксан Вайнгартнер, Барбу Щирбей, Рей Бейкър Харис и много други. Художници като Paul Miraкovici, Francisc Ширато и Щефан Константинеску превръщат червените покриви на къщите в емблематични творби, Йосиф Изер се посвещава на пейзажи с тополи, борове и бадемови дървета, Чечилиа Куцеску-Щорк и Александру Сатмари обезсмъртяват цветовете на морето. Николае Тоница рисува в прозрачните часове на изгрева, които предпочита, защото замъгляват строгостта на пейзажа, улавяйки и ежедневни сцени, като турското кафене или красотата на младите татарски жени, така наречените „одалиски“. Филип де Ласло създава тук един от любимите портрети на Кралица Мария Единбург, изложени в Националния музей на изкуствата в Букурещ.


Художниците Анри Катарджи, Думитру Гиацъ, Петре Йоргулеску-Йор, Георге Петрашку, Теодор Палади, писателите Жан Барт, Йон Пилат, архитектът Паул Смъръндеску, който построи в Балчик вила, подобна на тази в Синая, всички намират своето вдъхновение от „Сребърния бряг“.


Изложбата включва творби, подписани от Дан Яломицеану, Еустациу Стоенеску, Жан Леон Космовичи, Иполит Стръмбу, Йосиф Изер, Николае Дъръску, Сесилиа Куцеску-Щорк, Теодор Палади, Лучиан Григореску, Румънската кралица Мария, Георге Дору Йонеску, Жан Александру Стериади, Константин Пилиуцъ. Към тях се присъединяват антични снимки и покана за кръщенето на Мария Александра Виктория (бъдещата кралица Мария Румънска).


Белязан от тенденции в изкуството като импресионизъм и колоризъм, пейзажният подход в творбите не е посветен на морската шир само по себе си, а на сливането между планините, белия бряг и Черно море, в една контрастна смесица.


Събитието обединява важни оригинални творби, принадлежащи на галерия Ротенберг-Узунов, художествените галерии Александру Ръдулеску, Историческата аукционна къща и селекция от частни колекционери, и се представя на публиката в партньорство с Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик и БТА.


Откриването на изложбата ще посрещне изтъкнати гости и почитатели на изкуството и ще се състои на 16 юли, вторник, от 18:00 часа в Галерия „Тихото гнездо“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54