Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

| Интервю

На 18 юли в клуб Ментол  посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street”. Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от JP3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа.

Чуйте цялото интервю с Белослава в прикачения звуков файл:


С малко закъснение ти честитим рождения ден, който беше на 10 юли. От екипа на Радио Варна ти пожелаваме да си здрава, вдъхновена, да продължаваш все така да твориш със сърце и душа, и много любов!

Благодаря ви много за пожеланията! Имах един наистина вълнуващ рожден ден. Той всеки рожден ден е вълнуващ, но когато са отминали 50 години, някак си си даваш сметка колко по-прекрасно и невероятно е това, което ти се е случвало, особено в моя случай.  Аз си направих една ретроспекция и вечерта написах списък с  нещата, които обичам. Изброих пет страници с неща, които обичам в този живот. Благодарна съм на всеки един миг, имам наистина един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце.

Чувстваш ли се обичана?

Много! Много! Първо е много важно какво посява човек в живота си, защото любовта не е даром. Тя е нещо, за което се работи ежедневно. Това си е една много тежка работа, за която трябват ежедневни усилия към близките, към хората, с които работиш, към приятелите и към семейството (...) Човек трябва да прави неща и не само заради себе си. И аз съм от хората, които много обичам да обичам, много обичам да давам.  Това, което ми показва всяка изминала година на сцената, и сега на рождения ми ден, е че е взаимно. Този обичен обмен е присъщ на нас хората.

Пожелавам ти дълги години да се радваш на любовта и обичта в живота ти!

Дай Боже! Благодаря!

"Welcome to 74th street" е най-новият ти проект, който ще представиш във Варна. От къде идва заглавието и какво има на тази улица?

1974г. е моята година. Тя е емблематична не само с това, че за мен е юбилейна, но тогава е създадена една от най-хубавата музика в историята на човечеството. Имах щастието като дете татко да донесе вкъщи огромно количество плочи, които във времето на соц-а беше много трудно да се намират, създадени точно през 1974г. като група Chic, която има само един албум тогава, Dianna Ross, Donna Summer. Eдна плеяда от музика, коята аз лично много харесвам. Едни от най-емблематичните им албуми са създадени 1974г. И реших да има препратка, защото аз съм голяма част от това, което е моето минало и музиката, която пея, и аранжиментите и светоусещането ми прилича на тази музика през всички тези почти 25 години творчески път. Едно намигване и реверанс към музиката, създадена тогава. Не е диско, тази година работя с JP3 - триото на Живко Петров. Страшно елегантно, контрабасът придава дух на тържество, някак си тържествува душата ти. Барабаните на Димитър Семов,  с който също съм на сцена от 23 години, ме карат да танцувам и да пулсирам по начин, по който друг трудно би направил. Мr Moon, който е ди джей, перкусионист и барабанист, той обединява всички нас. Моята вярна половинка Живко Петров и моят другар, приятел и учител, с него сме създали цялата тази музика, на която ще се насладите. Имам и една изненада - за първи път през живота си пея класически песни, създадени през миналия век на испански, френски. За първи път се осмелих да изпея нещо, което обичам, и което е класика. Трябва да учим децата си на класика, да чуят музиката такава, каквато винаги е била и ще бъде. 

Звучи много интересно и различно.

Да, малко е различно, въпреки че Белослава си е Белослава. Понякога много искам да избягам от себе си, всеки човек понякога си омръзва на самия себе си. Обаче има вътре един двигател, някакво вътрешно гориво в мен, което не ми дава да спра, не ми дава покой. И пак искам да давам, заради обичта. 


А и хората те обичат, защото си Белослава, така че няма защо да бягаш от себе си. 

Да, така че хем е различно, хем е Белослава. Много  съм щастлива от аранжимента  на “Душата ми” - последния ми сингъл, който излезе  в пет версии на пет различни музиканти, на които много се възхищавам. Поканих ги не да направят ремикси, а да ми разкажат своя  прочит чрез музиката на “Душата ми”. Версиите на Volen, Владислав Мичев, Денис Попстоев, Антони Рикев, Mr. Moon, и разбира се величествения оригинал на Живко Петров са като един роман, в който хем слушаш един текст, и хем чуваш за една душа, обаче разлистваш различни страници от нейните етапи. Аранжимена на лайв изпълнението ни, който също сега ще запишем във Варна на живо и той също ще бъде на плочата, която ще излезе с “Душата ми” като макси сингъл, е също много красив и тотално различен. Това ще бъде премиера за публиката във Варна, да чуят песента в една много интересна версия.



Музиката и аранжиментът на "Душата ми" са на Живко Петров, а ти си автор на текста. На кого я посвети?

Евгени е моето момче. Той е човекът, до когото се будя 27 години и моето вдъхновение за тази песен, но всъщност е за всички хора, които знаят какво е да бъдат двама (...) Аз винаги много бързам да се прибирам вкъщи, аз съм страшен домушар. Но основната причина за това да бързам е Евгени. Много ми се иска до всеки един човек, да има още някой, който да му дава смисъл и да осмисля дните му. Надявам се песента да остане завинаги в сърцата на хората, както други мои емблематични песни като "Всяка година по същото време" (с която завършваме концерта), "Слушай ме", "Между две луни".










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15