Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация

Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди стартиране на всяка една дробилка. При доставка всяка машина трябва да бъде съпътствана с инструкция за употреба на български и английски език. Ние като специалисти в тази област ви съветваме винаги преди първото стартиране на машината, внимателно и задълбочено да изчетете инструкцията за употреба и да се запознаете със стикерите за безопасност. Това е от изключително значение, както за правилното използване на машината, така и за вашето здраве, което винаги е на първо място. В тази статия подробно ще обърнем внимание, как правилно да се работи, ще разгледаме най-новите практики и предпазни мерки, които трябва да се спазват при опериране с дробилка за клони.

ЗАЩО БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДРОБИЛКА ЗА КЛОНИ  Е НА ПЪРВО МЯСТО?

Задължително използване на лични предпазни средства и работно облекло.

При стартиране на работа на дробилка за клони, неправилни и прибързани действия от страна на оператора могат да доведат до много сериозни инциденти. Смята се, че правилната употреба на една дробилка за клони не включва само добра поддръжка и работоспособност на самата машина, но и всички лични предпазни средства, които оператора трябва да е снабден и да използва. Не забравяйте, че вашата безопасност и безопасността на околните е на първо място. Именно за това ви съветваме да спазвате указанията от инструкциите за експлоатация за безопасност при работа, навременно сервизиране и обслужване на всяка една дробилка за клони. Нека разясним по-подробно какво представляват:

защитното предпазно облекло – то включва облеклото, което трябва да използвате при работа с дробилката за клони, а именно: (специализирани работни дрехи, специализирани работни обувки с бомбе).

личните предпазни средства – те включват всички нужни средства, които предпазват оператора, а именно: (предпазни очила или шлем, каска, ръкавици, антифони)

1. Обезопасяване на работния периметър

Винаги преди стартиране на работа с дробилка за клони, е необходимо първо да обезопасите работния периметър и да се уверите, че работното пространство е чисто и освободено от преминаващи животни и хора. Обезопасете периметъра с червена предпазна лента на подходяща височина видима за всички. След това е необходимо да се уверите, че материала (клоните или др.) са почистени от камъни, тел, въжета или други предмети, които при раздробяването от една дробилка могат да предизвикат хвърчащи парчета с голяма скорост, които да наранят някого. След като направите всички тези проверки се уверите, че всичко е наред, е възможно да започнете работа с дадената дробилка за клони.

2. Не вкарвайте крайници в режещите части на дробилка за клони

Никога по никакъв повод и причина не използвате ръце или крака за избутване на материала на вътре в бункера на дробилка за клони. Използвайте подходящ инструмент или приспособление за това (най-често се прави с дървен чатал).

3. Бдителност и внимание по време на работа

Проследявайте внимателно процеса на раздробяване и се уверявайте, че материала се раздробява правилно. При установяване на каквито и да е необичайни и странни звуци, вибрации, необичаен шум на машината, моментално спрете всяка дробилка от стоп бутона и установете причината.

4. Поддръжка сервизни интервали и проверки на дробилка за клони

Навременната и редовна поддръжка е от изключително голямо значение за дълготрайната и безопасна работа на една дробилка за клони. Винаги следете нивото на маслото, пристягайте болтовете периодично, почиствайте, гресирайте и спазвайте всички други необходими интервали за поддръжка описани в инструкциите за употреба. Сервизирайте и поддържайте винаги в определените от производителя сервизни часови интервали и използвайте само и единствено оригинални консумативи и резервни части!

Заключение
Ние препоръчваме да следвате всички практики и предпазни мерки описани в инструкциите за употреба. По този начин освен, че вие осигурявате собствената си безопасност и на околните, вие гарантирате дълготрайната и ефективна работа на вашата дробилка за клони. Не забравяйте, че правилната експлоатация на машината е ключова за високата производителност и ефективност на работа на всяка една дробилка за клони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с което започва историята на Исляма. Първият месец от Хиджра се нарича Мухареми. Той започва, след..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и второ по големина в Европа – Ялпуг, Владичен е село, населено преобладващо с етнически българи, чиито..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00