Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберт Цанев с изложба "50 + 10" във Варна

Изложбата "50 + 10" с дървопластика представя Роберт Цанев в арт галерия "Тереза Зиковска" до 12 август. 
Роберт Цанев е сред най-популярните български художници, специализирани в работата с дърво. Но би било неточно и непълно да го определим еднозначно като „резбар“, защото това би имало ограничаваща роля за разбирането на творческите му търсения. Независимо че Цанев е преподавател тъкмо в специалност „Резба“ на Националната художествена академия, неговото творчество не би трябвало да бъде определяно само от характеристиките на даден материал. Най-малкото защото този художник вече от десетилетия използва различни материали, които комбинира в многокомпонентни произведения, несъмнено родеещи се с изкуството на инсталацията. Не на последно място трябва да се каже, че този подход е видим като влияние и в работите на неговите студенти.

Авторът показва сравнително малки формати на свои пластични решения от последните десет години, като много от тях са първоначални варианти на скулптури, по-късно реализирани в друг мащаб на различни симпозиуми (по-голямата част международни) и вече възможни за показване като фотодокументация, нещо, което авторът планира в следващо представяне. Настоящата изложба притежава цялостна концепция и носи въздействие, търсено чрез специфичен подбор на произведенията – развити в няколко тематични серии. Тези серии са наречени „Геометрични цветя“, „Кубохранилища“, „Кораби“, „Графични пластики“. Това са свободностоящи скулптури или релефи, които са изградени от различни видове дърво, като много характерна за този автор е полихромията – постигната както чрез структурата на естествения материал, така и чрез допълнително оцветяване. „Кубохранилищата“ представляват модулни конструкции, в които участват няколко вида дърво, комбинирани с метални елементи, мрежи или умишлено видими сглобки. В една от тези конструкции Цанев буквално е „скрил“ кубче дървесина на хиляди години, донесена от му от Австралия от негов колега. Вероятно едни от най-интригуващите произведения в изложбата са от серията „Графични пластики“, създадени от множество сложно преплетени ленти от
различно дърво. Това са плоскостно развити абстрактни композиции, които независимо, че са наречени „графични“, още веднъж разкриват афинитета на Роберт Цанев към подчертано живописни решения.

Всичко това логично води до заключението, че това е изложба, в която се срещат границите на много визуални и концептуални полета. Роберт Цанев ни показва още веднъж как е възможно да останеш в собствената си професионална дейност, като едновременно с това обогатяваш и разширяваш нейните традиционни граници. 

Свилен Стефанов Цанев е роден на 9 април 1963 г. в Габрово. През 1987 г. завършва специалност „Резба” в Националната художествена академия. Участва в множество колективни и общи изложби на дърворезбата у нас. Реализира самостоятелни изложби в София, Виена и Будапеща. Участва в симпозиуми за скулптура в дърво в: Унгария, Швейцария, Босна и Херцеговина, Италия, Германия, Франция, Турция, Сърбия, Румъния, Словения. През 2021 г. е съучредител на Сдружение за изобразително изкуство „Съдът – смисъл и форма”. Подбрани селекции и награди: 2024 – XVII Международно биенале на миниатюрното изкуство в Горни Милановац, Сърбия; 2022 – XXVI Международен източен салон на изкуствата, Люблин, Полша – номинация; 2018 – Наградата на СБХ на биенале „Тенец” Монтана; 2018 – IX Международно биенале на малките форми Плевен, номинация; 2018 – Симпозиум „Облог в Трявна”, първа награда; 2017 – XIX Международно артбиенале Сервейра, Португалия; 2016 г. – VIII Международно биенале на малките форми Плевен, диплом; 2015 – VI Международно биенале Пекин, Китай; 2012 г. – Награда на Столична община, район „Изгрев“ за постижения в областта на визуалните изкуства; 2010 г. – Международен конкурс на Асоциация АЛКАЕСТ, Чита ди Кастелло, Перуджа – Италия, трета награда; 2010 г. – Награда на СБХ на Националната изложба „Дървопластика”, Велико Търново.
Творби притежание на галерии:

Национална галерия София – сбирка приложни изкуства; Художествена галерия „Кирил Петров” Монтана; Художествена галерия „Жорж Папазов” Ямбол; Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, Трявна; Градска художествена галерия Балчик; галерия Вила „Меркел” Еслинген ам Некар Германия; колекция на асоциация АЛКАЕСТ, област Перуджа Италия; колекция от дърворезба и дървопластика на International Wood Culture Society (IWCS) в Ескишехир Турция; колекция на Root Palace Buddha Kingdom cultural zone, Кайхуа Китай.
Резиденции: 2015 – Cite Internationale des Arts, Париж; 1989 – ателие „Вила Меркел”, Еслинген ам Некар, Германия.

Членство: от 1991 – член на СБХ, 1998–2002 – председател на секция „Дърворезба“ към СБХ.

От 2004 г. е доцент в Националната художествена академия, 2020–2024 – зам.-ректор, а от м. февруари 2024 завеждащ катедра „Резба”.
 
Живее и работи в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Моята зимна градина" - изложба на Константин Калинович в "Ларго"

Самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович представят в Галерия "Ларго". Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график...

публикувано на 26.07.24 в 16:30

Четвърт век празник на възрастните хора събира в Балчик изпълнители от цялата страна

Повече от 50 състава и над 500 творци ще събере и тази година фестивалът на хората от третата възраст и народните читалища в Балчик.  Датата е 3 август, а началото е 9.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“, отправят покана към всички, които обичат българския фолклор организаторите от Общинския съвет на пенсионерите. Председателят му Ангел Събев..

публикувано на 26.07.24 в 13:18

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

От 22 до 24 август: Десети международен форум „Българско наследство“ в Балчик

На 22 ав­густ в туристически информационен център "Мел­ни­ца­та" в Бал­чик, в рам­ки­те на Меж­ду­на­род­ния фо­рум "Бъл­гар­ско нас­лед­ство",ще се про­ве­дат две кон­фе­рен­ции. Пър­ва­та е на те­ма "200 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на "Риб­ния бук­вар" от Пе­тър Бе­рон, началото е 11.00 ч. От 17.00 часа същия дене еже­год­на­та кон­фе­рен­ция "За..

публикувано на 25.07.24 в 14:07

Графа с концерт във Варна тази неделя

Владимир Ампов-Графа ще изнесе концерт в Летния театър във Варна тази неделя на 28 юли. Концертът в морската ни столица е третият от „Най-щастливото турне“ на Графа, което вече се проведе в Русе и Стара Загора; следват Бургас на 30 юли (Летен театър) и Пловдив на 11 август (Античен театър).  Формулата на „Най-щастливото турне” е базирана на..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54