Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от хората, които ги практикуват.

 „Университет за гимназисти“ е предвиден за ученици след 10. клас, като преди началото на новата учебна година ще бъде организирана кампания за представянето и́ във варненските гимназии, а след това ще започне и самото записване. През учебната 2023/2024 година в програмата са се включили 180 деца.

На работна среща създателят на проекта Йоана Иванова проведе разговор с и.ф. председател на Окръжен съд – Варна Марин Маринов и съдията в Търговско отделение на съда Цвета Павлова, която ще бъде координатор на срещите с учениците.

„Историята за създаването на „Университет за гимназисти“ всъщност е съвсем тривиална. Децата, на които преподавах английски език, пораснаха и все по-често родителите им се свързваха с мен да обсъждаме и насочваме вече порасналите ми ученици към правилен избор. Обаче правилният избор за всеки човек е различен! Затова започнах да мисля как мога да помогна на своите, а и на всички останали деца, в този труден и отговорен момент“, посочи Йоана Иванова.

„В тази подкрепяща мисия с готовност ще се включи и Окръжен съд – Варна“, каза съдия Марин Маринов. Така от новата учебна година гимназистите ще имат възможност да се срещнат със съдии и съдебни служители, които да ги запознаят със своята работа и да им дадат информация, какви са възможностите за реализация, ако изберат за свой път специалността „Право“. Децата ще имат възможност да посетят Съдебната палата и да се потопят в нейната работна атмосфера. Тези от тях, които са пълнолетни ще могат да влязат и в реално публично заседание, като при желание ще могат да участват и в симулативен съдебен процес, влизайки в ролите на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица или свидетели.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22