Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на жертвите на домашно насилие, повечето от тях са деца

Снимка: Pixabay

За четири години жертвите на домашно насилие растат лавинообразно, сочи официалната статистика на Министерството на труда и социалната политика. 

Според данните домашното насилие е основно над деца. 

Ако през 2020 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 594, от които 11 с увреждания, 161 - жени, 8 мъже и 425 деца, то само за първото полугодие на 2024 г. броят на жертвите на домашно насилие е 597.

През 2020 г. производствата, образувани за насилие над лица до 18-годишна възраст, са едва 34. От идентифицираните жертви на домашно насилие 380 са лицата, насочени към социални услуги, от които 6 лица с увреждания и 309 деца.

През 2021 г. идентифицираните жертви на домашно насилие нарастват, като бройката им достига общо 660 души, от тях четирима са с увреждания, 167 са жени, 14 - мъже и 479 деца. Съдени са насилници, нанесли побой на над 33 непълнолетни. От идентифицираните жертви на домашно насилие, 406 са лицата, насочени към социални услуги, от които 4 лица с увреждания и 328 деца.

През 2022 г. официалната бройка на жертвите на домашно насилие нараства, и те са общо 736 лица, от тях 10 лица с увреждания, 188 жени, 6 мъже и 542 деца. Съдени са 55 насилника, посегнали на 60 непълнолетни лица. През същата година насилието е упражнено над 454 жертви, като 10 от тях са насочени към социални услуги, а 357 от тях са деца.

Общо 888 – с близо 150 лица повече спрямо предходната година, е бройката на жертвите на домашно насилие през 2023 г. Това е и годината, в която за първи път се регистрира насилието над мъже.

От жертвите през 2023 г. 15 са лица с увреждания, е 1 лице, поставено под запрещение, 275 жени, 2-ма са мъже, и 593 са деца. Съдебни производства са започнати срещу 28 души, насилили непълнолетни лица. През 2023 г. бройката на лицата, насочени към социални услуги, също расте - 586 жертви са насочени към такива услуги, от тях 11 са лица с увреждания, а 423 - деца.

Само за първото полугодие на настоящата година идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 597 лица. От тях един човек е с увреждане, 159 са жени, 3-ма са мъже, а децата са 435. Съдени са 44 души, упражнили насилие над лица с увреждания, 2 лица поставени под запрещение и над 40 деца.

388 жертви на домашно насилие, от които 8 са с увреждания, а 304 са деца, са насочени към социални услуги.

Жертвите в статистиката на МТСП включва и децата, които са били обект или свидетели на насилие, както и са преживели видове и форми на насилствено поведение, в т.ч. физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, търговска или друга експлоатация.

Сигнали за домашно насилие може да се подаде в Дирекциите „Социално подпомагане“ лично от лицето, от негови роднини или близки, от органите на Министерство на вътрешните работи (МВР), от институциите към Министерството на образованието и науката, от болнични заведения, както и от граждани, които са станали свидетели на домашно насилие.

Случаите на насилие, в т.ч. на домашно насилие, особено насилието над деца, са изключително сериозен проблем на всяко общество, отчитат от социалното министерство. Законодателството ни в областта на закрилата на детето определя децата, за които съществува опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, като деца в риск.

Ангажимент за защита на правата на децата имат всички органи за закрила на детето, които според правомощията си са длъжни да предприемат мерки за закрила.

Към края на юни т. г. при подаден сигнал от социалните служби или МВР, експертите трябва да се отзовават денонощно, 7 дни в седмицата. А при сигнал за насилие над дете, се предприемат спешни действия и мерки за закрила на детето, като веднага се сформира мултидисциплинарен екип, чиито членове работят заедно до приключване на случая. Този екип разработва план за действие за защита на детето или за предотвратяване на насилието. Водещ на екипа е социалният работник, определен от директора на ДСП. В екипа задължително участват представител на районното управление на МВР (районен инспектор, инспектор от детска педагогическа стая или оперативен работник), на районната прокуратура и представител на общината. По преценка на водещия на екипа се канят за участие представител на регионалната здравна инспекция, личният лекар на детето или представител на болницата, откъдето е постъпил сигнал по случая, представител на регионалното управление по образованието и на училището, детската градина или друга образователна институция и представител на доставчик на социална услуга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
маратон

Повече от 220 участници в маратона "Галата - Варна" тази година

Повече от 220 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на маратона "Галата - Варна".  84-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август. Очаква се сериозно международно участие, участници от 6 държави ще има в надпреварата.  Регистрацията започва в 8:30 часа, а стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. след подробен..

публикувано на 31.07.24 в 12:19

Над 15 % ръст на германските туристи у нас очаква браншът през 2024-та

В три поредни години специалистите отчитат 14-15 % повишение на посещенията на германските туристи у нас за 12-месечен период. И през 2024-та очакваме същия процент, а може би и по-висок, коментира за Радио Варна  Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в столицата на Германия – Берлин, който е част от дипломатическия състав на Посолството на..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Близо 500 литра нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково откриха митничари

Митничари откриха голямо количество нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково. Акцията е част от проверките на екипи по Черноморието  на митническите мобилни групи от отделите в митниците в Бургас и Варна. Три са обектите, в които е открит нелегален алкохол - ракия и алкохолно съдържание над 41 градуса, като два от тях се намират във..

публикувано на 31.07.24 в 10:18

Чужденец под временна закрила обра турист в к.к. "Златни пясъци"

63-годишен украинец, с временна закрила, е обрал турист в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Служители на Пето районно управление са задържали извършителя, откраднал чанта с намиращите се в нея пари, лични документи, банкови карти и други вещи.  Образувано е бързо производство. 

публикувано на 31.07.24 в 10:01

С тежка техника лозари и винопроизводители излязоха на протест край Поморие

Лозари и винопроизводители от Поморие излязоха на протест рано тази сутрин. С тежка техника те блокираха главния път за Слънчев бряг в района на Каменар край Поморие. За минути са се образували километрични опашки от автомобили.  Заради протеста днес ще има временна забрана за движение на превозни средства по общински път, обхващащ участъка от..

публикувано на 31.07.24 в 09:44
Исмаил Хания

Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Иран

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка, предаде БНР.  По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. От "Хамас" официално..

публикувано на 31.07.24 в 09:42

Активни потребители: Производителите замениха палмовата мазнина в бялото саламурено сирене с вода

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина са  заместени от свръх-оводнени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители. Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно..

публикувано на 31.07.24 в 07:05