Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат промени в организацията на движението край мола на ул. "Акад. Андрей Сахаров"

Ръководствата на Община Варна и на търговския център се обединиха около 7 предложения за облекчаване на трафика

Снимка: Община Варна

Ръководствата на Община Варна и на търговския център на ул. "Академик Андрей Сахаров" ще предприемат съвместни действия за облекчаване на трафика и повишаване на безопасността на движението в района на мола. По време на среща на заместник-кмета по сигурността Илия Коев, собственика на търговския център и директора му Иво Генов бяха обсъдени конкретни предложения за промяна в организацията на движението около обекта. На срещата присъства и кметът на район „Младост“ Христо Христов, а всички идеи и по-нататъшни действия ще бъдат съгласувани с органите на Пътна полиция и останалите заинтересовани институции.

Според участниците в срещата промените в организацията на движението се налагат заради многократно засиления трафик около търговския център през последните години и заради предпоставките за инциденти, които възникват вследствие на интензивното развитие на района. Намирането на дългосрочни решения се налага и с оглед откриването на новата автогара в началото на месец юни и с предстоящия строеж на супермаркет и на нови жилищни сгради в района.

Предложенията бяха формулирани най-общо в 7 точки:

1. Да бъде изместен изходът на бензиностанцията от ул. „Андрей Сахаров“ на бул. „Владислав Варненчик“, където е и входът на обекта. Аргументите за това предложение са, че при сегашната ситуация трафикът от изхода на бензиностанцията е пренасочен към бул. „Сливница“, където кръстовището е малко и не може да го поеме. Резервите от страна на Илия Коев и Христо Христов по отношение на това предложение са дали изходът на обекта няма да се окаже на по-малко от 50 метра от кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Андрей Сахаров“ и дали новата ситуация няма да затрудни завиването надясно.

2. Да бъде поставен забранителен знак за спиране на всички видове МПС (включително и на таксита) по трасето от настоящия изход на бензиностанцията до кръстовището на ул. „Андрей Сахаров“ и ул. „Атанас Христов“. За целта ще бъдат проведени разговори с ръководството на новата автогара, за да бъде разрешен престоят на такситата на тяхната местостоянка.

3. Да се въведе двупосочно движение на МПС по ул. „Атанас Христов“ и да бъде поставен забранителен знак за спиране непосредствено до северния автомобилен вход на „Гранд Мол“. Така според участниците в срещата ще се улесни вливането на трафика от търговския обект в бул. „Васил Левски“.

Кметът на район „Младост“ се ангажира да провери статута на малките търговски обекти по улицата, които преди време са били гаражи. От своя страна Илия Коев ще проведе разговор с представители на следствената служба, за да разбере на какво основание е затворена улицата пред нея.

4. Да бъде разширена ул. „Атанас Христов“ в частта й след вход-изхода на „Гранд Мол“ до кръстовището с бул. „Васил Левски“. В тази връзка ще бъде направена проверка дали в района има конкретни инвестиционни намерения и какво включват те, както и за възможностите за отчуждаване на частен имот там.

5. Да бъде премахнат знакът за задължително движение надясно на двата автомобилни изхода на „Гранд Мол“. Участниците в срещата констатираха, че забраната за ляв завой се нарушава непрекъснато и това създава предпоставки за инциденти. Предложението вече е обсъждано и има принципната подкрепа на органите на Пътна полиция - МВР. За да бъде разрешен левият завой, е необходима подмяна на маркировката.

6. На кръстовището на ул. „Андрей Сахаров“ с бул. „Сливница“ да бъде изграден изход (ръкав) за директен завой надясно без преминаване през светофара. Така ще се облекчи и движението направо по продължението на бул. „Андрей Сахаров“. Имотът, върху който може да се изгради ръкавът и пешеходен тротоар, е общински и в момента се ползва за паркинг.

7. Да се възстанови старият изход от гробищния парк в локалното платно и да се изгради нов вход към него откъм бул. „Владислав Варненчик“. Да се обособят нови паркоместа за посетителите и служителите, които понастоящем масово ползват паркингите на търговския център, предвидени за клиенти, поискаха от неговото ръководство. Предложението е сегашният вход и изход на гробището да останат само като аварийни и за служебно ползване. Идеята ще бъде обсъдена и с ръководството на "Обреди" ЕООД.

Предстои всички предложения да бъдат обсъдени и в Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата. Някои от предложенията изискват решение на Общинския съвет и залагане на конкретни суми в бюджета за 2025 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден протест срещу спирането на светофара след кръговото на "Почивка" (ВИДЕО и СНИМКИ)

Утре заместник-кметът Илия Коев ще обсъди на оперативка ситуацията и исканията на хората. Те ще очакват отговор и вечерта излизат отново на протест.  Искат да знаят кой е издал заповедта за спирането на светофара, докога ще продължи това временно спиране. Според тях промяната е безсмислена и не решава проблема на хората от Горна и Долна..

публикувано на 31.07.24 в 18:45

Община Варна: Всички училища ще започнат учебната година в собствените си сгради

Всички училища ще започнат учебната година 2024/2025 г. в собствените си сгради, а планираните ремонти ще започват поетапно след предварително изчерпателно информиране на обществеността поне два месеца преди началото им. Това стана ясно след среща на общинското ръководство и директорите на училищата във Варна.  Община Варна спечели финансиране от..

публикувано на 31.07.24 в 17:55
Община Балчик

11 хиляди лева печалба отчита общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик

11 хиляди лева е печалбата за 2023-та на общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик.  Докладът за финансовото състояние на търговските дружества през 2023 година влиза на вниманието на местния парламент на 1 август. МБАЛ Балчик ЕООД е реализирало приходи от обичайната си дейност в размер на 3,579 млн.лв., от които предоставена..

публикувано на 31.07.24 в 17:35
Пожар край Харманли

Специалист за BG-ALERT: Липсва визия какво да се прави при бедствие

Системата за ранно оповестяване при аварии и бедствия  BG - ALERT   трябва да бъде последното звено от една всеобхватна организация за прецизно и последователно въвеждане на нива за предупреждение. Това каза за Радио Варна Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия от информационната платформа "Климотека". По думите..

публикувано на 31.07.24 в 17:10

Биляна Раева: Варна няма да изтърве тези 100 милиона, ако администрацията си свърши адекватно работата

ГЕРБ-Варна заподозряха кмета на морската столица Благомир Коцев в стартиране на предизборна кампания. Припомняме, че след последната сесия на Общинския съвет Коцев на свой ред обвини общинските съветници, които не подкрепиха гласуване на средства, с които да бъдат платени доклади за съвместимост на проекти, нужни за получаване на 100 млн. лева от..

публикувано на 31.07.24 в 16:09

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55
Завод

Авария във военния завод в Костенец, уточняват размера на щетите

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес. Пострадали няма, нанесени са материални щети. Изпълнителният директор на "Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров съобщи, че няма опасност за хората. От Министерство на отбраната определиха инцидента като "възникнала производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:45