Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

Любовта е лудост превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали.

Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма, който участва в конкурсната програма – “Все още има утре” на режисьорката Паола Кортелези. Той получава одобрението на критиката и се превръща в един от най-гледаните филми в Италия, печелейки националната филмова награда „Давид на Донатело“ в пет от основните категории, включително за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля.

Закриването на официалната програма ще е на 30 август, отново в зала 1 на ФКЦ, с филма „Болеро“ на Ан Фонтен.

В конкурсната програма участват 12 филма. Те ще бъдат оценявани от тричленно международно жури с председател Момчил Карамитев и членове: Ахмет Бояджиоглу, Турция и Мадарас Исти, Унгария.

За наградите на „Любовта е лудост“ ще се състезават още: българският филм „Краят на реката“ на режисьора Васил Барков; полският филм – „Празник на огъня“, като гост ще бъде режисьорката му – Кинга Дембска; „Синове” - филмът бе селектиран в основния конкурс на кинофестивала в Кан ’2024; „Моят чудесен непознат“; „От Хилде, с любов”- филмът бе част от официалната конкурсна програма на Берлинале’2024;  „Любимата ми торта” - отличен с Наградата на международната филмова критика на тазгодишното "Берлинале"; „Любовна лодка”; „Семейство”; френският филм „Извън сезона” - част от състезателната програма на кинофестивала във Венеция’2023; „Сбогом, Буенос Айрес” и унгарският филм „Някои птици”, гостуват режисьорът Даниел Хевер и сценаристката Жанет Кертес.

Специален гост на тазгодишното издание ще бъде италианският актьор Франко Неро. Публиката може да се срещне с него на 24 август от 17 часа във фоайето пред зала 1 на ФКЦ - Варна, а веднага след това – от 18 ч., в зала 1, ще бъде прожектиран и най-новият му филм – „Щастливи дни“.

Организаторите на фестивала споделят, че тазгодишната визия на „Любовта е лудост“ има за цел зрителят да обърне поглед навътре към себе си. Как?! "Като се потопим в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани по време на 32-рото издание. Когато се огледаме в постъпките, поведението, изборите им… Аз бях ли такъв? А искам ли да бъда? Аз преживях ли това? А мога ли да го преживея? Аз осъдих ли избор? А мен има ли за какво да ме осъдят? Историите на другите могат за бъдат наше огледало. Могат да ни помогнат да видим по-ясно тъмното и светлото в себе си. А ако имате смелост и си позволите да потънете по-дълбоко, погледнете се не чрез другите, огледайте се (в) себе си!“, призовават организаторите на фестивала.


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05