Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Петкова и Богдан Богдев представят изложбата "Състояния"

Състояния / States / 心的状態 - източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм

22 август, 18.30 часа, Арт салон на Радио Варна
Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова
(източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм)
В изложба „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не й пречи да е заредена с известна сантименталност.
Творбите, които ще видите, тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в „без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание. Те не търсят някаква невъзможна уникалност, тяхното въздействие е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б.Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.
Да, една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби. И в същото време – фриволна.


Изложбата може да разгледате от 22 август до 5 септември
*В избрани дни ще можете да се включите в Ателиета "Срещи с японската четка" (следете събитието на организатора за повече информация).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Иво Илиев-Yeto

Сборна изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Иво Илиев-Yeto. От 6 до 20 август в Арт салона на Радио Варна.  Среща с авторите и официално откриване ще се проведе на 10 август от 19.00 часа. Нина Панчева-Киркова работи в областта на живописта и арт инсталациите. През 2015 г. защитава докторската си степен в Университета на Саутхямптън,..

публикувано на 05.08.24 в 15:16

Представяне на романа на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“

7 август, сряда, 19:00 часа, Арт салон на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя новия роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“ С думи за книгата Виолета Тончева „Героинята на Теа Монева е от поколението на децата, които година след година заминаваха да учат извън България. От поколението, обременено от очакванията на родителите си. Но и..

обновено на 05.08.24 в 12:59

Премиера на романа „Посолство“ на Борис Борисов

7 август, от 18:00 часа, Концертно студио на Радио Варна Издателство "Атеа" ви кани на премиерата на романа „Посолство“ от Борис Борисов Бившият ни посланик в Йемен и Кувейт Борис Борисов ще представи своя роман, базиран на действителни събития. По време на мандата си в Йемен, Борисов преживява опит за отвличане на 12 май 2012 г. в..

обновено на 05.08.24 в 12:59

Премиера на книгата „Металургията в праисторията и митологията“ на Светлозар Попов

8 август, четвъртък, 18:00 часа, Концертно студио в Радио Варна Издателство Атеа ви кани на премиера на книгата „Металургията в праисторията и митологията“ на Светлозар Попов и представяне на новите му изследвания в книгата "Българската писменост- известна и непозната", посветени на халколитната балканска писменост и разпространението ѝ с..

публикувано на 05.08.24 в 12:39

Среща със Стефан Цанев и представяне на „Небесна гледна точка“

10 август, събота, 19:00, Арт салон на Радио Варна ИК "Жанет 45" ви кани на среща разговор с поета Стефан Цанев „Небесна гледна точка“ съдържа стихотворения, които съм писал през ХХІ век, и няколко по-стари, но, надявам се, че все още са живи. Няма нищо по-тъжно от това да надживееш изкуството си. За поета е все едно дали е жив, или е..

публикувано на 26.07.24 в 13:16

Представяне на новия роман на Кармен Мишу „Дъжд“

9 август, петък, 19:00 часа, Арт салон на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя новия роман на Кармен Мишу „Дъжд“ С думи за книгата Катя Купенова, модератор Леда Цанева Това не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. Това е разказ за обикновения човек, докоснат от свещената идея на Освобождението. За..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Голям арт салон

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и една концертна зала /звукозаписно студио/. Планирайте вашето събитие в Радио Варна и ние ще окажем нашата организационна подкрепа. Ще се радваме..

публикувано на 25.08.23 в 17:24