Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно

Автор:
Снимка: Фейсбук група "Варна"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци". 

За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От Регионалната здравна инспекция започват проверка по случая, съобщиха от здравното министерство, цитирани от БНР.  

Според публикацията семейство от Литва, почиващо в курорта, е завело детето си на преглед при д-р Дамянов. Без да бъдат предупредени за цената, след прегледа им е издадена фактура за 765 евро, в която са описани три дейности. От ръчно написаното става ясно, че е прегледано ухото на детето, а сумата включва и контролен преглед. Показана е касова бележка за 1494 лева. 

На въпрос докъде се простират правата на лекарите у нас да определят цени за оказваната от тях медицинска помощ, от Здравното министерство ни обясниха, че лечебните заведения са длъжни да поставят на достъпни места информация за цените на предоставяните услуги и за начина на заплащането им. Също така - че са задължени да издават финансов документ на пациентите за заплатеното от тях. 

Ако има нарушение на някое от тези задължения, човек може да подаде сигнал до агенция "Медицински надзор" и до Здравната инспекция, посочват от министерството

"Всичко е законно, а здравеопазването е безценно. Детето се подобри след предписаната терапия. Става дума за многократно страдание. То дойде с болки в гърлото, които се разпространяваха към ушите и носа", настоя пред bTV д-р Здравко Дамянов. 

Той допълни, че за него най-важно е здравето на пациентите, а финансовата политика е определена от друг.

Попитан къде е ценоразписът на направените услуги, той заяви, че зад гърба му в кабинета стои и всичко е регламентирано.

Медикът обясни, че е предписал терапия на 9-годишното момиченце, то е останало вкъщи и след 5 дни е отишло при него за контролен преглед.

След първото посещение на медицинския център, на семейството от Литва не са били поискани пари. Обяснено им било, че ще платят при контролния преглед.

Семейството е дошло на почивка в "Златни пясъци" за първи път.

 "Когато отидохме за втори път, ни прегледаха и казаха да продължи да си пие лекарствата. Аз първо бях в един кабинет, където преглеждаха дъщеря ми. След това отидох в друг кабинет, където е секретарката. И тя написа всички документи", обясни майката Оксана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонтът на тръбата във Варненското езеро

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта на тръбопровода под Варненското езеро. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който днес направи оглед на площадката, от която започват строителните дейности. Парите са осигурени от държавния бюджет, в рамките на програмата, по която се очаква Варна да получи 100 милиона лева. "С..

публикувано на 07.08.24 в 12:58

Адв. Мария Шаркова за казуса с исканите 1500 лева за преглед: Трябва да има таван на цените на медицинските услуги

Необходима е регулация - таван на цените на медицинските услуги. Това коментира адвокат Мария Шаркова във връзка със случая от "Златни пясъци", в който чужденци трябваше да заплатят близо 1 500 лева за медицински преглед на детето си, предаде  БНР.    „Законът за лечебните заведения задължава лечебните заведения да поставят вида и цената на..

публикувано на 07.08.24 в 12:47
архив

По Ваш сигнал: В центъра на Варна се мие, без да има миене

Сметосъбирането и обликът на Варна в централната част на града не са на нужното ниво, а слушатели на Радио Варна редовно ни изпращат сигнали във връзка с този проблем.  Как се мие, без да има миене, пита Вилиян Василев, собственик на заведение на крайбрежната алея. Според него работниците просто "минават и мокрят".  Управители на заведения по Ларгото..

публикувано на 07.08.24 в 12:30

Дамян Войновски е новият директор на ИА "Автомобилна администрация"

Дамян Войновски  е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобила администрация". Войновски заменя на поста Борислав Муеров, който бе освободен на 5 август. "Човекът на тази длъжност трябва да има визия и да показва резултат. Не е проблемът само в техническите прегледи, а е резултат от натрупване на грешки, довели до това мое..

публикувано на 07.08.24 в 12:10

Стратегия за справяне с недостига на медицинските сестри трябва да изготви здравното министерство

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто, на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", предаде БНР...

публикувано на 07.08.24 в 12:09

Цената на земеделската земя в област Добрич - повишена с близо 28%

С почти 28% се е повишила цената на земеделската земя в област Добрич през 2023 г. в сравнение с предходната, сочат данните на националната статистика. Най-скъпо се продава земята в община Добричка, където декарът достига 4 404 лв. През 2023 г. средната цена на сделките с ниви в област Добрич достига 3 623 лв. за един декар, което спрямо тази за..

публикувано на 07.08.24 в 10:10

Спряха отсичането на останалите два кедъра в "Аспарухово", предстои проверка и сезиране на прокуратурата

Община Варна ще сезира прокуратурата и ще извърши пълна проверка как е бил издаден подробен устройствен план за терена в центъра на квартал "Аспарухово", върху който ще бъде изградена кооперация. Това съобщи заместник-кметът на общината Илия Коев, който пристигна на място, тъй като рано тази сутрин част от кедрите на терена бяха отсечени, без да..

публикувано на 07.08.24 в 10:02