Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха консултациите с парламентарните групи във връзка с назначаването на служебно правителство

Румен Радев: Най-важното е да се гарантира нормалното функциониране на държавата

Снимка: Румен Сарандев

Започнаха консултациите с парламентарните групи във връзка с назначаването на служебно правителство. 

"За да насроча дата за изборите, трябва първо да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за министър-председател и служебни правителство. Моите възможности за избор на служебен премиер са силно ограничени. Ние не можем да бавим повече процеса", подчерта Румен Радев. 

Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика, предизборната кампания започна, каза още Радев. 

"Много важно е да се гарантира нормалното функциониране на държавата. Съгласно промените, които приехте в парламента, моите възможности за избор на служебен министър-председател са драстично ограничени. Затова, веднага след като "Има такъв народ" ми върна неизпълнен третия мандат, веднага пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати за министър-председател, както е по списъка, вече придобил известност като "домовата книга". Тези разговори не са приключили окончателно, но мое убеждение е, че не можем да бавим повече процеса, защото имат да се решават важни въпроси. Трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление", допълни държавният глава. 

олитическите групи, политическите представители в 50-ото Народно събрание не бива да се бъркат в тези компетенции, не бива да дават напътствия какъв да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер или министри... Ние като парламентарна група ще се придържаме към правомощията на групата и ще участваме в работата на изпълнителната власт в компетенцията ни на народни представители", каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. 

"Ние също не бихме искали да участваме. Този кабинет трябва да осигури честни избори - ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър", подчерта акад. Николай Денков от ПП-ДБ. 

"Тези консултации са излишни", каза Костадин Костадинов от "Възраждане". По думите му "няма подходяща фигура за министър-председател".  „Българите не харесват лицемерието на политиците“, добави той.

ашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, което да носи конкретна отговорност, е меко казано опасен. Той създава лошо законодателство, вредно, некачествено, опасен е, защото в последните години бяхме свидетели как финансовата стабилност е била почти взривена в популизъм. Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко опасности ще има за финансовата стабилност", посочи Йордан Цонев от ДПС. 

"След промените в Конституцията в предходния парламент, силно се ограничиха нашите възможности за предложение за избор на министър-председател. На 20 октомври ще има частични  избори - една такава дата за тези избори би била приемлива", каза от своя страна Борислав Гуцанов от БСП. Той призова за служебен премиер да се назначи най-отдалеченият от всички партии човек, за да се гарантира честността на изборите. „За нас този служебен премиер и кабинет ще има и още една задача – да номинира еврокомисар от България до 30 август. Нека тези разговори да бъдат на публична основа, за да бъде избран добър кандидат от България“, призова Гуцанов.

Да бъде осигурена честността на изборите - това е най-важното нещо, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Той допълни, че основният виновник да няма редовен кабинет е една политическа партия, която има зависимост от една половинка от партия. 

"Ние сме длъжни на българските граждани да гарантираме сигурност, малко повече спокойствие, че има държава, която стои зад техните интереси и проблеми", подчерта след изказванията на лидерите на политическите сили президентът Румен Радев. 

Парламентът ще остане да работи, няма да се разпуска, по време на служебното правителство, каза още Радев. Парламентарната трибуна да не бъде предизборна такава, призова държавният глава. 

Ако се избере датата 20 октомври за провеждане на парламентарните избори, съгласно Конституцията, на 20 август Министерският съвет трябва да положи клетва, поясни Румен Радев. 

Служебният премиер Димитър Главчев не присъства на тази среща, защото сега, за разлика от предишния път, има и други личности, които са изразили желание да станат служебен премиер, каза още Румен Радев.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

До 13 август се очаква да приключи подмяната на водопровода пред Терапията

В срок до 13 август се очаква ВиК да приключи с подмяната на стария водопровод пред Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“.  Това увериха на редовната си седмична среща в общинската администрация фирмите, които изпълняват големия ВиК-проект във Варна. След вторник започват и дейностите по възстановяването на износващия пласт на..

публикувано на 08.08.24 в 19:35

Община Варна внася сигнал в прокуратурата с искане за протест на ПУП на имота с кедрите в кв. "Аспарухово"

Община Варна ще внесе сигнал с искане за протест от прокуратурата на Подробния устройствен план (ПУП) на частен имот в квартал „Аспарухово“, където вчера бяха премахнати пет от общо седем кедъра. По случая веднага е започнала проверка на документацията от страна на юристи, архитекти и инженери в Община Варна. Заради съмнения за нередности още утре ще..

публикувано на 08.08.24 в 19:11

Във Варна наградиха победителите в Спартакиадата по морски спортове

Тържествена церемония по награждаване на победителите от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили се проведе днес на Морска гара-Варна.  В дните от 5 август до днес сборните отбори на ВМС - по един мъжки и женски, три отбора от военните формирования на Флотилия бойни и спомагателни кораби, отбор на Военноморска база Варна, по един..

публикувано на 08.08.24 в 19:04

Предсрочни избори на 20 октомври поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври. Това поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС по време на консултациите при президента Румен Радев.  "Вярвам, че Вие ще изберете най-подходящата дата. Считаме, че 20 октомври е една реалистична дата, подходяща за тези избори", подчерта Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.  "На 20 октомври ще има частични местни..

публикувано на 08.08.24 в 18:10

РЗИ не откри нарушение за взетите 1500 лв. за преглед, докторът - глобен само за издаден на чужд език документ

Приключи проверката на Регионалната здравна инспекция във Варна, която се самосезира след случая, в който лекар, практикуващ в к.к. "Златни пясъци", взе от чуждестранни пациенти близо 1500 лева за преглед.  Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно Адв. Мария Шаркова за..

публикувано на 08.08.24 в 16:55

БАБХ приема сигнали за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99 за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от..

публикувано на 08.08.24 в 16:13

Парламентът изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов за "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет, предаде БНР.  В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 13:28