Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на нос Чиракман. Продължават и подводните проучвания в района на каварненското пристанище, Яйлата и Калиакра.

След дълго прекъсване разкопките на нос Калиакра бяха подновени на 1 август 2021 г. и досега те предложиха уникални открития, сред които т.нар. татарска плячка, състояща се от 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации, катарами, копчета, обеци, пръстени и др., както и гроба на Георги, потомък на Палеолозите и много др. Средствата се осигуряват от Министерството на културата, а Община Каварна поема разходите, свързани с работниците на място.

Разкопките на нос Калиакра са винаги сред челната десетка в конкурсите за финансиране на подобни дейности и това има своите основания – богат град, средновековна столица и изключително място, макар да има какво още да се желае по отношение на неговата инфраструктура, посочи ръководителят на археологическите проучвания там доц. д-р Бони Петрунова.

"Решихме да отворим още един сектор, където навремето е работил екипът на Анна Балканска. Идеята е била да се намерят следи от римския период на Калиакра. Идеята ни е да продължим да работим в този сектор, в който излиза средновековният некропол с богатите гробове и където търсим, и, Дай Боже, да намерим църквата най-накрая", допълни доц. д-р Бони Петрунова. Тя припомни, че църквите, установени на Калиакра, са четири. 

По думите на директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев радостен е фактът, че тази година на разкопките работят много млади хора, които са предпочели това занимание пред останалите възможности за заетост по морето. Затова и проучванията вече не страдат от липса на достатъчно работна ръка. Пенко Георгиев сподели и за идеята му с доц. Петрунова за доближаване не на хората с музея, а на музея с хората.

В края на лятото ще започнат отново и разкопките на нос Чиракман. Ще продължат проучванията на помещенията, встрани от Базиликата. След дълго прекъсване отново се извършват и подводните проучвания.

Миналата година е бил изработен пътеводител на Калиакра, който е оставен с отворен край, за да може да се допълнят новите паметници, когато бъдат открити. Той е написан и за туристите, и за специалистите. Предстояща задача е да бъде написана и книга, подходяща за деца, за да може да се запали у най-малките интерес и любов към археологията и тайните, които тя ни разкрива.

Един от проблемите, пред които се сблъскват археолозите у нас за съжаление, е липсата на разбиране за дейността им и важността на тяхната работа от управляващите на съответните институции, категорична е доц. д-р Бони Петрунова.

Бони Петрунова изрази надеждата си скоро археологическият обект на нос Калиакра да намери своя достоен собственик, който да се грижи за мястото така, както го е правил деспот Добротица.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Райнова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Национално антикварно изложение започва във Варна

Националното антикварно изложение започва от днес и ще продължи до 11 август във Варна.  Над 200 антикварни щанда са подредени на на алеите до Аквариума в Морската градина.  Събитието е организирано от Народно читалище "Стара Варна" със съдействието на Общината в морската столица и е посветено на Деня на Варна, 15 август. 

публикувано на 09.08.24 в 09:23
автор: Васил Петров

„in vino…” - изложба на художника Васил Петров

Откриването е на  08.08., ч етвъртък, от 18,30 във варненската  галерия „Арт Маркони”. Васил Петров отново оставя въображението да движи ръката и мисълта му. Живописните му разсъждения са своеобразно продължение на миналогодишната идея „Август, като осем, като безкрайност…” Този път тя намира конкретика, номинирайки за „осмо изкуство” изкуството..

публикувано на 08.08.24 в 16:59
автор: Николай Стоев

„Облакът на розовите желания” - живопис на Николай Стоев

„Чувството да хванеш облака е нещо фантастично. Това е една алегорична история, в която съм искал да кажа много неща. Основното е, че не можеш да хванеш неуловимото. Картината „Облакът на розовите желания”, в която всички, с едни чували, взимат от него и накрая като се приберат - няма никой. Пресъздавам илюзията, желанието да хванеш нещо, което лети...

публикувано на 08.08.24 в 14:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

Джаз до морето тази събота и неделя в Езерец

За шеста поредна година тази събота в село Езерец ще се проведе станалият вече традиционен фестивал на джаз музиката, известен сред хората под името ДжезЕрец. Музикалното събитие се организира от пианистката Павлета Проданова, чието вдъхновение е съчетанието от прекрасна музика с уникалната дива природа на Северното Черноморие. Джаз до морето ще зарадва..

публикувано на 06.08.24 в 11:15

До 15 август приемат заявки за участие в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич

До 15 август е крайният срок за подаване на заявки за участие в XXVII Международен младежки музикален конкурс ,,Надежди, таланти, майстори“. Той ще се проведе в дните от 6 до 10 септември в Добрич. Почетен председател на журито и вдъхновител на конкурса за класическа музика е проф. Виктор Чучков. В Международния младежки музикален конкурс категориите..

публикувано на 06.08.24 в 10:45