Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна посреща 15 август с богата програма и световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Джипси кингс и Stereo MC’s

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и EXIT - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE, съобщават от общинския пресцентър.

Сред традиционните събития за града са тържествена света литургия по случай Свето Успение Богородично – Ден на Варна, която ще бъде отслужена в Катедралния храм, както и церемонията по награждаване с почетни звания на отличени варненци, която ще се проведе в Летния театър. В акваторията на варненския залив се организира XXIV Международна ветроходна регата „Кор Кароли“.

Музика, емоция и много енергия ще внесе фестивалът VARNA BREEZE BY EXIT, с участието на световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Джипси кингс и Stereo Mc’s (Стерио Емсис). Локацията на концертите е в пространството около Пантеона, а монтирането на сцените започва още този уикенд. За целта в Морската градина през нощта на събота срещу неделя ще бъдат допуснати камиони, които ще пренесат техниката. Събитието на 15 август ще е изцяло безплатно за жителите и гостите на града и ще бъде съпроводено с лазерно-мултимедийно шоу.

Програма за 15 август, 2024 г. Ден на Варна

Официална част

08:30 ч. - Тържествена света литургия по случай Свето Успение Богородично – Ден на Варна

Място: Катедрален храм „Успение Богородично

10:30 ч. - Издигане флага на Варна

Място: площад „Св. св. Кирил и Методий“

19:30 ч. - Церемония по награждаване с почетни звания и отличия и тържествен концерт с популярни изпълнения с участието на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера – Варна

Място: Летен театър

20:30 ч. Празничен концерт с участието на: Dire Straits Legacy, Stereo Mc’s, Gipsy Kings, DARA и др. Лазерно-мултимедийно шоу

Място: Сцена в Морската градина (пространството около Пантеона)

23:30 ч. - Празнична заря

Място: Първа буна

Съпътстваща програма

На самия ден

18:30 ч. - Откриване на самостоятелна изложба на Светла Косева

Място: Галерия Ларго (Ул. „Хан Крум“ №8)

19:00 ч. - 25 години заедно НСОРБ и Богдан Томов – шоу за малки и големи“

Място: сцена „Раковина“

В дните преди и след 15 август

10 - 11 август - XIV Варненски младежки фестивал Фън Сити+

Място: площад „Антон Новак“

14 – 18 август - XXIV Международна ветроходна регата "Кор Кароли"

Организатори: фондация „Кор Кароли“ и Община Варна

15 – 17 август - Улична анимация с куклени спектакли за деца

Място: Фестивална зона VARNA BREEZE BY EXIT

15 – 18 август - VARNA BREEZE BY EXIT

Място: Пространството около Пантеона


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

Двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет са загинали

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали, съобщава БНР. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта..

публикувано на 13.09.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са запръстени, каза още..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им и приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31