Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години е огромна тръпка. Не случайно стойността на някои от тези антики достига до десетки хиляди.

Едно от хобитата на илюзиониста от Варна Веселин Долмов – Арсен е колекционирането на антики. Сред тях е шапка на Астор от 1900 година: 

"Може би един ден по-скоро бих я дал на търг, с някаква благотворителност", казва Арсен, който участва в Националното антикварно изложение във Варна от 9 до 11 август.

Освен тази шапка има и още една, която привлича вниманието, с шипове, мини китара и всякакви дребни елементи. Правена е от известно име в българската магия - Марси Марсиано.


"Тази шапка стигна до мен, тъй като ми предстоеше турне в Норвегия и исках да си сменя визията, да бъда различен, да бъда по-атрактивен на следващото ми турне и го помолих да ми изработи нещо в стил „пънк“, нещо специално за мен. Стана уникална и свърши много добра работа. Дори по летищата като съм се разхождал всички искаха да се снимат, включително полицаите и всякакви други служители. Вече е време да се разделя с нея. Давам я за 250 лева, за колкото съм я купил," обясни Арсен.

Той има в колекцията си фланелка от средата на миналия век на футболния гранд Ливърпул, както и много ценни книжни издания. Сред тях е „Жерминал“ на писателя Емил Зола от 1885 година, оригинално първо издание на френски език.


Ако това Ви се струва като истинска антика, какво ще кажете за предмет от 17 век? Точно такъв има в колекцията на Давид и неговия баща: 

"По принцип я водят за ловджийска пушка преди около 500 години, там някъде. И да, много е стара, от 1650 година е пушката. От Чехия идва", посочва Давид.


Върху самата пушка са издълбани фигурите на животни и други елементи, които показват предназначението ѝ. Продава се за 3500 лева. Давид не споделя как е стигнала до семейството му, което е от Видин, но от десетина години живеят в Германия. Освен пушки продават още пистолети, бинокли, компас и други много стари предмети.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05

Младежкият фестивал на Варна „Фън сити +“ тази събота и неделя

На 10 и 11 август (събота и неделя) във Варна ще се проведе 14-тото издание на Младежки фестивал „Фън сити +“. Зрителите и гостите на морската столица ще могат да посетят събитията, включени в програмата на форума през двата почивни дни от 19:00 до 23:00 часа на площад „Антон Новак“. Фестивалът се финансира и провежда в изпълнение на програма „Младежки..

публикувано на 09.08.24 в 12:50

Морско училище прие 55 нови курсанти

55 млади курсанти влязоха във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“. Новобранците и техните родители бяха посрещнати от началника на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров и командири на отделения и на батальона. Родителите на младите курсанти имаха възможност да получат информация за..

публикувано на 09.08.24 в 12:07