Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане": Варна първа в страната осигури помощни технологии за деца с дислексия

Варна е първият град, който осигурява помощни технологии за децата с дислексия, казаха днес на пресконференция в морската столица народният представител от „Възраждане“ Коста Стоянов и общинският съветник от партията Юлиян Губатов. Заедно с тях бяха Полина Ставрева-Костадинова, доктор по специална педагогика, и Александра Чолакова, специален педагог и родител на дете с такъв проблем.

Губатов припомни, че по предложение на групата от „Възраждане“ в Общинския съвет бяха заделени средства за купуване на 15 устройства-четци, софтуер и батерия за скрининг-диагностика на деца с дислексия и дисграфия. По думите му цялата необходима сума е 19 хиляди лева, включително за обучение на учителите. С тези устройства децата вече нямат оплаквания, че думите и буквите „плуват“, обясни Александра Чолакова. Тя уточни, че нейното дете е повишило рязко успеха си в училище, след като му е осигурена такава асистираща технология, предаде БТА.

„Възраждане“ вече две години се бори за осигуряване на такива устройства за цялата страна и с подкрепата на Министерството на образованието промените в наредбата за приобщаващо образование вече са факт, допълни Коста Стоянов. По думите му въпреки липсата на регистър, се предполага, че децата, които ще се възползват от този тип нови технологии са между 50 и 60 хиляди.

Досега в страната имаше директори и учители, които бяха против употребата на такива устройства, въпреки че помагат на учениците, но с промените в законодателството, вече няма да има никакви основания да отказват на родителите, посочи депутатът. Той допълни, че „Възраждане“ ще продължи да работи да бъде променен и законът за предучилищното и училищното образование, за да се гарантира, че децата ще могат да ползват асистиращите технологии не само когато ги изпитват в час, а и на външни оценявания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Таван в цената на частните медицински прегледи ще създаде повече проблеми

Като лоша определя здравният икономист Аркади Шарков идеята за таван в цената на частните медицински прегледи. Според него това ще доведе до още по-голям отлив на медицински специалисти от страната, но също ще създаде риск от укриване на данъци. „Когато медицинският специалист не работи с НЗОК, може да определя цена по своя преценка, но е задължен да..

публикувано на 13.08.24 в 17:29

Фондация сезира съда за разрешението за строеж на нова библиотека във Варна на мястото на градинка

Фондация "Гея" сезира Административния съд във Варна за издаденото разрешение за строеж на нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" на мястото на градинката пред сградата на общината.  Това обяви днес председателят на организацията Николай Танчев по време на пресконференция. Според него определената локация е неподходяща, тъй като ще..

публикувано на 13.08.24 в 16:13

Обявяват конкурс за избор на управител на бившия Тубдиспансер

Общински съвет – Варна обяви конкурси за избор на  управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания и на членове на Съвета на директорите на дружеството „Стадион Спартак“.  Бившият Тубдиспансер остана без ръководител след кончината на доц. Христо Ганчев, а досегашните членове на управителния орган на „Стадион..

публикувано на 13.08.24 в 14:49

Има вероятност загиналият при пожар в психиатрията във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан

Има вероятност загиналият пациент при пожар в една от психиатричните клиники към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров. Части от запалка са намерени на местопроизшествието в стаята на 57-годишния пациент, каза още той. Очакват се..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Организират празнично нощно бягане „Пътят към светлината” за Деня на Варна

По случай Денят на Варна Свето Успение Богородично - 15 август и тази година ще се проведе традиционното празнично нощно бягане „Пътят към светлината”, където участниците са със светещи челници и гривни. Организатор на инициативата е спортен клуб “Ай Рън”, с подкрепата на Община Варна. За начална точка на събитието е определен Слънчевият часовник на..

публикувано на 13.08.24 в 13:56

Кметът Коцев провери чистотата в града, обмислят подмяна на жълтите контейнери с по-удобни

Да бъдат подменени контейнерите за хартия и пластмаса с по-удобни отвори за обемисти отпадъци, обмислят от общинската администрация. Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритният отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат през тесен процеп, отбелязва кметът на Варна..

публикувано на 13.08.24 в 13:55

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици са подадени за месец

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас и в осми клас са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подаването по електронен път на документите през настоящата кампания е през новосъздадения от Министерството на електронното управление (МЕУ) портал – e-gov www.egov.bg/wps/portal. Остава и..

публикувано на 13.08.24 в 13:34