Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на балчишките села подкрепят инвестицията, заради обещани ремонти от инвеститора

Инвеститор иска да постави 20 ВЕИ турбини в землищата Соколово и Тригорци

ИК за чиста Добруджа: Няма цена, която да плати щетите върху природа, хора и животни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължителен дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци се проведе в самото начало на август, по време на заседание на Общинския съвет в Балчик. Съветниците оттеглиха проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове (ПУП) за разполагане на перките, защото прецениха, че има нужда от още разяснителна кампания сред населението на селата.  

12 перки по 5 мегавата ще бъдат изградени край Соколово и 8 в землището на Тригорци, най-малко на 800 метра от населеното място, разказаха кметовете на двете села.

В отговор „Вятърен парк Добруджа“ (ВПД) организира срещи в селищата, където има инвестиционни намерения за изграждане на вятърни паркове. В община Балчик това са Соколово и Тригорци, а предстоящите датите са 14 и 16 август, от 10 до 11 часа в Соколово и  от 11.30 до 12.30 часа в Тригорци.

Във внесената подписка против намерението, подкрепена от около 250 души, кметът на Соколово Исмаил Исмаил уточни, че разпознава около 30% местни жители. Коментарът им в предаването „Новият ден“, обаче днес преди срещите с инвеститора, Исмаил заяви твърдата си подкрепа за инвестицията, а кметският наместник на Тригорци Ради Александров, изрази надежда, че заявеният ремонт на пътя Тригорци-Гурково, както и другите обещани от инвеститора ремонти в селото, ще бъдат реализирани, защото по думите му „това е крайно село, надали някой ще обърне внимание“. Кметът на Соколово посочи, че се е разписал в подкрепа на инвестицията на среща в РИОСВ-Варна. Фирмата ще направи доста подобрения в селото. Средства от държавата няма, затова търсим такива инвестиции, каза Исмаил. Имаме уверение от тях, че всяка година ще инвестират в нещо, подобрения в инфраструктурата, паркове, даже за празника на селото бяха спонсори, разказа кметът на Соколово. Относно подписката на местни жители срещу реализацията на ВЕИ парка, кметът коментира, че мнозина са били подведени от партийно ангажирани лица, които „с лъжливи тези“ са обяснили, че ще са близо до селото, ще шумят и че онзи ден и починал човек в Каварна, заради перките. Така бяха залъгани. Една перка вдига шум пет пъти по-малко от един комбайн, каза Исмаил.

Той добави, че в момента се работи по промяна на вече издадения ОВОС от РИОСВ-Варна, заради промяна на параметрите на перките, които „бяха малки, а сега са големи“, намалиха броят им с четири перки, които бяха близко до селото и ги махнаха от проекта, разказа още Исмаил.


Част от местните хора вече споделиха своите съображения против както по време на обществените обсъждания така и на последното заседание на Общински съвет-Балчик. Това са притеснения за човешкото здраве, наличието на нискочестотен инфразвук, който не се улавя от слуха и сериозният въглероден отпечатък, който е ще по-голям от новите по-големи турбини, посочи един от тях Николай Мумджиев.

По темата се изказа представител на ИК за чиста Добруджа Момчил Радичков, който обобщи, че от осем години е отдаден на екологични и доброволчески инициативи в района на Добруджа, популяризиране на региона чрез екскурзии, лагери по Суха река и Черноморието ни. Преброил е около 300 перки в региона, като обяви и заявените пред него мнения от земеделци, местни жители, ловно-рибарски и пчеларски съюзи, че са против. Търси отговор на въпроса как ще се рециклират тези съоръжения след 15-20 години и кой ще почисти бетона, който се излива в земята за всяка перка в порядъка на 600-800 кубически метра. "Не природа, а една технологична среда се вижда", заяви той пред съветниците с апела това, това, което сме наследили, това богатство да го запазим за следващите поколения. "Били сме в девет сила в няколко общини и единствените жители „за“ са собствениците на земи и инвеститорите", подчерта, че няма цена, която да плати щетите върху природа, хора и животни. Срещу предложението е внесено възражение от ЗПКУ Сокол – с. Соколово след решение на УС на Земеделската кооперация.

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48

Варненската митница продава на търг стоки, отнети в полза на държавата

Териториална дирекция "Митница Варна" продава на търг с тайно наддаване 26 групи различни стоки, изоставени или отнети в полза на държавата. Продажбата се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Стоките са задържани през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от митническата дирекция. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:28

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански, предаде БНР.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46

25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна

25 чужденци от Узбекистан са ангажирани със сметопочистването във Варна. Техните договори са за срок от три години, настанени са в квартири и работят главно като метачи. Служителите са всяка сутрин по улиците на морската столица. Все повече кадри и в този бранш, и в туризма, идват от Индия, Шри Ланка, Непал, и това е световна тенденция, съобщи Николай..

публикувано на 14.08.24 в 09:40

BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни

Фестивалът BREEZE BY EXIT ще е безплатен за жителите и гостите на Варна не само на 15 август, а във всичките му дни. Това съобщи кметът Благомир Коцев. Договорката с организаторите е за сметка на скъсяване на програмата с един ден. Така фестивалът ще се проведе от 15 до 18 август. И двете сцени ще са разположени в района на Пантеона, като..

публикувано на 14.08.24 в 06:23