Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Снимка: Община Варна

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна.

Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак получава за активното си участие в развитието и популяризирането на културата във Варна, за дългогодишната ѝ творческа дейност и голям принос в обществения живот на града.

Неизменна част от живота й и нейна мисия е театралната школа, която предопределя живота и бъдещето на всички, които са минали през нея. Папазова споделя, че в мигове на откровеност учениците й признават, че "най-хубавото и стойностно време, най-чудесното, най-важното, най-исканото и прекрасното време са тези няколко години, прекарани в „Златно ключе“. Чувства се поласкана от признанието и се замисля с излишна скромност за въздействието, което са оказали, заедно със сестра си на младите таланти.

"Знаеш ли, аз понякога не им вярвам. Казвам си: „Това не е възможно. Как е възможно? Вие сте минали през Академията, създали сте чудесни семейства, пътували сте по света, играете по световни сцени. Как може да казвате, че вашето най-прекрасно време са тези ключарски години?“. Не, това е самата истина. Аз нямам обяснение, казва тя. Предполага, че връзката им е енергийна.

Квантова енергия ли е било, не знам, пошегува се тя.

Целта, която си поставя Папазова е да възроди желанието сред младите да говорят красиво. Сложих акцента върху словото, защото то сега е в задния двор на битието - унизено, обидено, захвърлено, изказа съжалението си театралният критик.

Сега с моите хора, моите прекрасни ключета, искаме да го вдигнем, да изправим коленете му, да докажем, че това е най-доброто, най-красивото слово, може би в света. Словото има тази възможност - да пари сърцата на хората, и ги уча на това - чрез словото да внушават високи идеи, добри дела - чрез словото да бъдат свестни хора, посочи Папазова.

Като "Почетен гражданин" на Варна Папазова призова съгражданите си за по-голяма обществена ангажираност, за да бъде възстановен Световният балетен конкурс, Варненската филхармония.

Чуйте интервюто на Даниела Стойнова със Сия Папазова:



По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00