Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища във връзка с пожара в Психиатрията във Варна

Снимка: pixabay.com

Със свое становище във връзка с инцидента в Първа психиатрична клиника към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна излязоха от Българската психиатрична асоциация (БПА) и Българския лекарски съюз (БЛС) у нас.

"Инцидентът в университетската психиатрична клиника във Варна е трагичен повод да изкажем дълбоките си съболезнования на близките на загиналия, но и да припомним липсата на цялостен и последователен подход на изпълнителната власт у нас въпреки постоянното алармиране от страна на съсловието към проблемите на психиатричното обслужване", посочват от Българската психиатрична асоциация.

Те допълват, че практиките на имобилизация (фиксиране на пациентите в психиатричните клиники и болници) съществуват както в българската, така и в световната практика.

"Това не е въпрос на злоупотреба и неглижиране на пациентите, а на осигуряване на сигурност и защита, както на пациенти и персонал, така и на обществото като цяло", посочат още от БПА.

От там са категорични, че отговорност не може да бъде търсена преди приключването на проверките от страна на Прокуратурата и "Медицински надзор", възложена от здравния министър. 

Цялата позиция на Управителния съвет на Българската психиатрична асоциация прочетете тук.  

Със свое становище, изпратено до министъра на здравеопазването и до председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване, излязоха и от Регионалната структура на Българския лекарски съюз. 

РС на БЛС посочва, че буди недоумение участието на омбудсмана в, цитираме, "медийната кампания срещу медицинската общност".

Те допълват, че се води разследване на пожара и на причините, довели до смъртта на пациента.

От Лекарския съюз припомнят в становището си съдържанието на официалното съобщение, публикувано на интернет страницата на омбудсмана на Република България.

Те настояват всички отговорни институции незабавно да предприемат активни действия в защита на българските медицински специалисти и лечебни заведения, работещи в сферата на психиатричната помощ, "за да се предотврати поредното медийно съсипване на нашите колеги". 

Становището на БЛС може да прочетете тук.  

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Земетресение с магнитут от 5,2 във Вранча. Усетено е в Добрич

Земетресение с магнитут от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в областта Вранча в Румъния в 17:40 часа, информира "Нова телевизия".  Потребители в социалните мрежи съобщават, че труса е усетен слабо от живеещите по високите етажи на блокове в редица български градове, сред които Русе и Добрич. Земетресението е усетено в Молдова и..

публикувано на 16.09.24 в 18:06