Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

Пострадал след сблъсък: Трябва да има режим и водачите им да носят равна отговорност на пътя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга.

"При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при управление на мотоциклета в кръгово кръстовище, електрическа тротинетка се включва в движението и отнема предимството на водача на мотоциклета, който с цел да избегне удар, е спрял рязко, поднесъл се е и е паднал от мотоциклета. Мотоциклетистът е изпробван по надлежния ред за наличие на алкохол в кръвта, като пробата е отрицателна. Взета е и кръвна проба за наличие на наркотични вещества" - съобщават от пресцентъра на МВР. 

Два дни по-късно пострадалият благодари на отзовалите след инцидента: „…Вярвам в човещината и добрината на хората! Имах късмета да падна с мотора пред очите на професионалния спасител и пожарникар Пламен Петков и собственика на сервиз в Балчик Георги Пенчев. Реагираха за секунди адекватно и ме измъкнаха изпод машината. Имаше и други хора, които ми съдействаха, но в шока съм изгубил представа кой кой е. Благодаря на екипа на Спешна помощ от Балчик, който пристигна веднага и ме отведе при други хора с големи сърца и висок професионализъм - Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич.

Огромна благодарност на отделението по “Ортопедия и травматология" за грижите в момента...

... Човекът, който ме засече на кръговото, избяга. Нека тази постъпка друг да я отмерва, но трябва да има режим на тези мощно изстрелващи се е-тротинетки. Трябва водачите им да носят равна отговорност на пътя в едно с останалите участници!

Пазете сеи внимавайте, когато сте с предимство! Понякога много боли

Снощи (13 август) - пет минути преди полунощ, в балчишката полиция е подаден сигнал за сблъсък между русначе, управлявало тротинетка, и лека кола по ул. "Д-р Златко Петков", управлявана от мъж от Оброчище.

"При навлизане в паркинг механична тротинетка, управлявана от И. М.- гражданин на Руска федерация, се спуска по наклонен участък и губи контрол над превозното средство, не успява да спре и се удря в предната дясна част на автомобила, като се прекатурва през капака . Вследствие на инцидента водачът на тротинетката е със съмнения за фрактура на носна кухина, открита рана и хематом на долен десен крайник. Водачът на леката кола е изпробван за наличие на алкохол, като уредът отчита отрицателен резултат. Водачът на тротинетката е транспортиран от екип на ФЦСМП Балчик в спешно отделение на МБАЛ „Св. Анна“ – гр. Варна, където е настанен в отделение по детска неврохирургия", съобщават от Областната дирекция на МВР - Добрич.

На 11 и 13 август в община Балчик стават други две катастрофи с мотоциклетисти заради движение с несъобразена скорост. 

След Кранево в посока Златни пясъци мотоциклетист губи управление поради движение с несъобразена с пътните условия скорост и се удря челно в лека кола. Инцидентът става около 11.30 ч. през деня. Нанесени са материални щети, а жената, която е управлявала мотора, е настанена в МБАЛ „Св. Анна“ - Варна в отделение по неврохирургия с комоцио и охлузни рани, без опасност за живота.

Снощи около 22.00 ч. е настъпило ПТП по главен пътI-9 след с. Оброчище посока Балчик. Мотоциклетист от Варна самокатастрофира. Поради движение с несъобразена с пътните условия скорост при навлизане в ляв завой губи контрол и се блъска в крайпътно съоръжение – мантинела. Вследствие на произшествието водачът е с фрактура и е настанен в МБАЛ „Св. Анна“ – гр. Варна. 

Пробите на водачите за алкохол са отрицателни.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:

По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56