Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна празнува!

Снимка: varna.bg

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и EXIT - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE, съобщават от общинския пресцентър.

Сред традиционните събития за града са тържествена света литургия по случай Свето Успение Богородично – Ден на Варна, която ще бъде отслужена в Катедралния храм, както и церемонията по награждаване с почетни звания на отличени варненци, която ще се проведе в Летния театър. В акваторията на варненския залив се организира XXIV Международна ветроходна регата „Кор Кароли“.

Музика, емоция и много енергия ще внесе фестивалът VARNA BREEZE BY EXIT, с участието на световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Джипси кингс и Stereo Mc’s (Стерио Емсис). Локацията на концертите е в пространството около Пантеона, а монтирането на сцените започва още този уикенд. За целта в Морската градина през нощта на събота срещу неделя ще бъдат допуснати камиони, които ще пренесат техниката. Събитието на 15 август ще е изцяло безплатно за жителите и гостите на града и ще бъде съпроводено с лазерно-мултимедийно шоу.

Програмата за Деня на Варна

Официална част

08:30 ч. - Тържествена света литургия по случай Свето Успение Богородично – Ден на Варна

Място: Катедрален храм „Успение Богородично

10:30 ч. - Издигане флага на Варна

Място: площад „Св. св. Кирил и Методий“

19:30 ч. - Церемония по награждаване с почетни звания и отличия и тържествен концерт с популярни изпълнения с участието на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера – Варна

Място: Летен театър

20:30 ч. Празничен концерт с участието на: Dire Straits Legacy, Stereo Mc’s, Gipsy Kings, DARA и др. Лазерно-мултимедийно шоу

Място: Сцена в Морската градина (пространството около Пантеона)

23:30 ч. - Празнична заря

Място: Първа буна

Съпътстваща програма

На самия ден

18:30 ч. - Откриване на самостоятелна изложба на Светла Косева

Място: Галерия Ларго (Ул. „Хан Крум“ №8)

19:00 ч. - 25 години заедно НСОРБ и Богдан Томов – шоу за малки и големи“

Място: сцена „Раковина“

В дните преди и след 15 август

10 - 11 август - XIV Варненски младежки фестивал Фън Сити+

Място: площад „Антон Новак“

14 – 18 август - XXIV Международна ветроходна регата "Кор Кароли"

Организатори: фондация „Кор Кароли“ и Община Варна

15 – 17 август - Улична анимация с куклени спектакли за деца

Място: Фестивална зона VARNA BREEZE BY EXIT

15 – 18 август - VARNA BREEZE BY EXIT

Място: Пространството около Пантеона


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 15.08.24 в 08:30

С чисто нова асфалтова настилка вече е ул. 14-та в Евксиноград

С чисто нова асфалтова настилка вече е ул. 14-та в местността Евксиноград, установи репортерска проверка. Припомняме, преди месец на среща с кмета на Варна пътните фирми и представители на ВиК обявиха графика за извършване на ремонтите там, а очакванията бяха през месец август и септември да кипят дейности по асфалтирането на улици в Евксиноград, където..

публикувано на 15.08.24 в 08:22

Слънчево и топло ще е и днес

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа до умерен източен, следобед югоизточен вятър, по Черноморието подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°, по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 3, по Южното Черноморие 3-4 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:01 ч.,..

публикувано на 15.08.24 в 05:56

Човек загина при пожар в хоспис в Банкя без лиценз

Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта..

публикувано на 14.08.24 в 19:38

Правителството предлага Калин Калинов да бъде назначен за Началник на ВВМУ

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи флотилен адмирал Боян Медникаров от длъжността „Началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и от военна служба, считано от 8 октомври 2024 година, поради навършване на пределната възраст за военна служба...

публикувано на 14.08.24 в 19:30

„Общинска полиция“ и частна охранителна фирма обезпечават обществения ред по време на фестивала VARNA BREEZE by EXIT

Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се грижат за обезпечаването на обществения ред по време на 4-дневния фестивал VARNABREEZEbyEXIT. Музикалното събитие започва утре, 15 август, като кулминация на празничната програма за Деня на Варна и ще продължи до 18 август. В района на фестивала между Пантеона..

публикувано на 14.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 14.08.24 в 18:43