Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влакове с нови вагони и на жп гара Варна

Снимка: https://www.bdz.bg/bg

От днес по линията Варна – Пловдив – София бързият влак, който тръгва в 9,25 е с нови вагони. Също с нови вагони е и заминаващата композиция от Централна гара София в 10 часа през Пловдив за Варна. От Българските държавни железници уточняват, че вагоните ще бъдат използвани по двете направления всеки ден. Те са от новодоставения подвижен състав от Дойче Бан.

9 часа. ЖП гара Варна. На четвърти коловоз е композиран влакът за Пловдив. Вагоните – от новите. Климатизирани, с автоматични тоалетни и по-лесно отваряне на вратите. Просто побутвате дръжката и готово. На перона - десетки пътници.

- Ще видим как ще мине пътуването.

- Да няма закъснение.

- Гледах репортаж за големи закъснения днес и за това имам по-скоро лоши очаквания.

- За първи път ще пътувам с новите вагони. За първи път ги виждам. Изглеждат по-луксозни и по-чисти.

- Очаквам да е по-добре. Преди два дни пътувах с друг влак. Беше много мръсно. В повечето случаи уславията са много лоши.

Положението при нас е плачевно предвид влаковете в другите страни.

Влаковете се ползват и от много чужденци.

"Влаковете са малко стари. Малко е объркващо, че върху билетите не пише коловоза. Но иначе си работят много добре. Доволен съм да пътувам с тях, а и са добър вариант. Пристигнах в София. С влак пътувах до Пловдив, до Велико Търново. После до Бургас. Доста ми се събра. Разбира се немсике влакове са по-нови. В България влаковете са стари, но все още се движат, така че всичко е наред."

Влаковете продължават да са най-евтиният и сигурен транспорт. Както и най-екологичният. Това са най-големите им предимства. Чистотата, хигиената, амортизираните вагони и локомотиви обаче отдавна са се превърнали във визитна картичка на БДЖ. А за закъсненията по-добре да не отварям дума. Влакът с новите климатизирани, който изпратих сутринта в 9,25 от Варна през Пловдив трябва да пристигне в София в 18,31. Според сайта на БДЖ, към 12:30 той вече закъснява. Но колко са 15 минути на фона на вечността.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Нов физиотерапевтичен център в Балчик популяризира предоперативната физиотерапия

Нов физиотерапевтичен център отвори врати в Балчик. С него възможностите за рехабилитация чрез Националната здравноосигурителна каса в крайморската община стават четири, след Медицинския център в Балчик и специализираните болници в Албена и Тузлата. Акцент в неговата работа е непопулярната предоперативна физиотерапия, чрез която в по-голяма степен се..

публикувано на 20.08.24 в 14:51
Тигров комар

20 август - Световен ден на комара

Днес е Световният ден на комара.  На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което  полага основите за борба с болестта.  У нас маларията е ликвидирана през 1965 година.  Д ругото заболяване, което се предава чрез ухапване от комари, е западнонилската треска. 

публикувано на 20.08.24 в 08:35

Варненец отива на финал на световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света.  До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Лятно кино във варненските квартали от 20 август

Варненци и гости отново ще гледат Кино под звездите. Емблематичният формат ще обиколи варненските квартали през следващите 10 дни с най-доброто от българското кино. За девети път почитателите на седмото изкуство ще се насладят на прожекции на открито, като този път организаторите са подбрали нови и атрактивни български филми. Филмовият маратон започва..

публикувано на 19.08.24 в 12:25

Монголия: между традиция и модерност

Монголия е непокорна, дива и изпълнена с екзотична красота. Туризмът в тази държава е изключително добре развит, а хората ревностно пазят и до днес традициите си. Те спят в юрти, чиито врати винаги са обърнати на юг. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Наскоро той се върна от мястото - дом на невероятни природни чудеса, за да ни разкаже за..

публикувано на 19.08.24 в 09:25

Преградиха тротоар с метална верига

Тротоар с в центъра на Варна е преграден с метална верига, захваната с катинари за близките пътни знаци. За случая на ул. "Ангел Кънчев" 10 в редакцията ни сезираха пешеходци, чийто път ежедневно минава оттам и веригата се явява препятствие за тях.  След поставянето на веригата, преди седмица, практически минувачите са принудени или да я прескочат, или..

публикувано на 19.08.24 в 09:06

Макети на самолети, танкове и кораби във Варна

Макети на самолети, танкове, автомобили, кораби и много други може да разгледат любителите на моделизма в залата на Учебния музей към Археологическия музей във Варна.  Традиционната годишна изложба на местния Модел клуб беше подредена през почивните дни. Участници от цялата страна се включват в инициативата, която се провежда за 14-а..

публикувано на 19.08.24 в 09:00