Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не ѝ пречи да е заредена с известна сантименталност.
Творбите, които ще видите, тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в „без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание. Те не търсят някаква невъзможна уникалност, тяхното въздействие е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б. Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.
"Състояния" е една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби. И в същото време – фриволна.
*В избрани дни ще можете да се включите в Ателиета "Срещи с японската четка" (следете събитието на организатора за повече информация).

С Богдан Богдев и Венелина Петкова разговаря Светлана Вълкова:

Защо решихте съвместно да направите изложба? Кое Ви свързва?

Ние се познаваме от първата изложба на Богдан. Когато отидох, аз закъснях, влязох и казах: „О, това нали не съм го виждала - такава друга откачалка като мен“. Така че моментално се запознахме и още на следващия ден опитахме нещо заедно като малък пърформанс, ако помниш. И оттогава си общуваме между Варна, Добрич и София.

Казахте откачалка, кое е откаченото в това, което правите?

Аз също го виждам като една лека, тиха, контролирана лудост, защото когато се опитваш да рисуваш неща, които не си виждал и даже не можеш да си представиш, по-скоро картините ти говорят обратно на теб. Трябва да практикуваш някаква форма на лудост, защото иначе просто спираш, а тук идеята е да пуснеш чувството да се изрази.

Източен туш, Шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм. Какво означава всичко това и как се съчетава?

Първо цялата ни изложба е туш и монохромен абстракционизъм и е монохромна. Тоест черно, бяло, сиво, техните нюанси, което е много важно за източната живопис. Източен туш всъщност е по-лесен вариант да наречен "сумие". Аз се занимавам с японска калиграфия,чието име е "Шодо" - пътят на четката, която е един много дълъг доживотен процес на обучение и практикуване. Четката е до голяма степен спонтанна, тоест ти не можеш да промениш вече това, което си нарисувал. Енергията в него ще се промени. При Богдан с монохромния абстрактен експресионизъм също е доста спонтанно, но преди това е много дълго мислено. И при калиграфията, там мислиш, представяш си го на листа или платното и след това действаш. Това нещо мисля, че много ни свързва. Абстракцията и Шодо калиграфията че се съчетават перфектно при нас. Може би трябва да допълня, че има едно движение "Боку Джинкай" - човек на туша, чрез което калиграфията се осъвременява до степен, достигаща абстракция, влияеща се точно от американския монохромен експресионизъм. Също така американския монохромен експресионизъм се влияе от Боку Джинкай. Ние след толкова време може би представляваме българската версия на това, но също трябва да кажа, че по света този стил и начин на изразяване, който ние се опитваме да представим тук в Арт салона на Радио Варна, всъщност е доста разпространен. 

И до ден-днешен експериментирам и търся стила си, много съзерцавам картините си, поправям ги, завъртам ги. Влагам и доста философия. Едно от нещата - бяло, сиво и черно, за мен имат значение на отговори за вечните въпроси, за отвъдното, за истината, за лъжата. Бялото за мен е светлината на "да", черното за мен е нищото, празното. 

Бялото не може да съществува без черното и обратното, подобно е и с "да" и "не" - между тях има едно нищо, което не е нито "да", нито "не" - тези картини трябва да се усетят по по-различен начин. 


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30