Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла на 55 години

Снимка: Министерство на туризма

На 30 август с концерт Шабла ще отбележи 55-годишнината от обявяването на населеното място за град. Под диригенството на Свилен Симеонов симфониета „София“ и джаз формация „София“ ще направят симфоничен рок с песните на ABBA, The Beatles, Deep Purple, Queen, Europe. Мястото е Градския парк на Шабла, а ако вали – в читалище „Зора 1894“,каза за радио Варна кметът на общината Мариян Жечев.

„55 години са по-скоро малко за едно населено място, което тепърва се развива. 55 години са малко предвид историята на други населени места. Но една такава крехка възраст е едно добро начало.“

„Най-голямото предимство на Шабла са неговите жители. Те са ни най-ценни. Всяко едно населено място без инициативни и предприемчиви хора губи. Шабла има своето много добро географско положение и своите природни дадености. Това ни прави допълнително богати в други посоки. Такива са туризма, земеделието. Тук преобладават местните бизнеси, което задържа шабленци в Шабла. Децата наследяват бащите си и родителите си в един такъв бизнес, който се развива и има хляб в него. В същото време Шабла е и добро място за живеене с това, което предлага. На първо място е морето и въобще климата, който имаме.“


Концертът по повод 55-годишнината от обявяването на Шабла за град е на 30 август от 19 часа.

Повече за предизвикателствата пред град като Шабла чуйте от кмета Мариян Жечев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТЕЦ „Варна“

Ахмед Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър, съобщава БНР.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се..

публикувано на 27.08.24 в 14:53
Галин Цоков, министър на образованието

Галин Цоков разпореди оттегляне на спорна наредба за училищните е-дневници

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към НЕИСПУО (Националната електронна информационна система за предучилищното и..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Варна на второ място по заплати в страната

Варна е на второ място спрямо другите области в страната по заплати.  Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за април 2024 г. е 2 148 лв., за май - 2 149 лв. и за юни - 2 144 лева. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2024 г. - 2 147 лв.. Най-високо е заплащането в област София (столица) - 3 129 лева...

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Шофьор на микробус с нелегални мигранти загина в Бургаскo

Шофьор на микробус, превозващ нелегални мигранти, е загинал тази сутрин между селата Драка и Малина в Бургаско. Това съобщи директорът на главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. В превозното средство е имало 15 мигранти от Афганистан. Шестима от тях са били ранени и прегледани в болница. Към 6:40 ч. микробусът имал..

публикувано на 27.08.24 в 13:17

Акция в Добрич заради зачестилите случаи на агресия срещу полицаи

Специализирана полицейска операция е проведена тази нощ на територията на Второ районно управление на МВР в Добрич. Акцията е по повод зачестилите в региона случаи на неизпълнение от граждани на полицейски разпореждания и оказване на съпротива на полицейските органи. В операцията участие са взели служители и на дирекция „Жандармерия“. Във връзка..

публикувано на 27.08.24 в 11:22

Вторият кабинет "Главчев" положи клетва (видео)

Кабинетът "Главчев 2" полага клетва днес. Заседанието на Народното събрание беше открито от председателя Рая Назарян.  В пленарна зала  присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.  На влизане в сградата на парламента, президентът заяви, че конституционната криза е преодоляна, но не и политическата. Въпреки риска от..

публикувано на 27.08.24 в 11:06

За знак за намаляване на скоростта на натоварен участък от бул. "Княз Борис I" настояват варненци

За знак за намаляване на скоростта или монтиране на легнали полицаи настояват варненци. Те ще изпратят писмо до Община Варна с искане за въвеждане на промени на локалното кръстовище на бул. „Княз Борис I” до кръговото кръстовище на Почивка. Причина за това са предпоставките за инциденти, каза за Радио Варна Светлозар Петров, който живее на..

публикувано на 27.08.24 в 10:05