Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров: Няма война между ОбС-Варна и общината, работим за града

Война между Общински съвет-Варна и кметската администрация няма, всички работим за града. Това каза председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. 

Припомняме, последното заседание на местния парламент скара кмета на Варна Благомир Коцев и мнозинството.

Веднага след сесията Коцев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му стана гласуването в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местните депутати не приеха отпускането на 80 000 лева от бюджета на общината за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. 

След изявлението на кмета председателят на ОбС-Варна покани него и отговорните представители от общинската администрация на среща - "знак на подадена ръка за възстановяване на диалога". 

Тема на срещата бе именно изготвянето на комплексните доклади.

Общинският съвет се събира отново днес и трябва да гласува отново по тази точка, за да може Варна да използва финансиране по Националната инвестиционна програма на Министерство на финансите за общински проекти през 2024 година. Необходимо е да се осигурят 111 090 лв. с ДДС от местната хазна за доклади за 27 проекта, посочиха от общинския пресцентър.

На въпрос има ли риск да не се реализират някои проекти заради закъснението на средствата за комплексните доклади Димитров отговори, че не намира вина в Общинския съвет. Ние винаги ще бъдем налице, когато трябва да се гласува нещо и трябва да се одобри нещо, свързано с града, категоричен е той.

Диалог между кмета и мнозинството в ОбС се води, допълни Димитров. "Не защото се намираме в една сграда, а защото поне всички така декларираме, че работим за града", отбеляза председателят на ОбС.

Ние сме длъжни да работим, каквото и да се случва, ние сме длъжни да работим съвместно за решаването на проблемните неща. Просто това са шумотевици, създавани допълнително и смятам, че ще трябва да направим всичко възможно да ги премахнем. Да работим за това, което трябва, а не за това, което някой иска, изказа убеждението си той.

Димитров е оптимист, че точките, които ще бъдат гласувани днес няма да обърнат политиката на общината, дори да има обструкции. Убеден е, че ще се постигне консенсус и няма да има изненади, тъй като за належащите проекти, които са готови за сключване на споразумение с държавата, на ПК "Финанси и бюджет" представители на всички групи единодушно са гласували "за".
Всеки има право да гласува, обаче, както повелява неговата съвест и неговата група, посочи още Димитров.
Попитан за това ще нажежат ли атмосферата в местния парламент парламентарните избори и частичните за районни кметове и очаква ли ранна кампания, той отговори, че "кампанията не е спирала".  Смятам, че всеки има право да си покаже политиката си, да покаже това, към което се стреми, допълни той.
Чуйте целия разговор на Даниела Стойнова с Христо Димитров в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доган за изключването на Пеевски: Беше крайно време това да се случи

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 08:59

Първи брифинг на ЦИК за шестите предсрочни избори за последните три години

Днес Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще проведе първата пресконференция за шестите предсрочни избори за последните три години. ЦИК вече публикува хронограмата на изборите. Днес е крайният срок областните управители да изпратят покани до парламентарно представените партии и коалиции за консултации за състав на Районните избирателни комисии. До..

публикувано на 29.08.24 в 08:36

ОбС-Варна се събира днес, гласува задвижване на важни проекти за града

Общинският съвет във Варна се събира за 14-ти път от началото на мандата. Редовното заседание  започва  в 10,00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В проекта за дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е предложение на кмета за отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието за проекти, за които Варна ще..

публикувано на 29.08.24 в 08:15

Значителна облачност с валежи от дъжд

Температурите на въздуха измерени точно в 6 часа тази сутрин:  в Добрич  е18 градуса, 19 в Разград, по 21 в Шумен, Силистра и Русе. Край морето - в Шабла е 20 градуса, по 21 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 23 градуса е на нос Емине. За Варна – 21 градуса е температурата на въздуха, атмосферно налягане 1012 хПа – малко по-високо от..

публикувано на 29.08.24 в 05:45

Адресите без ток

На 29.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Девня в района от ЖП Гара до Южна промишлена зона от страната на ЖП линии. В периода 26.08.2024 - 30.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 29.08.24 в 05:00

Местен референдум "за" и "против" изграждането на ветропаркове ще се проведе в Община Добричка на 27 октомври

Местен референдум "за" и "против" изграждането на ветроенергийни паркове ще се проведе в Община Добричка на 27 октомври, за когато са насрочени и предсрочните парламентарни избори.  Поводът са зачестилите инвестиционни намерения за изграждане на ветрогенератори на територията на общината. В началото на месец септември Общинският съвет ще заседава..

публикувано на 28.08.24 в 18:23

Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството

Професионални организации на туроператорите и турагентите ще внесат свое становище в ресорното министерство по проекта за промени в Закона за туризма.  Те не са съгласни с някои от текстовете, свързани със създаването на Гаранционен фонд.  От бранша ще внесат предложенията си по нормативния акт до 2 септември, когато изтича крайният срок за..

публикувано на 28.08.24 в 16:36