Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко второ дете у нас е консумирало енергийни напитки

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат резултатите са от национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас. То е проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на голяма верига хипермаркети. 

Партньори на инициативата са Националната асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“ (НАПДИМ), Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна и Национална асоциация „Родители“.

На въпроса „Колко често консумираш всяка от следните храни?“, между които един от възможните отговори е „енергийни напитки“, всяко второ дете в България между 7 и 18 години споделя, че поне веднъж е консумирало енергийна напитка. Във възрастовата група 7-13 години делът на децата, консумирали енергийни напитки, е 32,5%, което е всяко трето дете, а във възрастовата група 14-18 този дял е 73 на сто или почти три от всеки четири деца. Разликата в консумацията между момчетата и момичетата е несъществена с лек превес при момчетата.

По отношение на честотата на консумация на енергийните напитки данните показват, че 10,8% от 14-18-годишните консумират енергийни напитки всеки ден, а  21% – няколко пъти седмично. 

Проучването за хранителните навици на децата у нас е направено сред 800 деца и обхваща две възрастови групи:  7-13 години и 14-18 години, като е използван комбиниран подход – онлайн анкета и интервюта на живо. То включва обследване на хранителните навици по отношение на разбирането за здравословно хранене, видове консумирани храни, честота на хранене, хранене в училище, осъзнатото хранене като отношение към потреблението и опазването на околната среда и др.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01

Румънски шофьор опита да подкупи полицаи от Долни чифлик

47-годишен румънски водач на лек автомобил се е опитал да подкупи служители на реда в района на с. Старо Оряхово. С цел да избегне административна санкция, шофьорът е хвърлил 50 евро в багажника на проверяващ го екип от полицейското управление на Долни чифлик. В момента се провеждат  процесуално-следствени действия, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 30.08.24 в 12:29

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са кандидатите за еврокомисар на България

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, реши служебното правителство, съобщава БНР.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе..

публикувано на 30.08.24 в 11:56

"Алтернативата на гражданите": Общината не води регистър на билбордите във Варна

Община Варна не води регистър на билбордите в града, а нови съоръжения за външна реклама продължават да изникват, без яснота за процесите по вземане на решения. Това съобщиха от "Алтернативата на гражданите" във връзка с питане към кмета Благомир Коцев, отправено от общинските съветници по време на предишната сесия на Варненския общински съвет...

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Министърът на иновациите ще бъде координатор на изборите тази есен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще бъде координатор на изборите на 27 октомври. Това стана ясно от правителственото заседание на служебния министър-председател Димитър Главчев. Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили, подчерта в началото на заседанието той, цитиран от БНР.  "Нашата основна цел е..

публикувано на 30.08.24 в 11:00

Кои музейни обекти ще работят на 6 и 22 септември във Варна?

По време на официалните празници 6-ти септември – Ден на съединението на Княжество България и Източна Румелия, и 22-ри септември – Ден на независимостта на България, два обекта от системата на Регионалния исторически музей във Варна ще бъдат отворени за посетители. Това са "Аладжа манастир" и "Побити камъни", информират от РИМ-Варна. 

публикувано на 30.08.24 в 10:54