Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина. Организаторите от общинската фондация „Карон Лимен“ са предвидили и интересна културна програма, множество работилнички за деца и родители и забавления. Фестивалът на хвърчилата се осъществява по проекта „Шабла и птиците“ с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и със съдействието на Община Шабла. Предфестивалната вечер е днес в Зеления образователен център в крайморския град.



За 13-а поредна година жителите и гостите на Шабла ще могат да се насладят на феерията от цветове, съчетана с уникалната природа. Мотото на фестивала тази година е „Искрите в човека са важни“. Хвърчилата символизират вечния стремеж на човек да полети и да се рее във висините на небето като птиците, те сбъдват мечти и даряват с усмивки малки и големи, сподели Даниела Тодорова, директор на Зеления образователен център в Шабла и основен организатор на събитието.



По традиция днешния предфестивален ден е своеобразна подготовка за следващите два. От 16 часа в Зеления образователен център в Шабла фестивалът ще започне с работилници за хвърчила, в които участие ще вземат професионалистите от Кайт клуб в Турция – Ферух и Ерхан. От 18 часа ще бъде официалното откриване на празника на хвърчилото. Гостите ще могат да разгледат и изложбата от фотографии „Четири сезона“ на Лилия Томерова.
В същия ден първият в България пилот на Revolution kite хвърчило Мартин Карнолски ще представи един своеобразен танц със специално за повода създадена хореография, придружен с музика, изпълнена от неговата дъщеря Рая.
Изява на сцената в първия фестивален ден, събота, ще получат децата от вокални школи в Добрич, Каварна, Балчик и Варна. Техните изпълнения ще започнат в 10.00 часа и ще продължат до обяд. Следобед всички гости на фестивала ще могат да се забавляват в приятната компания на група „Уикеда“.
Участниците, които ще пускат хвърчила, тази година са от България, Турция и Естония. Интересното при тях е, че повечето се изявяват със своите съпруги, допълва Даниела Тодорова.
През втория фестивален ден, неделя, за доброто настроение на присъстващите ще се погрижи DJ Краси. Водещ на фестивала ще бъде актьорът Краси Добрев.
Всички любители на хвърчилата, всички мечтатели и търсачи на специални усещания е добре да посетят местността „Малкото море“, споделя Мартин Карнолски.
Подробностите чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

"Притчи за виното" - изложба на Стефан Хаджи-Николов

"Притчи за виното" на Стефан Хаджи-Николов е най-новото предложение към любителите на изобразителното изкуство от варненската галерия „Арт Маркони”. Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през..

публикувано на 30.08.24 в 10:13

"В онова време" - изложба на Долорес Дилова

"В онова време" е най-новата изложба на Долорес Дилова. Платната са подредени във варненската галерия "Папийон". В тях е уловено безвремието на конкретни места, близки до душевността на авторката. Страстният и трептящ ултрамарин, пулсът на кобалтово и кралско синьо, неизменни тонове от досегашното й творчество, сега преминават в нежен и тих тюркоаз,..

публикувано на 30.08.24 в 10:06

Награда за млади автори за първи път присъждат на фестивала "Златна роза" тази година

42-рият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито. Фестивалът представя 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и..

публикувано на 30.08.24 в 08:39

За пореден 17-и път прелетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик

От 9 до 15 септември Белият град е отново домакин на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“. И в 17-ото му издание художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци, представят своите професионални търсения, които осяват целия град с изложби, театрални представления, концерти, кинопрожекции. Във форума участват артисти от..

публикувано на 27.08.24 в 17:41

Представяне на „Солено синьо“ на Татяна Явашева в Арт салона на Радио Варна

„СОЛЕНО СИНЬО“ е концептуална арткнига, родена от вдъхновяващия досег между изкуствата и от взаимодействието на хора с различни таланти. В нея пресечна точка си дават трима самостойни творци . Книгата е пестелива на думи, но е богата на образи. Книга за съзерцание, книга за четене, за пътуване и среща с морето, водата, океана, природата..

обновено на 27.08.24 в 13:01

"Отражения" - новият сингъл на SoulFever

SoulFever е една от най-активните групи на варненската сцена. Съставът ѝ включва Габриела Георгиева - вокали, Веселина Пейкова - вокали и пиано, Йордан Къртиков - китара, Иво Въндев - китара, Диян Цветанов - бас, и Пламен Божков - барабани. Музикантите изпращат силно лято с участия на няколко фестивала във Варна и в други български..

публикувано на 27.08.24 в 11:23