Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна сесия на ОбС- Добричка, решават за референдум за ветропарк

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Община Добричка ще заседава днес извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка на въздействието на околната среда за един от проектите, засягащ селата Славеево, Одърци и ПчЕлино ясно пролича сред присъстващите негативното им отношение към тези инвестиционни намерения, както и нежеланието на хората да се запознаят в детайли с проекта и неговите характеристики.

Общественото обсъждане на доклада по ОВОС и приложенията на доклада върху инвестиционно предложение за изграждането на ветроенергиен парк „Изгрев“ и съпътстващата техническа инфраструктура в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци се проведе на 27 август. Ден по-късно заседава Общинският съвет на Община Добричка. В края заседанието кметът Соня Георгиева съобщи решението си спорният въпрос около ветрогенераторите да бъде решен на местен референдум. В изказването си Соня Георгиева подчерта, че срещу нея и общинската администрация е оказан натиск, отправени са били и заплахи, че общината ще бъде лишена от целеви средства, ако проектите не бъдат одобрени. Кметът се закани и че ако това продължи, ще информира за проблема прокуратурата и служебния министър-председател.

А какви са настроенията сред местното население пролича именно на общественото обсъждане, на което представителите на експертния състав, изготвил доклада по ОВОС и фирмата инвеститор не бяха оставени да представят своите данни.  Общественото обсъждане е част от всяко подобно инвестиционно намерение и има за цел местното население да бъде максимално информирано.

В началото на общественото обсъждане представителят на фирмата инвеститор и възложител на Доклада по ОВОС Ивайло Атанасов се опита да даде повече подробности относно компанията и конкретния проект за ветроенергиен парк. Изказването му беше многократно прекъсвано от присъстващите в залата със забележки, че хората са достатъчно информирани, че говорещите в залата са платени от фирмата инвеститор и доверие към тях населението няма. Все пак Ивайло Атанасов до известна степен успя да обясни и за ползите за местните общности и готовността за инвестиции в детските градини, училища, читалища.

По време на обсъждането стана ясно, че докладът по ОВОС вече е преминал през РИОСВ Варна и има положително становище от екоинспекцията.

Пламен Семерджиев – ръководител на колектива от независими експерти, изготвили доклада за ОВОС, също се опита да внесе повече яснота. Той посочи, че настоящият доклад е получил положителна оценка от всички компетентни органи, което потвърждава всички резултати и заключения. Семерджиев напомни, че обществените обсъждания имат само информационен характер и решения по време на тях не се взимат. Той обобщи какво включва проектът и обясни, че изграждането на ветропарка не се разглежда само като локална инвестиционна инициатива, а като част от по-широк обхват от мерки, чрез които нашата държава предвижда постигането на заложените цели по тази национална стратегия и поетите ангажименти към Европейската комисия.

На фона на викове в залата и подсвирквания думата се опита да вземе проф. Павел Зехтинджиев, който да даде своето становище по отношение на екологичните последствия от инвестиционното намерение.

И професор Зехтинджиев не беше оставен да продължи от викове в залата на недоволни от инвестиционното намерение жители на селата.

Ние сме против изграждане на ветропаркове върху земеделски земи, казаха хората. Вие искате да унищожите хубавата обработваема земя на България, каза друга присъстваща и посочи, че тази технология е остаряла.

Според инвестиционното намерение фундаментите за обслужващите площадки се предвижда да заемат средно до 4.5 дка за всеки генератор, а за изграждане на повишаващата станция са необходими до 10 дка. Общо за всички съоръжения това прави около 115 дка застроена площ или приблизително 4.6 процента от имотите, засегнати от проекта. От фирмата обясниха още, че всички строителни дейности се извършват след отнемане на хумусния слой и те няма да се отразят на качествата на почвата.
А дали общинските съветници ще одобрят докладната за свикването на местен референдум на 27 октомври ще стане ясно днес на заседанието им с начален час 11.00.
Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Райнова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България.  Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова, предаде БНР. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост. До..

публикувано на 04.09.24 в 12:17

Нов камион ще събира до 13 тона боклук на курс във Варна

Камион с по-голям капацитет вече събира боклука във Варна. На един курс може да изкара 12-13 тона отпадъци, обясни Борислав Бойчинов, началник логистика във сметопочистващата фирма ЗМБГ.  Различното при новата машина е, че кранът извършва парабола, а не както останалите, които работят по вертикала и хоризонтала. Снабден е и с хидравлична преса, която..

обновено на 04.09.24 в 11:22

Полицията в Добрич следи за шумни автомобили, за месец спря от движение осем

Полицията в Добрич следи за автомобили с неизправни шумозаглушителни уредби. Поводът са зачестилите сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина. Само за месец август спрените от движение автомобили заради промени в конструкцията на превозното средство. Сигналите до полицията са предимно от областния център от живеещите в близост до главните..

публикувано на 04.09.24 в 09:59

Депутатите се връщат в парламента от лятна ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна, предаде БНР. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

Независимите вече са втората група по численост в 50-тия парламент

Открива се новата сесия на 50-ото Народно събрание. Депутатите бяха в лятна ваканция от 17 август, като на 27 август се събраха извънредно за полагане на клетвата на втория служебен кабинет на Димитър Главчев. От днес в българския парламент независимите депутати са 43-ма.Към досегашните независими народни представители от днес се включват..

публикувано на 04.09.24 в 07:45
Плаж Черноморец

Предимно слънчево време

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, следобед по крайбрежието от източна четвърт. Максимални температури между 28° и 33°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3...

публикувано на 04.09.24 в 05:59

Адресите без ток

В периода 03.09.2024 - 04.09.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и..

публикувано на 04.09.24 в 05:00