Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака

архив
Снимка: БГНЕС

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова, предаде БНР.

Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост.

До 160 километра в час могат да развиват новите мотрисни влакове, а на въпрос на БНР дали релсовата инфраструктура позволява тази скорост, министър Красимира Стоянова отговори: "Предварително са извършени необходимите анализи и железопътната ни инфраструктура е в  състояние да поеме този подвижен състав".

Уточняващият въпрос, че 40 километра в час попадат в обещанието до 160 километра в час, беше посрещнат с усмивха, но без отговор.

"Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите направления в страната - София-Русе, София-Варна и София-Бургас", поясни министър Стоянова.

"Освен доставката на подвижен състав - 20 електрически мотрисни влака, договорът предвижда и 15-годишна поддръжка, както и обучение на персонала", допълни транспортният министър.

Има възможност чрез анекс да се закупят още пет влака с национално финансиране, стана ясно по време на церемонията, на която присъства и служебният премиер Димитър Главчев.

"20 години не са закупувани влакове в България. Тук има съвпадение на числа - 20 мотрини, 20 години. Дано следващите не ги купим след 100 години, за да са 100", каза Главчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

Нов камион ще събира до 13 тона боклук на курс във Варна

Камион с по-голям капацитет вече събира боклука във Варна. На един курс може да изкара 12-13 тона отпадъци, обясни Борислав Бойчинов, началник логистика във сметопочистващата фирма ЗМБГ.  Различното при новата машина е, че кранът извършва парабола, а не както останалите, които работят по вертикала и хоризонтала. Снабден е и с хидравлична преса, която..

обновено на 04.09.24 в 11:22

Полицията в Добрич следи за шумни автомобили, за месец спря от движение осем

Полицията в Добрич следи за автомобили с неизправни шумозаглушителни уредби. Поводът са зачестилите сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина. Само за месец август спрените от движение автомобили заради промени в конструкцията на превозното средство. Сигналите до полицията са предимно от областния център от живеещите в близост до главните..

публикувано на 04.09.24 в 09:59

Депутатите се връщат в парламента от лятна ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна, предаде БНР. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

Извънредна сесия на ОбС- Добричка, решават за референдум за ветропарк

Общинският съвет на Община Добричка ще заседава днес извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка..

публикувано на 04.09.24 в 08:30

Независимите вече са втората група по численост в 50-тия парламент

Открива се новата сесия на 50-ото Народно събрание. Депутатите бяха в лятна ваканция от 17 август, като на 27 август се събраха извънредно за полагане на клетвата на втория служебен кабинет на Димитър Главчев. От днес в българския парламент независимите депутати са 43-ма.Към досегашните независими народни представители от днес се включват..

публикувано на 04.09.24 в 07:45
Плаж Черноморец

Предимно слънчево време

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, следобед по крайбрежието от източна четвърт. Максимални температури между 28° и 33°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3...

публикувано на 04.09.24 в 05:59