Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

| Интервю

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври.

В какво настроение ви намираме?
Катя: В прекрасно!

Сигурна съм, че е такова, защото ви предстои може би една от най-вълнуващите срещи - тази с варненската публика. Имате ли по-голям сантимент към Варна?

Здравко: Сантиментът ни по принцип към нашите фенове е еднакъв навсякъде, но Варна е по-култово място за нас, защото винаги всичко, което е било свързано с Варна, не само концертите ни с оркестър, но и новогодишните ни участия, е било успешно! Това е нещо, което вълнува. Всяка следваща среща се превърна в рутина да бъде прекрасна. 

Не случайно ви зададох този въпрос, защото първото ви участие като дует е било на Златни пясъци.

Катя: Да, началото на кариерата ни започна в едно заведение “Меча поляна” на открито.

Здравко: Това беше заведение с огромна програма за чужденците, с бенд на живо.Огромна програма с по 30, 40 души балет. След студентската скамейка сякаш бяхме попаднали в рая. Това са спомени, които са незабравими. 

Катя: Кариерата ни е стартирала от Варна, наистина!


Сега предстои поредният концерт тук във Варна, част от вашето турне. Заедно с вас на сцената ще бъдат и “Ангелите на дует Ритон”. 

Катя: Това е бендът и вокалистките, с които работим вече тринадесета година, с по-голямата част от тях, защото имаме и малки промени. Сега се сещам, че когато събрахме тази група през 2012г. първият ни концерт беше в Летния театър във Варна. Бендът е в състав: Юлиян Янев - клавишни инструменти, Алекс Нушев - бас китара, Жоро Марков (младши) - барабани, Щерион Пилидов - китара, Христина Нейкова, Ралица Губерска и Катето Кръстева- бек вокали. 

Винаги сте излизали на сцена с оркестър, за което Ви поздравявам! Това е много важно и за публиката също.

Катя: Смятаме, че когато правиш концерт и продаваш билети, задължително трябва да си с бенд на живо, а не на плейбек. 

Здравко: Или с някакви музиканти, които се правят, че свирят. За нас е кощунство да излезеш и да мамиш хората. Дори да си пуснеш синбек и да пееш не е нашето амплоа, не  е нашият концерт. Няма да се чувстваме комфортно ако излезем на комерсиален концерт, за който се продават билети и да пеем върху изкуствен оркестър. Това не ни е в кръвта!


На сцената всичко изглежда така все едно се случва с голяма лекота, но съм сигурна, че зад всичко това стои огромен къртовски труд и желязна дисциплина. Това ли е формулата да ви се получават нещата?

Катя: Това е формулата, да! И много репетиции. Затова някои хора не искат да пеят на живо. От една страна, защото не всеки може да пее на живо. Нека да не бъдем скромни! Още повече, че пеенето с оркестър е свързано наистина с много репетиции.

Здравко: И с много средства, защото апаратурата, която е необходима за сборен концерт на плейбек е десет пъти по-малка и по-некачествена, от тази, която ние  носим с два огромни камиона за живия звук. 

Катя: И всичко това е  много по-скъпо, но преди всичко искаме да доставим удоволствие на себе си, след това на публиката. Защото ако професията не ти доставя удоволствие, и това което правиш на сцената е само бизнес - това не е печелившата формула.

Повече от 40 години сте на сцена. Кое ви задържа толкова време и как успяхте да устоите на времето?

Здравко: За нас професията е на първо място. Ние не сме слизали от сцената през всички тези години.

Катя: И най-вече любовта към професията и това, че винаги се стремим да вдигаме собствената си летва, да вървим напред, а не на едно място и просто да запазваме нивото. Правим непрекъснато нови песни, това го казвам за тези, които не познават творчеството ни. Чета коментари в социалните мрежи, че цял живот пеем едни и същи  песни, но това не е така. Ние непрекъснато записваме. Даже всеки момент трябва да излезе и новият ни албум, който се казва “Случва се нещо” с десет нови песни. Ще излезе на диск, на флашка и на цветна винилова плоча. В последните години издадохме няколко албума и на плочи. Имаме жълта, бяла, червена плоча, а тази ще бъде лилава. Произвеждаме ги в Италия, много са красиви и с невероятен звук. 

Здравко: Нека не звучи самохвално, но ние издадохме първата винилова плоча в България. И то цветна!

Катя: Постоянно записваме нови песни. Сега като излезе новия албум продължаваме да записваме за следващ. “Най-лошото” е, че като тръгнем да си правим програмата за един концерт е много трудно да си подберем точния репертоар. Знам, че голяма част от хората искат да чуят златните хитове като “Джалма”, “Изпове”, “Някъде, но не сега” и т.н. В същото време един изпълнител трябва да покаже и новото си творчество, но един концерт не може да продължи до безкрай.

Здравко: Не можем да се разделим със старите, в същото време слагаме нови и  така концертите ни се увеличават всяка година с 15-20 минути (смее се). И в един момент стават по-дълги, отколкото трябва.


В последните години музиката, която записвате е с латино привкус. Продължавате ли тази музикална линия?

Катя: Латино привкус имаме още в най-ранните си години.

Здравко: В един момент бяхме прекъснали, защото започнаха да ни подаражват Шакира, Рики Мартин, Дженифър Лопез. (смеят се) Във всеки албум сме имали по една две латино песни. 

Катя: Песента “Сърце зад три врати” беше първата българска песен в латино аранжимент.  Ние я направихме, защото ходихме в Куба и тогава Зорница Попова ни написа тази песен. Иван Кутиков- аранжорът, с който работихме през 80-те години и е от Варна, но от много отдавна живее в Лос Анджелис, предложи да направим тази песен в латино аранжимент за Куба. С нея спечелихме голямата награда и така тръгна нашата любов към латино аранжиментите и продължава до ден днешен. Даже най-новата ни песен “И нощ и ден” , която е на нашия колега Илия Ангелов, също е в латино аранжимент. Общо взето, когато кажем на някои композитор да напише нещо ново за нас, не знам защо всички ни дават песни в някаква латино версия. Даже напоследък ги предупреждаваме: Престанете с това латино! Ние пеем и в други стилове, не само в латино. Но то се превърна в наша запазена марка.


Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина...

публикувано на 30.08.24 в 15:37

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

"Притчи за виното" - изложба на Стефан Хаджи-Николов

"Притчи за виното" на Стефан Хаджи-Николов е най-новото предложение към любителите на изобразителното изкуство от варненската галерия „Арт Маркони”. Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през..

публикувано на 30.08.24 в 10:13

"В онова време" - изложба на Долорес Дилова

"В онова време" е най-новата изложба на Долорес Дилова. Платната са подредени във варненската галерия "Папийон". В тях е уловено безвремието на конкретни места, близки до душевността на авторката. Страстният и трептящ ултрамарин, пулсът на кобалтово и кралско синьо, неизменни тонове от досегашното й творчество, сега преминават в нежен и тих тюркоаз,..

публикувано на 30.08.24 в 10:06