Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Снимка: Hal Sinden / Season Of Mist

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR)

STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на мизантропията с басиста Chris Casket, който даде специално интервю за „От другата страна“.

Интервюто с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) е излъчено в „От другата страна“ на 22.07.2024 година.


От другата страна - Миналата година говорихме за втория албум на STRIGOI – „Viscera“. Сега обаче издавате EP на име "Bathed in a Black Sun". Това са парчета останали от записите на „Viscera“или съвсем нови неща?

Chris Casket - Тези парчета са от записите на „Viscera“. Те допълват сесиите за албума. Записахме „Viscera“, както и тези песни, които станаха част от миниалбума „Bathed in a Black Sun“ по едно и също време. Някои от тях се намират само в седеминчовия винил, други са част от специалните версии на диска, а трети изобщо не са издавани никъде. Миниалбумът не омаловажава специалната природа на албума. Това EP е като допълнение към него. То е част от старата школа. Тогава след албум се издаваше миниалбум. Решихме да предприемем този стар подход, вместо да пуснем миниалбума дигитално в платформите, както се прави днес. Няма нищо лошо някой да ги приеме като част от по-голямото издание. Според мен беше важно да издадем това EP. Така феновете ни могат да имат и албума и краткото издание на по-ниска цена. Тези, които харесват бандата, могат да притежават всичко, издадено от нея, ако желаят. Това беше основната причина за появата на „Bathed in a Black Sun“. Освен това искахме да довършим целия цикъл наречен „Viscera“с видеоклип. Открихме един чудесен продуцент, който направи точно каквото искахме. Може би го направихме просто, за да отбележим този период на STRIGOI и да знаем, че сме го завършили напълно със страхотния клип. Това е причината зад него. Трябваше да сме сигурни, че всичко е в контекста на групата, така, както би трябвало да бъде.

От другата страна - Това означава ли, че следващият албум на STRIGOI ще звучи различно?

Chris Casket - Надявам се всичко да е плод на естествено развитие, както до момента. „Viscera“е по-бърз от албума преди него „Abandon All Faith“. Там песните бяха по-бавни. Ние сме банда на крайностите, но обичаме да експериментираме със звука и продукцията. Винаги обсъждаме какво ще правим, обсъждаме намеренията ни за продукцията. Накъде е възможно да продължим. Винаги пишем музика, винаги имаме идеи. В STRIGOI развитието винаги трябва да е естествено и трябва нещата да са там, където им е мястото. Двамата с Greg Mackintosh създаваме всичко. Пращаме си нещата. Аз пиша текстове, пращам ги на Greg, той решава дали песента ще е бърза или бавна. Процесът е интересен. Пишем, каквото ни харесва. Получава се един затворен кръг. И ако материала ни харесва, го издаваме.

От другата страна - Каква е голямата цел зад изданията на STRIGOI?

Chris Casket - Винаги мисля за реализирането на цялостна концепция. Хората трябва да не забравят, че тази група започна с двама приятели, които искаха да видят, дали могат, да правят музика заедно. Това е. После с всяка изминала година, с всичко, което създавахме, нещата се развиваха. Щастливи сме, че привлякохме и невероятни музиканти. Т.е. пълнокръвна група сме. Имаме невероятен барабанист, страхони китаристи. Всички са много добре представени, което прави пътешествието много по-лесно за самите нас. Във „Vicera“ имадетайли и вокали, които не присъстват в „Abandon All Faith“. Просто искахме да опитаме нещо ново. А това помага, защото по този начин и самата група работи, ако трябва да се изразя по някакъв начин. Ние сме пълнокръвна банда, а не просто проект. Искам да кажа, че динамиката едва ли ще се промени видимо, защото с Greg намерихме нашата ниша. Начинът, по който работим, ни кара да се чувстваме добре заедно. Открили сме нашата ниша и стилът ни на работа. Амбицията ни винаги е била да правим нещата по най-добрия възможен начин, на който сме способни. Концертите ни имат здрава атмосфера. Успяхме да я създадем дори и с ограничен реквизит. С полетите не можем да вземем всичко, което ни се иска. И все пак успяхме да създадем атмосфера, която да отговаря на музиката. Амбицията ни винаги е била да правим точно това, което правим. Това са и STRIGOI.

От другата страна - Колко дълбоко могат да бъдат изследва агресията и мизантропията?

Chris Casket - Безкрайно според мен. В момента, в който си мислиш, че си изчерпал определена тема, тя се завръща и те изненадва с нещо ново, което вдъхновява. Използваме много реалистични теми, но ги представяме по по-нереален начин. Виж днешния ден. Мразя да го казвам, но предупредихме хората. Ние сме много антирелигиозни. Виждаме какво причинява религията. Дори и сега. Религията и духовниците предизвикват много смърт, унищожения и нищета. Това е константна величина в човешкото съществуване. Загубата е постоянен спътник на човека. И в същото време е страхотният отрезвител, с който всеки може да осъзнае какво е печал. Аз пиша за нещата, които виждам. Не мисля, че за нас разговорите по тези теми, някога ще приключат. Винаги се открива нещо ново, което да вдъхнови нашите отговори. Които в крайна сметка вярвам, че представят нашите реакции по темата, погледната от нашата перспектива. Пиша за онова, което виждам и съм преживял. Ако нещата са честни, за мен е ок.

От другата страна – Наистина ли светът около теб е толкова мрачен?

Chris Casket Не! За мен този начин на писане е освобождаване. Използвам го като катарзис. Когато ни срещнат, хората са изненадани, че в действителност ние не сме толкова трагични и мрачни. А и ние наистина не сме. Ние сме просто човешки същества. В живота се има преживявания и емоции, които не трябва да бъдат задържани. За тях можеш да посетиш терапевт, можеш да говориш с приятели или да си късметлия като мен. Защото мога да освободя своите емоции чрез музика. Мога да използвам тези детайли като малко семе, което позволява на бандата да изгражда своята музика. Щастлив съм, че мога да бъда на сцената и да виждам как хората реагират на определени песни, в които съм закодирал лични чувства. Това ме кара да се усмихвам, защото променя значението на ситуацията, в която тази песен е била създадена. Когато говоря за нещо толкова дълбоко лично и силно тревожно, но виждам, че хората се радват, неговият контекст се променя. А това е чувство на катарзис. Така че светът около мен не е чак толкова мрачен. Щастлив съм, че животът ми е много добър. В същото време, обаче, това не спира мрака.

От другата страна - Когато обсъждате нов материал, колко точно текстовете вдъхновяват посоката на музиката?

Chris Casket - Те имат голямо значение. В началото Greg Mackintosh ме помоли да създаваме първо текстовете. За мен беше нещо ново, защото преди съм ги писал при вече готова музика. За да мога да напасна структурата на текста, да нагодя пулса на думите към музиката, така че да звучат като още един музикален инструмент. Но дори и да работехме по друг начи, „Vicera“ щеше да звучи точно така, независимо кое е първо - музиката или текстовете. „Iron Lung“ от „Viscera“просто няма как да е по-бърза, неистова или нещо подобно. Тя трябваше да е огромно страдание от осем минути пълна нищета. И точно така се получи. Опитвам се да се сетя за друг пример. Песента „Redeemer“ щеше винаги да е бърза, както и „A Begotten Son“. Нещата са тикива, каквито са. Понякога това е добре, защото мога да изпратя напълно завършен комплект от текстове за целия албум, все едно съм ги създал под строй. Пиша ги накуп. В последствие понякога резултатът ме изненадва, но тези неща помагат. Пращам текстовете на Greg и получавам от него мнение за тях. Така работим. Но понякога започваме без напълно оформена идея. Така беше при „Napalm Frost“, за която знаехме единствено, че от самото начало ще е бърза. Други песни заради текстовата прогресия, може да изискват бърза част, след което бавна като „Hollow“ например. Това е индикация как работят нещата и този начин е добър за нас. Не предлагам на никого да върви по нашия път, но това е посоката, на която ние сме се доверили и резултатите, от които сме доволни. Това е пътят, по който вървим.

От другата страна - Когато чух за първи път "Bathed in a Black Sun", много ми напомни на CELTIC FROST с мизантропските вокали, женското пеене на заден фон...

Chris Casket - Не е мистерия, че CELTIC FROST и TRIPTYKON са банди, които много харесваме. Tom Warrior е легенда, настоящ еталон и вярвам пример за това как може да бъде създаден масивен звуков пейзаж с много интересни и сложни текстове. До голяма степен той е майсторът на този похват. Tom Warrior ни е пример. Очевидно е, че имаме определени вдъхновения, които сме получили от връстниците ни или от каноните на музиката, в която сме се задълбочили. Това наистина мога да го видя в STRIGOI. И се надявам, че Tom Warrior ще хареса и усети основите, на които стъпваме. Ако гледаш клиповете ни, можеш да усетиш откъде идват влиянията ни, от къде идваме ние самите, какви са връзките. Вземи видеото към „Bathed in a Black Sun“. В него показваме, че хората с радост вървят към собствената си гибел въпреки всички предупреждения, въпреки всеки знак, който им е пред очите, че промяна трябва да има. Виждаме това с религията и с отношението към планетата като цяло. Историята е пълна с такива примери. Човешките същества са арогнатни и точно заради това вървят по грешния път. Късмет с него, но едва ли ще стигнат далече. Но да се върна на въпроса. Винаги, когато има ревюта на нашата работа, CELTIC FROST, TRIPTYKON и останалите неща на Tom Warrior са винаги споменавани. Което за нас е голям комплимент и много удовлетворяващо.

От другата страна - Важна ли е провокацията за вас? В смисъл, че бройката на компактдисковете на "Bathed in a Black Sun" е точно 666?

Chris Casket - Мисля, че това просто беше удобно за продажба. 666 ще са всички бройки. Като колекционерска стойност. Интересно съвпадение, нали? „Bathed in a Black Sun“ е последната част на цикъла. Аз съм човек, който цени музиката и музикалния формат. Когато си фен, искаш да притежаваш изданията, да ги поставиш на полицата, да ги държиш и да ги разглеждаш, а не просто да си пуснеш някакъв дигитален файл на телефона. Тези неща възстановяват стойността на музиката отпреди ерата на Интернет. Като деца ходехме в музикалните магазини, за да открием търсеното издание. И ако имахме късмет, преживяването беше много специално. Не харесвам елемента на масовата музикална консумация, когато изкуството не се цени. Аз уважавам физическите носители. Поръчвам си всичко, което е свързано с групи, които харесвам. Защото искам, защото ги харесвам и искам да ги подкрепя. Това е част от сцената, част от цялото. Да си вземеш ограничено издание и винаги по-хубаво, отколкото да се сдобиеш със стандартното. Просто е по-удобно. И бройката 666 носи нещо зло, нали?

От другата страна - Когато говорим за текстовете, сегашните музиканти могат ли да бъдат наречени модерните пророци?

Chris Casket - Може и така да се каже, но не толкова в нашия определен стил. Можеш да попаднеш на подобни теми и напредничаво мислене в други жанрове. В момента в Обединеното кралство има много групи, които биха били интересни на слушателите. Вълната е вид странно смесване на пънк, рок и ню уейв. Този микс от стилове е изключително популярен и става все по-голям. Тези банди засягат по-широк кръг от теми. Много по-социални. В екстремната музика и по-специално в хеви метъла темите са определени. Те са очаквани и винаги застъпени. И ако пееш за нещо различно има голяма вероятност публиката да не те хареса. За мен, поне така вярвам и го приемам, а то е започнало още преди да се родя, хеви метълът също както и пънка, е бил контрареакция на случващото се в обшеството, срещу статуквото. За това ми се иска метъл музиката да е по-смела в наши дни. Музикантите да не се притесняват, да засягат всякакви теми, независимо от риска да отчуждят феновете си. Ако искате да говорите за нещо, направете го. Ще е фантастично. Ако имате мисъл и искате да я изкажете, направете го. Не се страхувайте, че това би могло да отблъсне феновете ви или да ги накара да мислят повече. Правете онова, което искате. Тук става въпрос за истинско изразяване. Хората трябва да го правят. Днес има модерни пророци, но не съм сигурен, че те са в метъл музиката. Мисля, че са понамалели. Хората знаят за какво трябва да говорят. Сигурно изглежда лесно да се каже. Но не е проблем да се опитате, след което да тръгнете по свой път. Това е мое мнение, разбира се. Надявам се да съм прав.

От другата страна - За какъв тип фенове е предназначена вашата музика?

Chris Casket - Мисля, че за хора като нас. Но всъщност, когато композираме и записваме, този въпрос наистина не стои на дневен ред. Фокусираме се единствено върху това дали музиката ни звучи добре. И ако хората искат да чуят онова, което сме направили, е супер. По-рано днес някой ми говори за жанровете. Единственият начин, по който мога да опиша музиката на STRIGOI, е като смес от различни мрачни стилове. Това го казах като шега преди няколко години. Но нещата наистина стоят така. Трябва да съществува подобен разнообразен микс по същия начин, по който аз харесах VALLENFYRE като фен, преди да започна да се занимавам със STRIGOI. Харесва ми. Не беше само дуум, само грайндкор или само метъл, или олд груув. Беше много добра комбинация от всички тези стилове. И никога не ме е карала да се чувствам отегчен. Ако хората търсят точно това, то ще попаднат на нещо наистина добро при STRIGOI. Има страхотни грайнд албуми, но ако си ги пуснеш два пъти, идват твърде много. Аз искам 15 минути грайндкор, след което 15 минути дуум. Така е формиран вкусът ми. За кои фенове? Надявам се, че всеки ще успее да намери по нещо за себе си. Но това не е истинско съображение.

От другата страна - За какво е метафора група като STRIGOI?

Chris Casket - Метафора? Уау! Не съм сигурен, че съществува такава. Това означава, че има вложено повече отколкото сме направили. STRIGOI е просто група - сбор от приятели, които искат да правят музика. Ако искате да се задълбочите в това, за което говорим, има някои неща в текстовете, които ще са ви интересни, но в крайна сметка ние просто искаме да направим най-доброто шоу, което можем. И да продължаваме, да го правим дълго време. Зад тези неща няма метафори. Освен предполагам, че ще е страхотно, ако успеем да накараме повече хора да спрат, да вярват на религията. Нашата музика е истинска експресия на честността. От моята гледна точка, когато напиша нещо, в него няма скрити послания. Искам да е ясно, да няма поза. Всичко идва от позицията на честността. Искрено артистично изразяване. Трудно е да се наслагват метафори, когато се опитваш да бъдеш възможно най-очевиден и открит. Когато всъщност говориш на хората за причините и подтиците да правиш това, което правиш. Може би отговорът е там някъде.

От другата страна - И последно – „Beautiful Stigmata“ е една от най-яките кръст песни, които някога съм чувал.

Chris Casket - Страхотно. Ето, това е причината да издадем този миниалбум. Тази песен преди не беше изкарвана. Тя е кратка. Направо разрушител на светове. Можем да изсвирим „Bathed in a Black Sun“ и всеки да загуби разсъдъка си. След което да довършим разрушението с „United in Viscera“. Това всъщност е есенцията на STRIGOI. Това искаме да постигнем и на концертите. На живо искаме да имаме приливи и отливи, светлина и мрак, скорост и бавни пасажи, вскички крайности. Защото точно това харесваме ние. Когато отидем на концерт, искаме той да е точно такъв. Може би STRIGOI са суетна банда, защото в нея правим онова, което задоволява нас самите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00