Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“.

От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“ на  журито този път с председател  френската актриса Изабел Юпер получи "Вермилио“ на италианската режисьорка Маура Делперо. Същото отличие за най-добра режусира спечели британската лента „"Бруталистът" на Брейди Корбет.

Най-добра актриса на кинофеста е Никол Кидман за филма Babygirl, а най–добър актьор е Винсент Линдон за филма "Тихият син“. 

Акредитираните фотографи  имат свое забавно признание  - „Златна наденица“ за най-добър папарашки кадър. Фотографското жури я присъди на италианеца Франко Орилия за целувката между Лейди Гага и нейния приятел Майкъл Полански, които бяха специални гости на кинофестивала във Венеция.

Българската публика ще може да гледа "Съседната стая" на задаващия кино-литературен фестивал "Синелибри", месеци преди официалната му световна премиера.

Традиционния форум, който съвместява големия екран с книгите, ще представи обсипаното с похвали бижу на Алмодовар на 25 октомври.

Прожекцията ще започне от 19:00 ч. и ще се състои в Зала 1 на НДК наравно с награждаването на лентите, които ще участват на тазгодишното събитие.

"Съседната стая" разказва за приятелството на две жени - Марта (Тилда Суинтън) и Ингрид (Джулиан Мур), които някога са били близки, но с времето са се отдалечили.

По странно стечение на обстоятелствата обаче, години по-късно двете се оказват съседки. Марта е писателка, а Ингрид е военен репортер. Старите дружки се отдават на спомените от миналото и отново възстановяват предишната си връзка.

Ако сега си мислите, че това ще е лековат филм за женското приятелство, то значи не познавате достатъчно добре творчеството на Алмодовар.

В центъра на сюжета лежи спорна и дълбоко философска тема - за доброволната евтаназия.

Марта има рак на шийката на матката, а болестта ѝ е в терминален стадий. Предизвиква неописуеми болки, пред които съвременната медицина е безсилна, и превръща ежедневието на героинята в безконечно страдание.

Затова най-голямото желание на Марта е да умре.

На пресконференцията преди прожекцията на филма във Венеция Алмодовар не остави съмнения за гледната си точка по въпроса. Той каза, че за него "Съседната стая" е филм, подкрепящ доброволната евтаназия.

"Това е нещо, за което се възхищавам на героинята на Тилда. Тя разбира, че не може да се отърве от рака и затова взима решението, което взима. Казва си: "Ракът няма да ме победи, аз ще победя него". Не мисля, че трябва да се държим с хора като нея като с престъпници. Трябва да има възможност за евтаназия по целия свят", смята режисьорът.

Със сигурност филмът ще предизвика бурни дискусии след световната си премиера на 20 декември.



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 05.09.24 в 11:33

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49