Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис обяви планове за повишаване на покупателната способност

Кириакос Мицотакис
Снимка: REUTERS

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви нов набор от политики, насочени към повишаване на покупателната способност на гражданите и справяне с жилищната криза в страната.

Мерките включват 14-процентно увеличение на минималната работна заплата, 2,5-процентно увеличение на пенсиите и нов туристически данък, предаде АФП.

По време на речта си при откриването на Международния панаир в Солун (TIF) Мицотакис обеща да донесе просперитет на Гърция - която през 2023 г. имаше втория най-нисък БВП на глава от населението в Европейския съюз - до 2027 г.

Премиерът посочи 9 предизвикателства пред своето правителство, сред които са сближаването на заплатите в публичния и частния сектор, преходът към зелена икономика с използване на по-евтина енергия и смекчаването на последиците от главоломния ръст на туризма.

Той също така обеща да създаде ефективен отговор на проблема с намаляващото и застаряващо население на страната.

Страната с население от 10 млн. души, която разчита в голяма степен на туризма, преживя близо десетгодишна икономическа криза, изострена от рецесията след пандемията.

Цените на жилищата и хранителните продукти се повишиха поради високата инфлация, която едва сега започна да спада.

През 2023 г. средният годишен доход в Гърция е наполовина от средния за Европа, а минималната заплата от 830 евро на месец е по-малко от половината от тази във Франция.

Мицотакис обеща да увеличи пенсиите с до 2,5% през 2025 г. и постепенно да повиши минималната работна заплата до 950 евро до 2027 г.

Той обяви и нови стимули за повишаване на раждаемостта и данъчни облекчения за активизиране на пазара на наеми.

Специалният данък върху самонаетите лица ще бъде постепенно премахнат, а приходите от 243 млн. евро от извънредния данък върху енергийните дружества ще бъдат разпределени между уязвими граждани.

Мицотакис обяви също така нова такса за пътниците, които слизат от круизни кораби в гръцките пристанища, и схема за златна виза за чужденци, които инвестират най-малко 250 000 евро в новосъздадени предприятия.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрич

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен, а в две от тях – Добрич и Добричка, такива изобщо не са сформирани. Това стана ясно на провело се в Областната управа заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. На заседанието основната разисквана тема е била готовността на общините,..

публикувано на 08.09.24 в 12:49

Бойко Борисов: Ще направим и стадиона на Марица, отпускаме 10-11 млн. лева

"След стадиона на Ботев, след стадиона на Локо Пловдив, хората от Марица да не ни гледат накриво, ще го направим и него. Към 10-11 милиона, така че можем да си стиснем ръцете". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред легендата на българския футбол и юноша на Марица Христо Стоичков. Двамата..

публикувано на 08.09.24 в 12:45

Повече от денонощие голяма част от Добрич ще остане без водоподаване

С преустановено водоподаване за около 36 часа, от 8.00 часа на 9 септември, понеделник, до 17.00 часа на 10 септември, ще бъдат централната градска част на Добрич, както и кварталите „Русия 1“, ж.к. „Строител“ 1, 2 и 3 и Северната промишлена зона. Още от Мая Райнова:  Водата се спира във връзка с извършване на строително-монтажни работи..

публикувано на 08.09.24 в 11:47
Румен Христов

Р. Христов: Преговорите за редовно правителство след изборите ще са трудни

След парламентарните избори нещата ще бъдат трудни, очаква се в парламента да има повече политически формации. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на СДС Румен Христов. Според него двупартийна, дори трипартийна коалиция няма да е достатъчна за формирането на редовно правителство. Христов прогнозира, че ако се формира редовно..

публикувано на 08.09.24 в 10:51

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). Времето е ясно и слънчево, а температурите са положителни, допълниха още от ПСС. Няма данни за пострадали туристи през изминалото денонощие. Лифтовите съоръжения работят, но туристите трябва да проверяват..

публикувано на 08.09.24 в 10:17

Един човек е загинал, а 30 са ранени при пътни произшествия в страната през изминалото денонощи

Един човек е загинал, а 30 са ранени при 19 пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.  В София е имало две тежки и 15 леки катастрофи. Двама души са пострадали, няма жертви.  От началото на месеца в страната са станали 136 пътни инцидента със седем починали и 192 - ма ранени. Катастрофите от..

публикувано на 08.09.24 в 10:15

Португалия призова ЕС да започне да се подготвя за членството на Украйна

Португалия се застъпва за присъединяването на Украйна към ЕС и настоява блокът да започне да се подготвя за тази възможност, съобщи „Блумбърг“. Португалският външен министър Пауло Рангел заяви, че страната е дълбоко ангажирана с процеса на разширяване на ЕС по време на интервю на Форума Амбросети -..

публикувано на 08.09.24 в 10:03