Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално? 

Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде на концерт и се обажда по телефона да заяви превоз за трудноподвижни хора, който община Варна осигурява от години. Обажда се на дежурния диспечер, който приема заявките за този превоз на 10 септември сутринта – 24 часа по-рано, както е изискването. Концертът е на ансамбъл „Българе“, който се проведе на 11.09.2024 г. от 20.30 часа в Летния театър във Варна. Заявката на нашия слушател е за отиване и връщане, защото няма как да се прибере след концерта. Дежурният диспечер, обаче, го записва  за транспорт само за отиване на концерта, но не и за прибирането след него, с наясното обяснение, че прибирането е късно.

Според Правилата за извършване на специализиран превоз на трудноподвижви лица на територията на община Варна, работното време на диспечерския център за към звено “Диспечерска служба“ на превозвача и превозите на правоимащите лица е всеки ден от 6.00 до 22.00 часа, включително събота, неделя и официални празници, а през летния период /от м.юни до м.септември/ - до 24.00 часа. Община Варна със своя заповед е утвърдила правила за ползването на такъв транспорт, на който нашият слушател има право.


Красимир Вълев


„Има диспечери, които просто са учтиви, обясняват какво може и какво не. Но има и като този, с когото говорих на 10 септември сутринта, който с хиляди уговорки накрая каза, че ще ни закарат, обаче не могат да ни върнат. ... Макар, че 22.30 – 23.00 часа предполагам най-късно ще свърши концертът.

Орязаха ни толкова права на инвалидите. Аз много обичам концертите и българските изпълнители – Тоника, Щурците, Фондацията и мисля, че имам право да отида на концерт.

Ако толкова сме им трън в очите на община Варна, и на държавата – да го измислят по Здравна каса или на стадиона и да ни приключат и да нямат проблеми с нас. Те май изпитват удоволствие просто да се гаврят и да ни измъчват. Да ни покажат колко са силни и как могат да ни смачкат. Ние инвалидите не трябва да се показваме въобще. Трябва да седим мирно и кротко вкъщи и ...колкото-толкова.“

Отказът може да е заради късния час и с оглед, че има доста счупени коли и сме в намален състав, коментира за Радио Варна случая ръководителят на диспечерската служба Веселин Николов. По неговите думи превозът за концертите бил за събота и неделя, а през седмицата за болници и лечебни заведения. Подобно разпределение, обаче, в правилата за превоза няма. Според чл.4 „Специализираният превоз на трудноподвижни лица се използва за осигуряване на достъп до: а/ здравно обслужване; б/ административно обслужване; в/ учебни заведения и специализирани социални услуги; г/ работни места; д/ културни, спортни и други обществени мероприятия.“ Но Веселин Николов пое ангажимент Красимир Вълев да бъде извозен и след концерта обратно до дома си.



Въпроси по този случай изпратих и до община Варна, откъдето получих писмени отговори. Според тяхната проверка Красимир Вълев е поискал транспорт в 24 часа, а не по-рано и затова му е бил отказан такъв. А в 24 часа е краят на работното време. От началото на тази година до настоящия момент са извършени 8 групови пътувания на лица с увреждания, като 3 от тях са до кк „Златни пясъци, а 5 са извън територията на община Варна. А на въпроса колко случая на поискан превоз от хора с увреждания за културни, спортни и други обществени мероприятия има от началото на тази година до днес – отговорът е, че община Варна не разполага с информация за поискан индивидуален превоз за посещения на културни, спортни и други обществени мероприятия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна

За пета поредна година националната образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна . Домакин на събитието бе ОУ "Петко Славейков", където първокласници придобиха ценни знания от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и мечето TEDI. Кампанията има за цел да..

публикувано на 14.10.24 в 14:23

"Слънчевата къща" на 9 години

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания "Слънчевата къща" навършва днес 9 години.  В КСУПЛУ се предоставят специализирани услуги на 25-има души с множество увреждания, като се организират дейности - дневни и полудневни. Екип от специалисти и служители ежедневно подкрепя и задоволява индивидуалните потребности на потребителите. Понастоящем 16..

публикувано на 14.10.24 в 12:44

Честваме Св. Параскева (Петка)

Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска , живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври).  Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св...

публикувано на 14.10.24 в 03:48

Факти за тромбозата

На 13 октомври отбелязваме Световния ден на тромбозата – глобална инициатива, която цели повишаване осведомеността за това състояние, което често се подценява и неразбира. Тромбозата се характеризира с образуването на кръвен съсирек или тромб във вените или в артериите и по този начин да затрудни или спре кръвотока през засегнатия съд. Това е..

публикувано на 13.10.24 в 14:09
Снимката е илюстративна

„Пътна полиция”: Над двоен е ръстът на инцидентите с тротинетки в страната

Над двоен е ръстът на инцидентите с тротинетки в България. Това обяви главен инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков в студиото на Нова тв. „Само за летните месеци са възникнали 277 катастрофи с участие на такива превозни средства. Има седем загинали”, поясни той. „Междувременно България отново се превърна в рекордьор по катастрофи в ЕС...

публикувано на 13.10.24 в 13:43

Световен ден на зрението

На 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество...

публикувано на 13.10.24 в 09:43

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20