Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Снимка: https://orphaned-land.com/

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND)

На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“.

ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата е от Израел. На конфликта там не му се вижда краят. От интервюто с Chen Balbus стана ясно, че на това турне музикантите пътуват със специална охрана.

Интервюто с Chen Balbus (ORPHANED LAND) е излъчено в „От другата страна“ на 16.09.2024 година.


От другата страна - Привет, Chen, как се получава турнето на ORPHANED LAND?

Chen Balbus - Турнето до момента се получава добре. Хубаво е да сме отново на пътя. От последното мина много време и сме доволни, че имаме шанса отново да се срещнем с феновете, които ин приемат много добре, а това ни прави щастливи.

От другата страна - Няколко думи за сетлиста?

Chen Balbus – Сетлистът включва най-добрите песни на групата. Този път сме погледнали в почти всичките ни албуми. Включили сме и някои специални композиции, които не сме свирили от много време и в които използваме специални инструменти като бузуки. Материал от последния ни концертен албум със симфоничен оркестър „A Heaven You May Create“.

От другата страна - Последният студиен албум на ORPHANED LAND Unsung Prophets & Dead Messiahs“ излезе през 2018 година. Подготвяте ли нов?

Chen Balbus - От доста време събираме материал. Просто ни отнема повече време. Следващата година започваме сериозната работа по него и отново ще влезем в студио.

От другата страна - Как публиката приема групата днес след конфликта в Близкия Изток?

Chen Balbus - За първи път сме на турне с охрана. За първи път в живота ни. До момента инциденти има само онлайн. Доволен съм, че в реалния живот по време на концертите не се случва нищо подобно. Грижим се за своята безопасност. Необходим е само един човек, за да възникне проблем, но се пазим. Свикнали сме да сме по турнета, да се чувстваме напълно свободни, да излизаме и да правим, каквото искаме, но този път безопасността е на първо място.

От другата страна - До момента не сте имали проблеми заради ситуацията в Израел и Ивицата Газа?

Chen Balbus - Не, нищо извън социалните медии. Те са платформи, в които всеки има силата да използва клавиатурата и да публикува произволни глупости. До момента на концертите ни присъстват само фенове.

От другата страна - Имате ли изработени протоколи за безопасност?

Chen Balbus - Имаме разписани правила. Не знам какво може да се случи, но ако нещо стане, имаме протокол за сигурност. Знаем накъде да се отправим. Имаме охранители, които постоянно ни наблюдават. Не знам дали хората ги виждат или не, но охраната е винаги концентрирана върху нас. Те ни казват какво да правим в конкретен случай и накъде да се придвижваме, за да сме в безопасност.

От другата страна - Вие сте буквално в извънредна ситуация.

Chen Balbus - Да, все едно сме по време на Втората световна война. Като евреи отново се страхуваме, когато обикаляме света и Европа. И то само защото сме евреи. Само защото сме от Израел. Избягваме доколкото е възможно да говорим на родния ни език, както и да показваме различни детайли и символи, които издават от коя страна сме. Правим го, за да минимизираме евентуалните проблеми.

От другата страна - Как тогава изглежда един концерт на ORPHANED LAND заради тези ограничения?

Chen Balbus - Нашите концерти трябва да бъдат толкова леки, колкото всичко останало. Предполага се, че това е нашето място. Но извън концерта се опитваме да не се набиваме на очи.

От другата страна - Социалните медии как Ви се отразяват?

Chen Balbus - От една страна всеки иска мнението му да бъде чуто. Но понякога не всяко мненине има значение и е по вкуса ми. Ако има за цел да нарани, по-добре да не бъде чуто или прочетено. Няма как да спечелиш навсякъде. Няма как да накараш всички да замълчат. Социалните медии са колективен организъм. И каквото и решение да бъде взето, все ще има някой, който ще се почувства наранен. Ако хората мълчат и вие мълчите, това е диктатура. Ако оставиш всички да говорят, всички говорят – и добро, и лошо.

От другата страна - Промени ли се посланието на ORPHANED LAND след събитията в Израел и Ивицата Газа?

Chen Balbus - Нашето послание никога не се е променяло и винаги е било едно и също. Изобщо не се съобразяваме с религиите. Те съществиват, но тъжното е, че хората ги използват по грешния начин. По-голямата част нашите послания не са за кумбая или „нека всички да сме заедно“. По същество ние не успяваме да видим, че можем да се разбираме. Това е цялата концепция. Виждаш накъде отива света. Всеки върви по своя път и се бори с останалите в името на религията или други неща.

От другата страна - Как се справяте в тази ситуация?

Chen Balbus - Според мен светът никога няма да бъде готов да приеме, че всички сме различни и имаме различни мнения. Това, което ние можем да направим, е да опитваме. Дори оибаче да изполваме всичко, което можем, еволюцията отнема време. Стотици години. Единственото, което ми остава, е да се надявам, че с времето положението ще се подобрява. Но в момента изглежда, че сме близо до Трета световна война.

От другата страна - Всеки говори за мир, а светът се готви за война.

Chen Balbus - Както виждаш от новините, борбата е между всички на всяко ниво. Мненията са много разделени и противоположни. Това е мнението ми. Това стои пред очите ми. Точно така са започнали първите две Световни войни. Всяка страна е влязла в някакъв регионален конфликт. Всяка е имала своя собствена война, като в един момент всички се превръщат в една голяма Световна война. Усещам, че това се случва отново и днес. Обикновено историята сама се повтаря. Надявам се, че не е така, но изглежда, че точно това преживяваме в момента.

От другата страна - Защо според теб човечеството не си взема поука от грешките?

Chen Balbus – В това е въпросът. Винаги се надявам, че положението ще бъде различно. Но действителността ме опровергава, защото историята се повтаря във всеки един случай, както с добрите, така и с лошите моменти. Иска ми се този път да не се повтори и да не се стигне до Световна война.

От другата страна - Сменяме темата. Как се промени живота ти след като през 2012 година стана част от ORPHANED LAND?

Chen Balbus - Напълно се промени. Преди да стана част от групата, имах съвсем различни цели. Исках да уча компютърни науки. Направих го по-късно, но в страни от това, станах музикант, ходех по световни турнета. Фокусирах живота си върху една мечта. И съм доволен, че имам привилегията да съм музикант. Не е често срещана професия. Радвам се, че правя точно това. В началото бях много повлиян от стила на ORPHANED LAND и техните идеи. Знаеш, че всяка група има определено състояние, определен дух. Той е там. В свиренето, в музиката. В началото го приемаш и впоследствие започваш да го развиваш в различни посоки. Като личности ние не харесваме едно и също. Опитваме се онова, което лично на нас ни харесва да го комбинираме в духа на ORPHANED LAND.

От другата страна - Най-голямото предизвикателсво да си в група като ORPHANED LAND?

Chen Balbus - Това че ние сме се концентрирали върху много сериозни теми. Понякога ми се иска да ги оставим настрана. Имаме много силно послание, от което няма как да избягаме, но понякога ми се иска да свирим просто за удоволстве без да навлизаме в сериозните теми. Знам, че в ORPHANED LAND ще се получи трудно, защото групата има строго определена идентичност, която не се поставя под въпрос. Но всеки от нас се занимава и с друга музика. Китаристът ни Idan Amsalem има студио, където записва свои неща. Барабанистът ни Matan Shmuely поддържа YouTube канал, където демонстрира различни стилове музика. Kobi Farhi държи метъл магазин. Всички използваме способностите си и по друг начин.

От другата страна - Турнето. Каква е крайната му цел?

Chen Balbus - Да се върнем в бизнеса. Това е основното. Мина много време от предишното турне. Настоящото беше многократно отлагано. Дойде времето да се върнем на пътя и да покажем на хората, че сме все още тук и сме живи. За последно бяхме в България през 2013. Не мога да си спомня нищо конкретно от самия концерт, но се сещам, че автобусът ни закъса някъде по пътя. Автобусът ни просто спря и доста почакахме.

От другата страна - Твоят най-рокендрол момент?

Chen Balbus - Участията на фестивали. На големи фестивали като „Wacken Open Air“ или „Graspop Metal Meeting“. Това е най-рокендрол моментът за мен. Обичам големите сцени, харесвам голямата публика пред тях. Също така харесвам да свиря и в малки клубове. Те предлагат друго преживяване. Но винаги съм за големите сцени. Чувството е различно. Предпочитам го пред интимността на клубовете, които предлагат свое индивидуално преживяване.

От другата страна - По отношение на сегашните концерти на групата има ли някакви ограничения за публиката?

Chen Balbus - Не няма. Единственото е да няма насилие. Но това не трябва да се казва, а трябва да е обичайното поведение на всички. Без насилие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05