Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 800 проверки на НАП по Северното Черноморие, 350 са нарушенията

Акция на МВР - Варна и НАП - Варна, 06/07.97.2022 г., Варна
Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

За по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на приходната агенция по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. Служителите на приходната агенция са съставили над 1000 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат, и наличностите в касата. В 60 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство. По Северното Черноморие са извършени над 1800 проверки и са установени над 350 нарушения за разлика в касовата наличност, неиздаване на касови бележки, издаване на служебен вместо фискален бон и др., а в 11 обекта е установена липса на фискален апарат.

В рамките на проверките, фискалните инспектори са приложили способа „таен клиент“, осъществявали са тайни и явни наблюдения, при които за определен период от време са проследявали продажбите и са сравнявали резултатите с предходни периоди. Служителите на НАП са проверявали също и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

В повечето от контролните действия са се включили и публични изпълнители, както и екипи от други институции: Агенция „Митници“, МВР, Министерство на туризма, БАБХ, РЗИ, Комисия за защита на потребителите, БИМ и ИА „Автомобилна администрация“.

Съвместните екипи от фискални инспектори и публични изпълнители са посетили над 430 търговски обекта с просрочени задължения към бюджета. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците, на обща стойност над 149 хил. лв., от които над 74 000 лв. при извършени над 330 бр. съвместни действия с дирекция „Събиране“ в градовете по Северното крайбрежие. Предприети са и допълнителни действия и мерки за обезпечаване и събиране на задълженията на проверените лица, като в резултат на това в бюджета са постъпи суми в размер на над 1 млн. лв., от които над 400 000 лв. са от обекти по Северното Черноморие.

Много от собствениците на търговски обекти, които са били санкционирани за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности, са предпочели да не обжалват наложените актове, а да ги заплатят в 14-дневен срок. По този начин те са се възползвали от законовата възможност да внесат с 20% по-малко от стойността на наложена санкция.

В случай че потребител не получи фискален бон при заплащането на стока или услуга, има право да задържи плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – , което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви документи за продажба или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят временно улица "Прилеп" заради ремонтите в Пчелина

От днес започнаха довършителните дейности по ул. „Прилеп“ в местност Пчелина.  Движението в района ще бъде ограничено на 19 и 20 септември, четвъртък и петък, в интервала между 9 и 17 часа,  съобщиха от общинския пресцентър.   Представители на строителната фирма и на администрацията на район „Младост“ са извършили оглед по -рано във връзка с..

публикувано на 18.09.24 в 18:47

Черноморски туристически поход Варна-Балчик предстои на 22 септември

Дирекция „Спорт“ към Община Варна и варненското туристическо дружество „Владислав Варненчик” организират за четвърта поредна година Черноморски туристически поход Варна – Балчик. И тази година той ще се проведе по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември.  Сборният пункт е бензиностанцията пред УМБАЛ „Света Марина“ в 7:30 ч. в..

публикувано на 18.09.24 в 17:37
Снимката е илюстративна

Временно затварят част от ул. "Люляк"

От 8 до 11 часа утре, 19 септември, временно ще бъде ограничено движението по ул. „Люляк“ в участъка на кръстовището с ул. „Роза“ във Варна.  Затварянето на участъка се налага поради извършване на дейности по аварийно премахване на 5 (пет) броя сухи и опасни дървета, съобщиха от  общинския отдел "Дейности по защита на населението".

публикувано на 18.09.24 в 16:26

Пожар във влака София-Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна, предаде БНР.  Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на гарата. Движението по линията е спряно за около един час.  Огънят в локомотива е..

публикувано на 18.09.24 в 16:14

Министърът на иновациите на среща с областни управители от Североизтока заради предстоящия вот

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов пристига във Варна, за да се срещне с областните управители от Североизточния район и директорите на териториалните звена на главна дирекция "ГРАО" (Гражданска регистрация и административно обслужване) заради предстоящите парламентарни избори.  Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по..

публикувано на 18.09.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

ВиК Добрич инвестира във ВиК мрежата на областния град, Балчик, Албена и Каварна

"Водоснабдяване и канализация Добрич" АД обявява на заинтересованите лица и общественост, че има  инвестиционно предложение: "Реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в гр. Добрич, гр. Балчик и гр. Каварна; реконструкция и модернизация на ПСОВ Албена,  изграждане на отвеждащ колектор и дълбоководно заустване; реконструкция и  модернизация на ПСОВ..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Правителството разреши започването на хидротехнически работи във Варненското езеро

Министерският съвет разреши на „ЕИС - Строителна компания“ АД да използва два специализирани кораба за извършване на хидротехнически работи във Варненското езеро. Драгажният кораб „MILFORD“, плаващ под знамето на Белиз и несамоходният понтон „МР 26“, плаващ под знамето на Ямайка, ще бъдат използвани при реализирането на обект: „Ремонт на напорен..

публикувано на 18.09.24 в 15:52