Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в Германия

Автор:
Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Премиерът Димитър Главчев ще участва днес в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в германската столица, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет, цитирани от БНР. 

Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации.

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС. Форумът има за цел да подпомогне страните в региона в постигането на европейските стандарти и да донесе конкретни ползи на гражданите в региона.

Основната идея на инициативата е да подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, като дейността на процеса е насочена в три основни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Не приемаме рязкото увеличаване на такса смет

Община Варна и кметовете на останалите общини не приемат рязкото увеличаване на такса смет за гражданите. Така коментира за Радио Варна кметът Благомир Коцев темата за новия механизъм за определяне на такса смет за битови отпадъци - въпрос, който бе обсъден на годишната среща нас българските местни власти в курортен комплекс "Албена"...

публикувано на 14.10.24 в 10:00
Адв. Лора Георгиева

Лора Георгиева, АКФ: Схемата с "Карантината" е създадена със съдействието на институции на най-високо ниво

Схемата с пристанище "Карантината" е създадена със съдействието на българските институции и то на най-високо ниво. Така коментира пред БНР случая от миналата седмица, когато стана ясно, че бившият кмет на Варна Иван Портних е обвиняем по дело на Европейската прокуратура, Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Обвинение в тази връзка е получил и..

публикувано на 14.10.24 в 09:15

Годишната среща на Националното сдружение на общините започна в Албена

Ситуацията, в която се намират българските общини, особено в контекста на поредните извънредни парламентарни избори и липсата на стабилно редовно правителство, станаха обект на дискусии в първия ден от Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България. В дискусиите беше подчертано, ме местните власти водят политиките, както на..

публикувано на 14.10.24 в 08:22

Слънчево начало на седмицата

Днес ще преобладава слънчево време, над Североизточна България с временни увеличения на облачността. Сутринта над Югоизточна България ще има условия за временно намалена видимост. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който следобед постепенно ще се обърне от югоизточна четвърт. Максимални температури от 19° до 24°, за Варна около 22°...

публикувано на 14.10.24 в 06:06

Възможни са затруднения при купуването на е-винетки днес

Днес от 8 ч. до 10 ч. ще бъдат извършвани дейности по актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Възможни са затруднения при купуването на е-винетки и маршрутни карти чрез терминалите за самотаксуване, както и на гишетата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Гишетата са на основните..

публикувано на 14.10.24 в 05:07
Георги Стоев

Тест по природни науки ще правят деветокласниците в два поредни дни

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците ще се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се..

публикувано на 14.10.24 в 04:04