Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог: Нека децата грешат в сигурна среда

3
Снимка: Емилия Николова


Социалното и емоционално развитие на децата от детските градини бе един от акцентите в събитието, на което Варна е домакин - „Дни на иновациите в образованието“. Мотото е учене чрез преживяване за по-ангажирани деца, учители и родители

Децата от детска градина „Мир“ във Варна дадоха пример как се учат един от друг по време на  състезателна игра. Техният учител Бояна Колева обясни:

"Всеки екип има капитан и представя различна тема, по която сме играли през сезона - музейна изложба, театрално представление, музикален концерт и зад кулисите. Четирите екипа правят конструкции на тези теми."


Децата непрекъснато общуваха помежду си и сами маневрираха в ситуацията, изграждайки социалните си умения. Нямаха нужда от учители:

"Намесата им е за да са сигурни, че децата се движат по темата. Задават им въпроси, за да доизясняват идеите си със свои думи". Това каза за Радио Варна Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение. Тя е детско-юношески психолог и сертифициран обучител на учители:

"Ролята на възрастните не трябва да е контролираща в образователната игра на децата. Много е важно да оставим децата да грешат в сигурна среда, защото преди да решат да започнат да учат нещо, на първо място трябва да бъдат ангажирани, мотивирани и уверени в себе си, да приемат тези предизвикателства, за да могат да извървят по-бързо пътя на грешка-опит и да влязат в живота на възрастните с повече увереност."

Този модел дава резултати, каза Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна, организатор на днешната инициатива:

"От няколко години колективите на детските градини във Варна работят в тази посока и има много добри практики, които те надграждат - търсят възможности, включват родители, така че този модел наистина дава резултати. "

Дните на иновациите в образованието продължава в следобедните часове с внедряване на иновациите и изкуствения интелект в училищата.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Памир и Тиеншан трябва да си готов дори на страдания

Едни от най-красивите планински райони на Земята. Така дълбокият познавач на изтока и запленен от географията пътешественик Красен Желязков описва местата през които премина това лято. Над 2500 км. изминати за три седмици из суровите планини Памир и Тиеншан в държавите Таджикистан и Киргизстан е приключение, което той сподели първо за слушателите на..

обновено на 17.10.24 в 18:28

БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?"  С този въпрос Българското национално радио се объръща за поредна година към гражданите на България, а стотици от вас вече посочиха своите фаворити сред 10-те номинации. БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“. Избира го аудиторията с гласуване в сайта на медията. Възможността..

публикувано на 17.10.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Експерт: В туризма няма как да заменим с роботи личното отношение

Роботите и роботизираните системи не могат да изместят човешкото присъствие в туризма. Така  коментира темата за навлизане на изкуствения интелект Илин Димитров, съветникът на президента по въпросите на туризма и бивш министър на туризма. Туризмът е услуга, където човек помага на човека. В нашия сектор се прилага лично отношение, което няма как да..

публикувано на 17.10.24 в 11:04

Мъж и жена, останали без дом, отказаха да влязат в приют във Варна заради кучетата си

Мъж и жена, изпаднали в безизходица, живеят на улицата вече месеци, заедно със своите кучета. Намерили са подслон под балкон на жилищна сграда на бул. "Чаталджа" във Варна. Сигнал за хората в беда подаде в редакцията на Радио Варна Пламен Градев. Той е уведомил полицията, сигнал е изпратил и до Община Варна. Оттам посочиха, че са запознати със случая..

публикувано на 17.10.24 в 11:00

Изложба за незрящи с 3D макети на световни сгради гостува във Варна

Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ гостува на 17 октомври 2024 г. във Варна с изложба на 10 триизмерни макета на световноизвестни сгради. Това съобщи за Радио Варна председателят на читалището Йордан Младенов. Те ще бъдат представени от 15.30 часа в Културния дом на слепите на ул. „Петко Стайнов“ №3. Макетите са изработени..

публикувано на 17.10.24 в 07:30

Млад учител от МГ-Варна се нуждае спешно от средства за животоспасяваща операция

От животоспасяваща операция се нуждае компютърният инженер Калоян Илиев Димитров. 24-годишният млад мъж е роден в Провадия, но в момента учи и работи във Варна. Калоян е завършил специалността  "Компютърно инженерство" в Технически университет – Варна, в момента завършва и магистратурата си по „Системи с изкуствен интелект“. Той преподава информатика..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

БАБХ: У нас не се допуска украинско зърно, което не отговаря не критериите за безопасност

Забавянето на „украинската помощ“ за земеделските производители постави отново на фокус вносът на зърно от Украйна. Според земеделски производител държавата се отнася като мащеха със сектора.  "Н а нас, земеделците, ни извиват ръцете с изисквания да ползваме препарати и хербициди - всичко, което трябва да бъде регистрирано. А  това, което..

публикувано на 16.10.24 в 11:05