Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР издава удостоверения за гласуване на хора с изтекли лични карти

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) в МВР създаде специална организация за работа в дните преди изборите, а също и в деня на вота, съобщиха от ресорното министерство. 

На всички, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо всеки лично да подаде искане в Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), Областна дирекции на МВР (ОДМВР) или някое от районите управления до 26 октомври от 08:30 ч. до 17:00 ч. и в деня на вота 08:30 ч. до 19:00 ч.

В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът в събота и неделя.

Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР. 

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. Документът се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

На 27 октомври ще се състоят предсрочни избори за народни представители. 

МВР провежда спецоперации в Монтана, Стара Загора и София област против престъпленията срещу политическите права на гражданите, каза на брифинг днес Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър и стратегически комуникации" във ведомството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха част от пътя Златни пясъци - Варна заради ВиК ремонта

Първият етап от реализацията на проекта на ВиК-Варна за изграждане на водопровод и канализация в участъка от Ботаническата градина до "Евксиноград", започна със затварянето на северното платно на булевард  "Княз Борис I", посока центъра на Варна. Трафикът е прехвърлен в едното платно, обясни инженер Николай Жеков, главен инженер на..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Ученичката, влетяла с кола в подлез във Варна, с отрицателна проба за алкохол

17-годишната неправоспособна водачка на лек автомобил, която самокатастрофира в подлез във Варна, е с отрицателна проба за употреба на алкохол. Резултатите от пробите за наркотици все още не са готови, съобщават от полицията. Припомняме, инцидентът се случи миналия четвъртък около 07.30 часа сутринта, когато ученичката губи контрол над управлението и..

публикувано на 21.10.24 в 15:32

Откриха несъответствия в менютата и крайните цени за ученическото хранене

Одитът в общинското дружество „Ученическо и столово хранене“ ЕАД показва несъответствия и нарушения в крайните цени, менютата, енергийните стойности , във формирането на разходите за приготвяне и доставка, както и  начисляване на  разходи за акцизи, такси и мита, като за услугите се дължи само ДДС, без мита, акцизи и прочие. Това стана ясно от одита в..

публикувано на 21.10.24 в 15:14

Ще има или не местен референдум за ВЕИ-парковете в Добрич?

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия. В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше излязла с..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Звездица

Кръщават още две улици в Звездица

Две улици в село Звездица ще получават имената "Лира" и "Плеяди" по предложение на кмета Станислава Христова. Кръщаването им е необходимост, тъй като те вече са населени, а живеещите на тях трябва да получат точен адрес. Улица в местност Малка чайка в район "Аспарухово" ще бъде именувана с името "Добри Динев". Динев е виден представител на спортната..

публикувано на 21.10.24 в 14:44

В Балчик започва изграждането на нов екопарк

В Балчик започва изграждането на нов екологичен парк в кв. "Хоризонт". Проектът ще бъде финансиран с евросредства. Теренът, с обща площ от 117,4 дка, се намира в близост до границата между горната, равнинна част на Белия град, и долната - стръмна част на града.  В северозападната му част се намира старият стадион (нефункциониращ). На югоизток..

публикувано на 21.10.24 в 13:40

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17