Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приложници от различни генерации споделят идеи в с.Слатина

Продължава пленерът по дървопластика в берковското село Слатина. Инициатор на първия частен пленер в община Берковица е резбарят Найден Кирилов, основен спомоществовател на инициативата е неговият син Кирил Найденов, който живее и работи в Париж.

"Идеята се роди като желание да се събираме и да споделяме своите творчески идеи, още повече, че в момента в общината няма друг такъв форум",
обяснява доайенът на групата Найден Кирилов. В Слатина са се събрали приложници от различни генерации и населени места. Тук са Чавдар Антов от с. Меляне, Димитър Гоцак и Димитър Димитров от Монтана, Георги Илианов- студент в Художествената академия, Методи Пешунов от Пазарджик. Пластики майсторят и членове на голямата фамилия на Найден Кирилов- синът му Кирил Найденов, снахата Соня Кирилова и неговата внучка Яна Георгиева. Яна е и най-малкият участник и в момента учи в училище за приложни изкуства в Париж, където живее със семейството си.

Творците са се разположили в две ателиета двора и дори до самата главна улица в селото. Работят усилено, обменят идеи и с радост предават опита си на най-младите - Яна и Георги. Найден Кирилов е доволен.

"Работата потръгна. И то добре потръгна. Всеки вече се е ориентирал и работи, така че с помощта на Бог ще успеем."

Творческата среда, която се създава на такива срещи, действа особено вдъхновяващо, категоричен е Димитър Гоцак. Трудно е, но има смисъл.

"Много съм доволен от творческата среда. Да не говорим че мястото е разкошно. Винаги е героизъм да се направи такова събитие, като се има пред вид, че всеки колега е индивидуалност и трябва да се удовлетворят неговите нужди."

В края на пленера творбите ще бъдат подредени в изложба в самото село. Какво по-хубаво място да поставиш дървени скулптори от красивия селски пейзаж?... Разбира се, и домакинът, и гостуващите творци се надяват другата година отново да се съберат и тогава вече да подредят голяма изложба в Монтана и в Берковица. Надяват се и участниците да са повече, ако се намерят и други спомоществователи.
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55