Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спира на автобусните спирки във Видин?

Една популярна китайска поговорка гласи: "А дано ти се падне да живееш в интересни времена!" Казват още, че китайците използват това пожелание и като проклятие...
 
Почти както заклинателно звучи и: "А дано ти се падне да си пешеходец във Видин!"... Тема стара, но я отпочваме пак, защото "ще му се на человека това да не трае от века до века..." (отправка от Валери Петров и неговата поема "Хождение по буквите").

Обиколката из Видин реших да започна от автобусната спирка пред болница "Света Петка". Място, на което да чакаш автобус, или да пресечеш спокойно булеварда в кръстовището, си е направо мисия невъзможна- клоните на крайпътните дървета са затворили платното като тунел; маркировката на пешеходните пътеки не е обновявана от "на мама сватбата", а на мястото, където би трябвало да спират автобусите, денонощно има паркирани джипове, скъпарски леки коли, а понякога дори скромни соцавтомобили...

Явно никой не санкционира водачите и те най-безгрижно си нарушават закона, когато и както им падне... Успявам почти като стопаджия, застанал на средата на уличното платно, да "сигнализирам", че искам да се кача на автобуса и той спира- също по средата на платното, като затваря движението и в двете посоки... Качвам се и питам пътниците и дежурния кондуктор често ли се случва на тази спирка да има паркирани коли?

"Винаги... То май няма спирка без спрени на нея коли!"- категорични са и пътниците, и водачите на автобуси.

За да е картината пълна, Весела Асенова учтиво попита произволно избрани водачи на леки коли паркират ли по спирките:

"Когато бързам, спирам. Не ме интересува, че е забранено... Никога не спирам на автобусни стоянки!... Забранено е, но май в нашия град това не тревожи никого..."- казват видинчани.

А сега да си припомним какво казва Законът за движение по пътищата, Глава втора, Чл. 98:

(1) Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението, или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;
3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;
4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;

 
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях;
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;
7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването:
8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавно движещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.
(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи, паркирането е забранено:
1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;

 
3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
4. на места, определени за инвалиди.

Глобата за неправилно паркиране в кръстовище, нарушаване на знак, в района на спирка или тротоар варира от 20 до 50 лева и се отнемат до 5 контролни точки.
 
Ами това е- припомнянето на Глава втора от Закона за движение по пътищата, в частта му за забраните за престой и паркиране, ни се стори уместно, защото добре би било всеки да спазва действащите в държавата правила и закони. Тогава няма местата за автобусни спирки да бъдат използвани за паркинг... Добре би било и всеки съвестно да изпълнява работата, за която получава заплата. Тогава пешеходните пътеки ще са маркирани, а водачите на МПС, които паркират на забранени места- глобени. И на всички животът ни ще е една идея по-спокоен. Да, темата е стара, но я отпочнахме пак, защото "ще му се на человека това да не трае от века до века..."
По публикацията работи: Ваня Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55