Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор. 


Според Българската търговско-промишлена палата, отминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите за инвестиции в България и че няма да се увеличи тежестта на данъците. Оптимистични ли са българските фирми за следващата година?
 

"Общо над 50 000 фирми от Европа са взели участие в това проучване. 55 фирми от България участват в това анонимно проучване...Фирмите от България казват, че основен проблем е липсата на квалифицирана работна ръка... По отношение на проблема с квалифицираната работна ръка, ако говорим за Видин, това са хората. Дори и заплатите да са двойни, работниците няма да станат по-квалифицирани...", смята Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата. 

Отговаря ли заплатата на труда, който полагат хората във Видин?

"Горе долу е поносимо. За Северозапада е перфектно... Отчайващо ниски са заплатите... За труда, който полагам- категорично не... Работя като сервитьорка, но съм и барманка, и снабдителка, но получавам една заплата...1 000 лева е приемлива заплата за региона..."


Предвиденият ръст на заплатите в бюджетната сфера няма да е еднакъв за всички. За работещите в системата на МВР ще е с 10%. Служителите в униформи се опитват да намерят решение на още един проблем- заплащането на нощния труд. Темата коментира Лъчезар Серафимов, инспектор оперативно- дежурна част към ОД на МВР- Видин и председател на синдиката на служителите в МВР.


"Споразумение за увеличение на заплатите има още от по миналата година... Очакваме след Нова година да ни бъдат увеличени с 10% заплатите. Предишните 5 години не е имало никакво увеличение на заплатите...", коментира Лъчезар Серафимов.


Медицинските специалисти тази година проведоха няколко национални протеста с искане за достойно заплащане. Не успяха обаче да извоюват по-високи заплати. Подготвя се нов национален протест, заради условията на труд и неадекватните заплати, каза Диана Богомилова- медицинска сестра във видинската болница и председател на Регионалното дружество на професионалистите по здравни грижи:  


"...Пети национален протест ще има на 15 декември, от 13 часа, на медицинските специалисти в София...Девет месеца излизаме на улиците и крещим, и говорим, и искаме да покажем, че по този начин не може да се продължава... Във видинската болница сме на същите заплати... Напускат сестрите, "младите" са на по 50 години..."- каза Богомилова.


"Ако говорим за безработица и колко е трудно намирането на добре платена работа, то за хората с увреждания това е наистина сериозен проблем...Има много проблеми с така наречената субсидирана заетост...Наистина е сериозен проблем с намирането на работа...самата система не стимулира човека с увреждания да се квалифицира и да търси работа...",  смята Митко Николов, председател на видинското сдружение "Достоен живот".


Над 40 хил. подписа са събрани от КНСБ в Националната акция "Заедно да защитим труда си". Тя се провежда от началото на октомври от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Всеки, който полага подписа си, изразява своето несъгласие с трудовото законодателство... Проблем е ниското заплащане на нощния труд... Има си разчети как се заплаща извънредният труд и може да се налагат глоби, ако фирмата не е платила за времето на работника, в което е останал след края на работния ден...", коментира подписката Мария Димитрова- зам. председател на Синдикален регионален съюз- Видин и председател на Синдикат "Образование" на "Подкрепа" за Видин.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55