Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор. 


Според Българската търговско-промишлена палата, отминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите за инвестиции в България и че няма да се увеличи тежестта на данъците. Оптимистични ли са българските фирми за следващата година?
 

"Общо над 50 000 фирми от Европа са взели участие в това проучване. 55 фирми от България участват в това анонимно проучване...Фирмите от България казват, че основен проблем е липсата на квалифицирана работна ръка... По отношение на проблема с квалифицираната работна ръка, ако говорим за Видин, това са хората. Дори и заплатите да са двойни, работниците няма да станат по-квалифицирани...", смята Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата. 

Отговаря ли заплатата на труда, който полагат хората във Видин?

"Горе долу е поносимо. За Северозапада е перфектно... Отчайващо ниски са заплатите... За труда, който полагам- категорично не... Работя като сервитьорка, но съм и барманка, и снабдителка, но получавам една заплата...1 000 лева е приемлива заплата за региона..."


Предвиденият ръст на заплатите в бюджетната сфера няма да е еднакъв за всички. За работещите в системата на МВР ще е с 10%. Служителите в униформи се опитват да намерят решение на още един проблем- заплащането на нощния труд. Темата коментира Лъчезар Серафимов, инспектор оперативно- дежурна част към ОД на МВР- Видин и председател на синдиката на служителите в МВР.


"Споразумение за увеличение на заплатите има още от по миналата година... Очакваме след Нова година да ни бъдат увеличени с 10% заплатите. Предишните 5 години не е имало никакво увеличение на заплатите...", коментира Лъчезар Серафимов.


Медицинските специалисти тази година проведоха няколко национални протеста с искане за достойно заплащане. Не успяха обаче да извоюват по-високи заплати. Подготвя се нов национален протест, заради условията на труд и неадекватните заплати, каза Диана Богомилова- медицинска сестра във видинската болница и председател на Регионалното дружество на професионалистите по здравни грижи:  


"...Пети национален протест ще има на 15 декември, от 13 часа, на медицинските специалисти в София...Девет месеца излизаме на улиците и крещим, и говорим, и искаме да покажем, че по този начин не може да се продължава... Във видинската болница сме на същите заплати... Напускат сестрите, "младите" са на по 50 години..."- каза Богомилова.


"Ако говорим за безработица и колко е трудно намирането на добре платена работа, то за хората с увреждания това е наистина сериозен проблем...Има много проблеми с така наречената субсидирана заетост...Наистина е сериозен проблем с намирането на работа...самата система не стимулира човека с увреждания да се квалифицира и да търси работа...",  смята Митко Николов, председател на видинското сдружение "Достоен живот".


Над 40 хил. подписа са събрани от КНСБ в Националната акция "Заедно да защитим труда си". Тя се провежда от началото на октомври от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Всеки, който полага подписа си, изразява своето несъгласие с трудовото законодателство... Проблем е ниското заплащане на нощния труд... Има си разчети как се заплаща извънредният труд и може да се налагат глоби, ако фирмата не е платила за времето на работника, в което е останал след края на работния ден...", коментира подписката Мария Димитрова- зам. председател на Синдикален регионален съюз- Видин и председател на Синдикат "Образование" на "Подкрепа" за Видин.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09