Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 30 юли 2021 година

Снимка: Радио Видин

Оранжев код за опасно горещо време бе в сила за почти цялата страна. 


Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. 


Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19. Общо 22 223 жители на региона са имунизирани. 

3 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в област Монтана. Видин, Враца и Велико Търново са трите области, в които новозаразени не са установени, става ясно от данните на Единния информационен портал. Общо 231 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 15 092 теста. 12 222 са поставените дози ваксини през последното денонощие.


Планът за възстановяване и устойчивост не кореспондира с приоритетите за развитие на Северозападна България и на Община Видин и в него не са посочени конкретни мерки, съобщават от общинската администрация. Местната власт предлага да се увеличат средствата. 


За втора поредна година земеделците в област Монтана увеличават добивите от пшеница и ечемик. 647 кг. средно от декар е прибраното жито, което е със 79 кг. повече от реколта 2020 година. 


Над 7 500 души са подали заявление за отпускане на целева помощ за отопление в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин.


Заявленията за отпускане на еднократна помощ за първокласници подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин са над 250. Право на помощта, която е в размер на 300 лева, имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас.


Инициативата "Подари ученическа раница на дете в нужда" стартира от 1 август сдружението "Бъди добър! Прави добро!" във Враца. Организира се за втора поредна година, като идеята е да бъдат подпомогнати деца от социално слаби семейства.


Хората свикнаха да се пазят от горещините, предимно хронично болни търсят спешна помощ през последните дни във Видин.


Водоноска оросява от сутринта улици във Видин, заради обявения "оранжев" код за горещини. Заради жегата продължи и инициативата на общинската администрация доброволци да раздават минерална вода на преминаващите пред централния вход на община Видин.


Общинските съветници в Мездра върнаха за преработка проекта за "Синя зона" в общината. След преработка и разглеждане от Постоянните комисии, проектът ще бъде внесен отново за разглеждане на следващото заседание на 26 август.


Танцуването на автентични хора от село Липен е включено в националната листа "Живи човешки съкровища" - България 2021. При кандидатстването за Националния регистър на нематериалното културно наследство са представени характерните за селото хора.


Арт работилница се проведе в мездренската библиотека. Проявата бе част от заниманията с деца, които продължават вече месец. 


Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия до Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 40 платна, върху които има графични изображения на български автентични хора. 


Огненото шоу ще представят клуб "Дивинитас" във Видин тази вечер. Спектакълът "Пламък от слънце" ще предложи на зрителите завладяваща комбинация от огън, преливаща в искри, които ще осветят нощен Видин от 21 часа.


Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота. Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа.


Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност. В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо 30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село. 


В Кула се подготвят за "Тигана на кулския айдук". Идеята е на Майсторителница "Убавило". Кулинарното изкушение е съпътстващо събитие на фестивала "Надиграване в Кула", който ще се проведе на 20 август, на площада в град Кула.

Вижте още

27 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

850 са новите случаи на COVID-19. Това е 9,4% от направените малко над 9 хиляди теста за вчерашния ден, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  Новите случаи в Северозапада са 27, като най-много новозаразени има отчетени в Монтанско - 14 лица, новите случаи в област Враца са 9, а във Видинско - 4. Хоспитализирани са 4 959..

публикувано на 23.09.21 в 06:27

Община Георги Дамяново с нови 6 почетни граждани

На 22 септември Георги Дамяново отбелязва празника на общината. На тържествена сесия почетния знак получиха шестима души. Четирима от тях са лекари и наградата им е за   помощта, която оказват на жителите на общината. Двама получиха признанието посмъртно. Тържествената сесия откри председателят на общинския съвет д-р Мирослав Паньов...

публикувано на 22.09.21 в 17:18

Видин и Монтана с най-малко поставени ваксини, Враца е в средата на класацията

Общият брой на ваксинираните жители на областите Видин и Монтана срещу COVID-19 са по-малко от имунизираните във Врачанско - това показват данните на здравното министерство към 21 септември. Повод за анализа стана отчетът на РЗИ Враца, откъдето обявиха, че към 21 септември над 50 000 жители на областта разполагат със защита срещу вируса,..

публикувано на 22.09.21 в 15:45

Двоен празник отбелязват днес в Долна Кремена

Двоен празник отбелязват днес в мездренското село Долна Кремена - 113 години от обявяването на Независимостта на България и Деня на селото. "Поради наложените ограничения, празничните прояви ще минат по- скромно" , поясни кметът Румен Серафимов. Сред проявите за двойния празник е и изложбата "История разказана в снимки" за бита на Долна Кремена в..

публикувано на 22.09.21 в 14:38

Населението на община Мездра продължава да намалява

Жителите на община Мездра по постоянен адрес са общо 20136, а в общинския център те са 11411, сочат последните данни на общинската администрация. Най-голямото село Зверино е с 1543 жители, следвано от Моравица с 666 души, Боденец 542, Игнатица 486 и Долна Кремена с 481. С най-малък брой жители по постоянен адрес е село Кален, където..

публикувано на 22.09.21 в 11:55

Награждават почетните граждани на община Георги Дамяново

С почетния знак на община Георги Дамяново ще бъдат наградени шестима души. Това ще стане на официална сесия на Общинския съвет от 10:30 часа в заседателната зала. "Заради ковид-мерките на нея ще присъстват само общинските съветници, кметовете на селата и номинираните”, съобщи Лорета Ценова, пресаташе на Община Георги Дамяново...

публикувано на 22.09.21 в 09:26

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители.  На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да..

публикувано на 22.09.21 в 09:00