Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 декември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Започна монтирането на коледната елха на централния площад във Видин - тя ще светне на Никулден в 17:30 ч., а Дядо Коледа ще раздава подаръци на децата. Градският духов оркестър на Видин ще създаде настроение със своите изпълнения по време на събитието. Началото на празниците ще бъде ознаменувано и с красива заря. От 6 декември ще отвори врати и Коледен базар. Търговци и занаятчии ще предлагат своите продукти в дървените къщички на площада. Предвидено е базарът да работи до 3 януари догодина. Освен в централната градска част, коледна украса има на бул. "Панония", на кръговите кръстовища, в района на Спортната зала и на други места, посочват от Общината.


Превърнаха детска площадка във Видин в коледно градче, светлините на което могат да се видят вечер. Украсата е подарък от фондация "Подкрепа за реализация" за децата. Площадката е до църквата "Св. Николай" и предишни години там са организирани коледни тържества.


В Монтана започна украсяването на коледното дръвче. Светлините на елхата ще бъдат запалени на Никулден в 17:30 часа.


И в Белоградчик се готвят за посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Те ща започнат със запалване светлините на коледната елха на площад "Възраждане" в петък от 17:30 часа. 


Монтана отбелязва 130 г. от градския си статутНяколко инициативи бяха включени в програмата за отбелязване на 130 години от градския статут на Монтана. Акцент в програмата е и издаването на сборника "Монтана: един модерен град на 130 години".


Изплащането на пенсиите за месеца ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева на близо 2 милиони и 70 хиляди пенсионери, съобщиха от Националния осигурителен институт.


2105 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Положителни са 7,5% от направените 27 937 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Новите случаи в Северозападна България са 126. Най-много са в област Враца- 67, следва Монтана с 39 и Видин с 20 новозаразени.


Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст, показва изследване на Института за пазарна икономика. Смъртността в страната нараства от 1549 на 1799 на 100 хиляди души от населението по данни на НСИ. Това рязко увеличение в рамките на една година се дължи както на пандемията от COVID-19, така и на допълнителната смъртност от други болести и други причини в резултат на затрудненото функциониране на здравната система по време на кризата, обясняват авторите на изследването. През 2020 г. най-висока е била смъртността в областите Видин (2 766 души на 100 хиляди души от населението) и Монтана (2 548 души на 100 хиляди души).


Менингитът е доста сериозно заболяване, което обикновено се появява при малки деца и младежи до 20-годишна възраст. По думите й, причините са бактериални и вирусни, като бактериалните са с по-бързо и тежко протичане, което може да има фатален край. В България ваксината срещу менингит е препоръчителна, а не е задължителна, както в други европейски държави. Желателно е да се прави навреме, за да се предотврати тежкото протичане на заболяването.


Екоинспекцията във Враца ще глоби Агенция "Пътна инфраструктура" заради констатирани замърсявания с отпадъци. Санкцията ще бъде наложена заради мръсотията по пътните отбивки на главен път Е-79 и ненавременно обслужване на поставените съдове за събиране на отпадъци.


Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за шофьора на турски тир, който причини смъртта на 37-годишен мъж на пътя. Катастрофата става на първи март 2018 година на главния път Е 79 до разклона към село Ивановци. 


Кметът на Видин се срещна с главния мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи, който бе на посещение в нашия град. На нея присъства и районният мюфтия Неджати Али. По време на разговора са обсъдени възможностите за облагородяване на района, където се намира гробът на Осман Пазвантоглу.  Предстои в детайли да бъдат обсъдени конкретните стъпки за подобряване облика на района, където са разположени гробът и паметникът на един от най-видните управители на Видин от османската епоха от края на  XVIIIи началото на XIX век.

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове. Министерството на образованието и науката обяви, че за да се върнат всички ученици в клас от 6 декември, понеделник , има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако децата са тестват само веднъж в седмицата. 


В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности.


Само за около една седмица всички малки ученици от СУ "Свети Климент Охридски" в най-голямото мездренско село Зверино се завърнаха в клас и обучението им вече е само с присъствени занятия.


13 изявени таланти в областите "Наука и технологии", "Изкуство" и "Спорт" от Монтана получиха годишни и еднократни стипендии съответно в размер 1500 лв. и 500 лв. Кметът Златко Живков връчи стипендиите на ученици отличени по силата на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от община Монтана за 2021 година.


Училището в Кула с нов сървър и интерактивен дисплей. "Закупени са дълготрайни активи, а именно един сървър на стойност 1940 лева и интерактивен дисплей на стойност 3306 лева, като те са закупени със средства, получени от трансфер по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" , обясни д-р Владимир Владимиров. 


Двама младежи, възпитаници на ГПЧЕ "Йордан Радичков"  Видин, Влади и Чудомир, и членове на младежката група на масонския орден "Дьо Моле Света София" подариха сушилня за дрехи на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Ново село. Така бяха зарадвани живеещите  в старческия дом в Ново село.


В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават в центъра.


С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември.

До 6 декември, включително, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Ще се проверяват местата, на които се предлагат традиционните за празника храни и продукти, каза за Радио ВИДИН инж. Красимира Стойкова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00