Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 декември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Започна монтирането на коледната елха на централния площад във Видин - тя ще светне на Никулден в 17:30 ч., а Дядо Коледа ще раздава подаръци на децата. Градският духов оркестър на Видин ще създаде настроение със своите изпълнения по време на събитието. Началото на празниците ще бъде ознаменувано и с красива заря. От 6 декември ще отвори врати и Коледен базар. Търговци и занаятчии ще предлагат своите продукти в дървените къщички на площада. Предвидено е базарът да работи до 3 януари догодина. Освен в централната градска част, коледна украса има на бул. "Панония", на кръговите кръстовища, в района на Спортната зала и на други места, посочват от Общината.


Превърнаха детска площадка във Видин в коледно градче, светлините на което могат да се видят вечер. Украсата е подарък от фондация "Подкрепа за реализация" за децата. Площадката е до църквата "Св. Николай" и предишни години там са организирани коледни тържества.


В Монтана започна украсяването на коледното дръвче. Светлините на елхата ще бъдат запалени на Никулден в 17:30 часа.


И в Белоградчик се готвят за посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Те ща започнат със запалване светлините на коледната елха на площад "Възраждане" в петък от 17:30 часа. 


Монтана отбелязва 130 г. от градския си статутНяколко инициативи бяха включени в програмата за отбелязване на 130 години от градския статут на Монтана. Акцент в програмата е и издаването на сборника "Монтана: един модерен град на 130 години".


Изплащането на пенсиите за месеца ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева на близо 2 милиони и 70 хиляди пенсионери, съобщиха от Националния осигурителен институт.


2105 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Положителни са 7,5% от направените 27 937 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Новите случаи в Северозападна България са 126. Най-много са в област Враца- 67, следва Монтана с 39 и Видин с 20 новозаразени.


Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст, показва изследване на Института за пазарна икономика. Смъртността в страната нараства от 1549 на 1799 на 100 хиляди души от населението по данни на НСИ. Това рязко увеличение в рамките на една година се дължи както на пандемията от COVID-19, така и на допълнителната смъртност от други болести и други причини в резултат на затрудненото функциониране на здравната система по време на кризата, обясняват авторите на изследването. През 2020 г. най-висока е била смъртността в областите Видин (2 766 души на 100 хиляди души от населението) и Монтана (2 548 души на 100 хиляди души).


Менингитът е доста сериозно заболяване, което обикновено се появява при малки деца и младежи до 20-годишна възраст. По думите й, причините са бактериални и вирусни, като бактериалните са с по-бързо и тежко протичане, което може да има фатален край. В България ваксината срещу менингит е препоръчителна, а не е задължителна, както в други европейски държави. Желателно е да се прави навреме, за да се предотврати тежкото протичане на заболяването.


Екоинспекцията във Враца ще глоби Агенция "Пътна инфраструктура" заради констатирани замърсявания с отпадъци. Санкцията ще бъде наложена заради мръсотията по пътните отбивки на главен път Е-79 и ненавременно обслужване на поставените съдове за събиране на отпадъци.


Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за шофьора на турски тир, който причини смъртта на 37-годишен мъж на пътя. Катастрофата става на първи март 2018 година на главния път Е 79 до разклона към село Ивановци. 


Кметът на Видин се срещна с главния мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи, който бе на посещение в нашия град. На нея присъства и районният мюфтия Неджати Али. По време на разговора са обсъдени възможностите за облагородяване на района, където се намира гробът на Осман Пазвантоглу.  Предстои в детайли да бъдат обсъдени конкретните стъпки за подобряване облика на района, където са разположени гробът и паметникът на един от най-видните управители на Видин от османската епоха от края на  XVIIIи началото на XIX век.

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове. Министерството на образованието и науката обяви, че за да се върнат всички ученици в клас от 6 декември, понеделник , има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако децата са тестват само веднъж в седмицата. 


В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности.


Само за около една седмица всички малки ученици от СУ "Свети Климент Охридски" в най-голямото мездренско село Зверино се завърнаха в клас и обучението им вече е само с присъствени занятия.


13 изявени таланти в областите "Наука и технологии", "Изкуство" и "Спорт" от Монтана получиха годишни и еднократни стипендии съответно в размер 1500 лв. и 500 лв. Кметът Златко Живков връчи стипендиите на ученици отличени по силата на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от община Монтана за 2021 година.


Училището в Кула с нов сървър и интерактивен дисплей. "Закупени са дълготрайни активи, а именно един сървър на стойност 1940 лева и интерактивен дисплей на стойност 3306 лева, като те са закупени със средства, получени от трансфер по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" , обясни д-р Владимир Владимиров. 


Двама младежи, възпитаници на ГПЧЕ "Йордан Радичков"  Видин, Влади и Чудомир, и членове на младежката група на масонския орден "Дьо Моле Света София" подариха сушилня за дрехи на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Ново село. Така бяха зарадвани живеещите  в старческия дом в Ново село.


В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават в центъра.


С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември.

До 6 декември, включително, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Ще се проверяват местата, на които се предлагат традиционните за празника храни и продукти, каза за Радио ВИДИН инж. Красимира Стойкова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41