Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пускайте бяла бюлетина!

| обновено на 11.10.16 в 13:11
Снимка: БГНЕС

За организацията на предизборната кампания и противодействието на купения вот говорим с Калин Славов от "Прозрачност без граници".

Когато гласуването е задължително, то трябва да се даде право на избирателя, съответно да не избере никого от кандидатите. Това е новото квадратче в изборната бюлетина, каза Калин Славов. Той посъветва да не се пуска обаче бяла бюлетина, защото има членове на СИК,които избират вместо нас.

Има, за съжаление такива засечени случаи на предния вот, каза още изпълнителният директор на "Прозрачност без граници"

Радио Пловдив: Какво друго откривате като новост, което искате да ни споделите сега?

Калин Славов: Като новост в крайна сметка организацията на провеждането на изборите няма да представлява нещо различно от предходни избори, на които българските граждани са се явявали, може би единственото т. н. задължително гласуване, доколко то е задължително, свикнали сме да мислим, че нещата, които са скрепени със санкции, колкото по-тежка е тя, съответно са задължителни, че даже бихме казали и по-задължителни. Така че в съзнанието на масовия българин ако няма тежка санкция нещо не е задължително. В този смисъл не бихме казали, че и изборите са задължителни, защото това, което има като последица е в два последователни избора от един и същи вид ако не гласувате бивате заличаван от изборните списъци, но това само означава, че ще се наложи да поискате изрично отново да бъдете включени в тях.

Радио Пловдив: Г-н Славов, само да ни кажете за тези два последователни избора – това означава ли, че като гласуваме на 6-ти и има още един вот на 13-ти следва изключване от списъците?

Калин Славов: Два последователни избора от един и същи вид – т. е. и на следващите президентски избори не трябва да гласувате, за да  приложи нормата на закона.

Радио Пловдив: Това е тълкуването, което трябва да знаем, тогава излизаме от списъците. Но хората над 70 г. си запазват правото, доколкото знам? Нали така е записнао?

Калин Славов: Да, да.

Радио Пловдив: При тях това е гарантирано. А другото квадратче, т. н. квадратче „отрицание”, то не противоречи ли на Конституцията според вас?

Калин Славов: Има някаква логика в това, когато гласуването е задължително, то да се даде възможност на гласоподавателя по признат от закона начин  да каже, че не иска да гласува за нито един от предложените кандидати и затова е квадратчето, което сочи, че не избира никого. Неговото отбелязване няма да се отрази върху начина на разпределение на гласовете между отделните кандидати. Тук е мястото да кажем, че в никакъв случай гласоподавателя не трябва да пуска бяла, празна бюлетина, в която не е направил никакво отбелязване, защото виждаме, че в последните избори някои членове на секционни комисии се изкушават и се получават случаи, в които те избират вместо вас, така че пускайте в урната бяла бюлетина, за да избегнете подобна опасност.

Радио Пловдив: Въведената опция да се гласува срещу всички е един вид да се предупредят хората, че могат да упражнят изборното си право, без да гарантират вот за някои от вписаните в листата кандидати.

Калин Славов: Абсолютно, абсолютно. Нещо, което се правеше досега с правенето на невалидна бюлетина от страна на гласоподавателя, когато той изписва нещо, поставя някакъв знак или по някакъв друг начин я прави недействителна, всъщност това е т. н. протестен вот.

Радио Пловдив: По този начин какво ще мерим – активността или законността?

Калин Славов: Нито едно от тези неща. За мен това се приравнява, макар че чисто юридически да е казано, че бюлетините са валидни, защото не отговарят на нито една от характеристиките на недействителната бюлетина, те по никакъв начин не водят в посока, в която се изразява воля нито за един, нито за друг кандидат, нито пък качва броя на гласувалите граждани, защото гласувалите се изчисляват според броя на подписите, броя на  лицата, които са подали глас.

Ако говорим за мода в изборните манипулации сякаш купеният, манипулираният, контролираният вот вече не са толкова актуални, не, че не съществуват, но просто акцентът е преместен другаде. Според изследванията на „Прозрачност без граници” 19 % от нарушенията, които са били извършвани на предходните местни избори, е от купен и контролиран вот, а около 67 – 68 % са от т. н. организационни нарушения, в които между другото влизат и такива нарушения като несъответствия в протоколи, подмяна на протоколи, неистински протоколи както е установено в рамките на съдебни процеси. Тъжното в този случай обаче е, че много рядко административните съдилища по места  така събират може би куража на базата на подобни нарушения да обявят отделни секционни протоколи за недействителни, от там да касират и изборите, проведени на съответното място, което от своя страна създава едно чувство на безнаказаност у хората, които по такъв начин протоколите. Сякаш това е модата в изборите може би втори или трети избори – чрез протоколите да се променят изборните резултати, което означава изключително небрежна или целенасочено действие от страна на секционни избирателни комисии и на отделни членове в тях.

Радио Пловдив: Това е много страшно, което казвате.

Калин Славов: Ние от доста време алармираме, че начина на преброяване на гласовете трябва да се преброи и броенето да не се извършва в рамките на секционните избирателни комисии, а в специални предназначени преброителни центрове, което може да се направи при по-сериозен контрол, в присъствие на медии. Това между другото беше направено експериментално на изборите през 2011 г., видя се, че се допускат много по-малко грешки, оказа се, че бюлетините се броят по-коректно и съответно се оказа, че броя на недействителните бюлетини се оказа, че е доста по-нисък в действителност от това, което е на секционните избирателни комисии броят, защото пък в част от тях се изкушават с поставянето на допълнителен знак  бюлетините, които са подадени за един или друг кандидат да бъдат превръщани в недействителни – все практики, които са изключително порочни, за съжаление докато секционните избирателни комисии биват формирани по този начин, на принципа на чисто партийните пропорции, с надлъгване между отделните партии, корупция, която съществува между отделни членове на секционни избирателни комисии, това са все явления, които не могат да бъдат преодолени.

Радио Пловдив: А що касае българите в чужбина, г-н Славов, затруднено ли ще бъде тяхното гласуване с тези нови мерки, които се вземат в Изборния кодекс?

Клани Славов: Тук въпросът е много по-комплексен. Вижда се, че в чужбина има много общности, които са много силно мотивирани в това да гласуват на различните видове избори в България, на които те имат право и те отстояват правата си много сериозно, в резултат на което опитите да бъдат ограничени техните  възможности да гласуват намират своето противодействие.  Не може със сигурност да се прогнозира какво ще се случи, но знаем, че има държави, в които се гласува много повече.

Радио Пловдив: Да визираме Турция, да?

Калин Славов: Не само, не само. Например във Великобритания, в Канада, в Германия са все активни българските общности, които искат да гласуват и някои от тях са принудени да изминат големи разстояния, за да стигнат до секциите за гласуване, което само по себе си е препятствие, след което се оказва, че има огромни опашки, които трябва да изчакат. Да съществуват препятствия, но това, което мен ме притеснява е, че ние, българите в България, които имаме всички възможности да гласуваме не сме толкова активни, всъщност преотстъпваме това право на тези хора, които манипулират изборни резултати, на тези, които извършват купуване на гласове, на тези, които продават понякога на цели села, гласовете на своите подчинени като работодатели, въобще нашата пасивност е най-лошото нещо, което можем да направим, а имаме всички предпоставки да гласуваме.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38