Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млн. лв. за свлачище, ясла и улици в Родопи, Марица и Раковски

| обновено на 08.12.16 в 18:20
Снимка: Vesti.bg

Правителството отпусна над 2 млн. лв. за инфраструктурни проекти в три пловдивски общини - Раковски, Родопи и Марица.

Парите ще се използват за аварийно укрепване на свлачище, цялостен ремонт на две основни улици и изграждане на детска ясла.
Най – много са средствата за община Раковскиедин милион и 400 хиляди. За община Родопи са отделени 420 хиляди, а за община Марица е най – малкият дял - 180 хиляди лева. Средствата се отпускат за обекти с приоритетна важност за жителите на тези общини.

В Раковски ще се ремонтират две улици в кварталите Секирово и Генерал Николаево, обясни кметът Павел Гуджеров. В момента те са на черна настилка, предстои цялостната им рехабилитация и изграждане на тротоари и зелени площи. Проектът е готов, в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител, уточни Гуджеров. Той допълни, че ремонтът ще започне вероятно през пролетта, когато времето е добро и температурите трайно са над 5 градуса. Очакването е до септември догодина новите улици да са готови, подчерта кметът на Раковски.

С отпуснатите от правителството 420 хиляди лева на община „Родопи“ ще се укрепи свлачище в село Извор, обясни кметът Пламен Спасов. Свлачището е почти в центъра и ако бъде изпуснато, има опасност от пропадане на пътя, а това ще създаде проблем с достъпа до къщите в горната част на селото и обособената над него вилна зона. Аварийното укрепване на свлачището ще започне вероятно през пролетта на следващата година, обясни Пламен Спасов.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов се оказа в най – голямо неведение за това колко пари е отпуснало правителството и за какво трябва да се харчат те. Той подчерта, че не е получил черно на бяло министерското постановление затова не знае по кое негово искане е отпуснатото финансиране. 

Добре запозната с решението на правителството се оказа председателката на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова. Тя обясни, че отпуснатите пари са обещани още по време на местните избори. Те са за изграждане на детска ясла в село Рогош, Тя ще е на два етажа и ще е за над 30 деца в две групи - от 10-месечна до 3-годишна възраст. Проектът е готов, общината има готовност за първа копка още през януари. 

Финансирането е жест на правителството към малките общини, смята кметът на Раковски Павел Гуджеров. По думите му, това е еднократно действие, насочено към хората от по - малките населени места, които се нуждаят от подкрепата на държавата.

Коя община колко пари получава и къде ще бъдат вложени те - чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24