Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионните абсурди и "модерното робство" продължават

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Като "абсурд и опашати лъжи" проф. д-р Боян Дуранкев определи предложенията за промени в пенсиите, както предизборно, така и следизборно. 

 Има много трудещи се, които даже няма да мислят за пенсии, тъй като при 200 хиляди  заплата, можеш да отделиш доста пари настрана.  Но  165 лв минимална пенсия това е геноцидна пенсия. По-добре е човек да се запита не дали има живот след смъртта, а живот преди смъртта и това живот ли е в България. И това повишение на 200 лв на минималната пенсия, независимо откъде ще дойдат средствата, на него ще се погледне доста ласкаво, особено от страдалците, от съвременните клетници в България, които оцеляват ден за ден  и  се чудят как с 3 лв може да се живее дневно.

Обещанието за 300 лв минимална пенсия спечели на Патриотите една значителна част от електората, който наистина повярва, че минималната пенсия ще стане 300 лв. Както се видя, това е била опашата лъжа и също не по-малко опашата е лъжата на БСП, че  е възможно преизчисляване на пенсиите, защото 2 милиарда лева годишно няма откъде да дойдат. Това БСП го знае много добре, ако имат хора, които правят сметки, разбира се, тъй като политик и учен се различават доста чувствително, а при тях има дефицит с учените, не че другите парламентарни групи имат някакви гении, някакви нобелови лауреати, но все пак е хубаво човек да прави сметка на парите на семейството се, а когато е в държавата да прави сметка на парите на държавата. Така че БСП даже да беше на власт никога нямаше да проведе преизчисляване на всички пенсии, това което в момента предлага. Тя просто инициира и показва на обществеността, че съществува, че мърда, че нещо предлага. 

Националният фонд „Пенсии” не е способен да плаща достатъчно пенсии, затова бюджетът всяка година дотира и субсидира пенсионерите, нещо, което в други страни го няма. И само ако погледнем, ако се беше сбъднало мечтанието на Патриотите за увеличение на 300 лв, без да се пипат всички останали пенсии, а само минималната пенсия да бъде, това означава горе долу 1 милиард и 600 милиона лева годишно повече от бюджета, нещо което е абсурдно, т. е. това си е било предизборен лозунг, предизборен плакат за спечелване на изборите и те много добре са знаели, че това няма да се случи и на сън. Това си е една опашата лъжа, 

 Ако погледнем към това, към което се отива сега – минимална пенсия 200 лв, разчетът показва, че целогодишно ще са нужни към 300 млн лв допълнително за минималните пенсии. Това ще бъде проблем, а пък ако се индексират и останалите пенсии примерно с 21 % както минималната пенсия се увеличава, то за догодина ще ни трябват около 1 милиард и  800 млн лв и в 2020 г. някъде към 2 милиарда лева допълнително от това, което се дава. Това е пълен абсурд, пълен абсурд. 

Затова вероятно ще се пристъпи към увеличение само на минималните пенсии, ще се наруши балансът, разбира се, между минимални и максимални пенсии, който ще стане 4,5 пъти – това е най-ниската разтворена ножица в Европейския съюз, тъй като са замразени и максималните пенсии. Иначе наистина бюджетът ще изтрещи отвсякъде, нещо, което е обичайно, но ако погледнем пък съотношението минимална работна заплата – максимална работна заплата там съотношението на е 4,5 пъти, а 435 пъти максимална работна заплата от 200 хиляди лева месечно спрямо минималната работна заплата в България, която се получава. Още веднъж цифрите – 460 лв минимална работна заплата – максимална работна заплата декларирана 200 хиляди лева месечно.

За т.н. "модерно робство" т.е. неизплащането на заплати, осигуровки и др. от работодателите на работниците, за което КНСБ и националаният омбудсман Мая Манолова предложиха законодателни промени, проф Дуранкев коментира, че това е "разумно предложение":

 Откакто влязохме в капиталистическата пазарна  икономика,  доста често станаха тези случаи, първо, на поддържане на уж минимална работна заплата на тези, които са наети, второ, работят 6 дни по 10 часа, аз съм виждал такива хора на минимална работна заплата действително и третото нещо, даже това не се плаща. Така че е редно някой, който не е могъл да направи такова нещо, да му дадат втори Тото шанс след `10 г. да разкрие фирма, а тази фирма да бъде ликвидирана и той да бъде задължен с всичките си активи по някакъв начин да изплати тези дължими средства. Така че е нещо нормално това, което се предлага в момента от г-жа Манолова и предполагам ще бъде подкрепено от левите и центристите в парламента, десните партии няма да го направят – те го смятат, не аз.

Разбира се, че трябва да се промени законодателството и то да стане брутално, грубо към тези, които не плащат работни заплати и осигуровките, разбира се. И най-лесното е,  да се затворят кепенците на фирмите и докато не изплатят всичко да нямат право да оперират и да прехвърлят фирми. Забележете какво прехвърляне на фирми има в България – изтеглил си 60 – 100 млн лева кредити след това банкрутираш и го прехвърляш на някакъв, да го наречем български гражданин с по-особен цвят, и разбира се, си живей живота. Освен това, хубаво е да се помисли и за други неща – за офшорките, които източват огромна част от печалбите навън, също така десетте най-големи компании в България, от които само една от тях плаща някакъв данък, другите всяка година са на някакви загуби и не плащат данъци. Въобще за едни сериозни и интелигентни политици има много работа за следващите три месеца.

Независимо от управляващата власт през последните години негативните промени продължават да се трупат и ще продължават, тъй като в момента е толкова нестабилна почвата, толкова по тънък лед ходи България, че ледът може да се пропука и да цамбурнем всички дружно с всичките си сметки отведнъж.

 Може България да затъне така, че гръцката криза да ни се стори като една симпатична съседска веселба и веселие.

 Цялото интервю с проф. Дуранкев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06