Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професорите от УХТ, обвинени във вземане на подкупи, обжалват отстраняването си

| обновено на 30.05.17 в 09:43

Пловдивският апелативен съд ще гледа жалбите на двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии, които бяха отстранени от длъжност. 
Професорите Симеон Василев и Николай Банков са обвинени във вземането на подкуп от студенти, на които са писали фиктивни изпитни оценки. Прокуратурата настоя те да бъдат отстранени от преподавателска практика, докато тече разследването срещу тях, с мотива, че могат да му навредят или да повлияят върху свидетелите.  
Миналата седмица Окръжният съд прие тези основания, като отбеляза, че има достатъчно основания за такава опасност и освен това са налице доказателства за корупционни практики, осъществявани чрез организирана верига от други лица.  
Двамата учени категорично отхвърлят  обвиненията и настояват  да останат на постовете си, тъй като тепърва им предстои да изпитват още почти 400 студенти. 
Те бяха арестувани на 16-ти май след сигнал на студенти и журналистическо разследване, според което са взели 600 лв. подкуп. 
В момента  Симеон Василев и Николай Банков са на свобода срещу гаранция от по 5 000 лв. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и произвдствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от тирма души, обвинени за изнудване на жена за 173 000 лв в Пловдив.  Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Изнудването е продължило от декември до края на..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

Свързани новини

Арестуваха двама професори от УХТ за корупция, грози ги затвор до шест години

Двама преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив са арестувани за корупция.  Арестуваните са професорите Николай Банков - на 59 г., и Симеон Василев - на 66 г., от катедрите „Електротехника“ и „Техническа механика и машинознание“. От Окръжната прокуратура съобщиха, че са образували две досъдебни производства за подкупите,..

обновено на 16.05.17 в 17:16

Прокуратурата поиска подкупните професори от УХТ да бъдат отстранени

Двамата професори от УХТ, обвинени в корупция, излизат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева.  В понеделник прокуратурата ще поиска от Окръжния съд отстраняването на Симеон Василев и Николай Банков от преподавателските им постове, докато тече разследването срещу тях. Двамата бяха арестувани в понеделник след сигнал на студенти и..

обновено на 19.05.17 в 13:57

Трябва да проявяваме нетърпимост към корупцията

Сигналите получихме от студенти в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Започнахме да проверяваме реално случая. Оказа се, че фактите са на лице. Това заяви Илиян Велков, автор на разследването, което беше излъчено в „Господари на ефира“. То стана и повод за два ареста – на професорите Николай Банков и Симеон..

обновено на 17.05.17 в 16:58